www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Boeren zijn nog steeds op toer langs provinciehuizen om bij de bestuurders aandacht te vragen voor het stikstofprobleem. Doel is om met de bestuurders in gesprek te gaan en hun zorgen te uiten. De boeren hebben aangegeven niet te willen praten in de GebiedsGerichteAanpak zolang boeren gedwongen worden uitgekocht. Gisteren werd de provincie Drenthe bezocht. Vandaag gaan de boeren langs bij bestuurders van de provincie Friesland.

Het Circuit van Zandvoort had ook te maken met een stikstofzaak. Ondanks milieubezwaren heeft de bestuursrechter van de rechtbank van Haarlem geoordeeld dat het circuit van Zandvoort zijn vergunning mag behouden. In een zaak die was aangespannen door meerdere natuur- en milieuorganisaties oordeelde de rechter dat het circuit niet meer stikstof uitstoot dan onder eerdere vergunningen was toegestaan. De omstreden vergunning is in 2019 afgegeven. Voordat die vergunning werd afgegeven, mocht het circuit het hele jaar door worden gebruikt voor races en evenementen, waaronder Formule 1-races. De vergunning van 2019 beperkt het gebruik van het circuit tot enkele dagen. Natuurorganisatie Mobilisatie voor Milieu (MOB), gaat tegen de uitspraak in beroep. Stichting Duinbehoud beraadt zich daar nog op, maar noemt deze uitspraak een grote tegenvaller. “Wat er nu gebeurt is dat de stikstofuitstoot gewoon doorgaat in het duingebied en de natuur daar last van heeft”, zegt directeur Marc Janssen van Stichting Duinbehoud.

Het veertiende Hof van Beroep van Texas heeft de laatste pogingen van Facebook Inc. om slachtoffers van sekshandel niet voor de rechter te hoeven brengen, verworpen. Dat hebben de advocaten van slachtoffers bij Annie McAdams PC, The Gallagher Law Firm, en Sico Hoelscher Harris LLP bekend gemaakt. In de uitspraak bevestigde het Hof de eerdere afwijzing door een rechtbank van Facebook’s beroep op de rechterlijke bevoegdheid. De nieuwe uitspraak volgt op een ongekende uitspraak in juni vorig jaar van het Texaanse Hooggerechtshof dat vermeende overlevenden van sekshandel toestond Facebook aan te klagen op grond van een Texaanse wet tegen mensenhandel.

Er is een nieuwe wetenschappelijke studie gepubliceerd, die bevestigt dat het COVID-vaccin een ernstige vorm van auto-immuun hepatitis veroorzaakt. Het gaat om een vorm die een aparte T-celdominante immuungemedieerde hepatitis (leverontsteking) kan uitlokken met een uniek pathomechanisme geassocieerd met vaccinatie-geïnduceerde antigeenspecifieke weefsel-residente immuniteit die systemische immunosuppressie vereist.

De bevindingen komen enkele dagen nadat de Wereldgezondheidsorganisatie een “wereldwijd alarm” heeft doen uitgaan over een nieuwe vorm van ernstige acute hepatitis met onbekende oorzaak die kinderen treft. Tests hebben alle eerder bekende hepatitisvirussen uitgesloten. In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels 169 gevallen gemeld en bij 17 kinderen is een levertransplantatie vereist. Inmiddels is één kind overleden.

En dan financieel nieuws

Sywert van Lienden en zijn medebestuurders zijn gisteren door het Openbaar Ministerie uit hun eigen mondkapjes-stichting gezet. Er is een curator benoemd die de opdracht heeft gekregen de tientallen miljoenen euro’s die het bestuur aan de mondkapjesdeal met de overheid verdienden terug te halen.

Bloomberg laat weten dat Elon Musk zijn elektrische autobedrijf Tesla flink in waarde is gedaald nadat Musk liet weten het social media platform Twitter over te willen nemen. De glijbaan begon nadat Musk eerder deze maand verklaarde dat hij een groot belang in Twitter had verworven. Volgens het rapport is de waardedaling 275 miljard, ofwel 23 procent van Tesla’s waardering voor deze maand. Het is echter niet het verlies van het geld van Musk dat Tesla-beleggers angst aanjaagt. Het is de hoeveelheid tijd die Musk waarschijnlijk aan Twitter zal besteden die beleggers wegdrijft. Twitter heeft toegegeven dat het jarenlang te veel gebruikers heeft opgegeven in aanloop naar de overname door Elon Musk.

Het aandeel Netflix is de afgelopen maand gedaald met 41 procent en is nu rond de 218 dollar waard.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Whatsapp en Instagram heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 7,47 miljard dollar (7,06 miljard euro) geboekt. De nettowinst ligt 21 procent lager dan in het eerste kwartaal in 2021. Toch zijn de cijfers beter dan verwacht. Meta noteerde een omzet van bijna 28 miljard dollar. Ook het aantal gebruikers op Facebook blijft groeien, dagelijks loggen bijna 2 miljard gebruikers in. Na de bekendmaking van de resultaten steeg het aandeel met 12 procent.

Dr.Fauci bezit het patent op SarsCoV2 gp 120 HIV insertie, die de kankerdodende t-cellen van het lichaam vernietigt.

De federale regering van Nigeria heeft een NIN-SIM koppelingsbeleid ingevoerd voor mobiele telefoons. Daarbij wordt iemands nationale  identiteitsnummer (NIN) gekoppeld aan de SIM-kaart. Telecommunicatiebedrijven moeten sinds begin deze maand oproepen van telefoonnummers die nog niet aan een nationaal identiteitsnummer gekoppeld zijn, blokkeren en niet-geregistreerde SIM-kaarten moeten gedeactiveerd worden. De Nigeriaanse minister van Communicatie en Digitale Economie, dr. Isa Ibrahim Pantami gaf aan dat het Nationale Identiteitsnummer een steeds grotere rol zal gaan spelen in het West-Afrikaanse land. Het wordt een voorwaarde voor dienstverlening bij telecommunicatiebedrijven, banken, de Nigeriaanse immigratiedienst en verschillende overheidsdiensten. Bill Gates organisatie GAVI richt zich sinds 2020 op Nigeria om er een biometrisch identiteitsplatform in te voeren. GAVI bevordert de wereldwijde digitale ID-agenda via Nigeria.

Het Gerecht van de Europese Unie heeft geoordeeld dat het Europees Parlement van zijn leden mag vragen een coronabewijs te laten zien om binnen te mogen. Europarlementariërs van JA21, SGP en enkele medestanders maakten tegen die regel bezwaar, maar hebben ongelijk gekregen van de Europese rechter. Het parlement maakt zijn eigen regels en wilde vorig najaar met de pasplicht zijn bezoekers beschermen tegen besmetting, oordeelt het Gerecht van de Europese Unie. De privacy en andere rechten van de Europarlementariërs zijn volgens de rechtbank in Luxemburg ook niet geschonden. Het Gerecht stelt wel dat zo’n verplichting op gezette tijden tegen het licht moet worden gehouden. Nu de uitzonderlijke omstandigheden voorbij zijn, moet de pasplicht ook verdwijnen.

Uit een Belgisch onderzoek van De Tijd in samenwerking met Knack, Le Soir en Médor is gebleken dat de zorgsector jaarlijks ruim 200 miljoen euro ontvangt van farmaceuten. Dat geld gaat naar artsen, ziekenhuizen en andere professionals en organisaties in de zorgsector. Het geld komt niet alleen van farmaceuten maar ook van ondernemingen die medische hulpmiddelen verkopen. De bedrijven moeten hun betalingen registreren in het register BeTransparent, zodat er beter zicht op die geldstromen komt. De onderzoekers stellen vast dat het register in de praktijk niet heel erg transparant is. Zij onderzochten 134.000 transacties die in waarde varieerden van een euro tot een half miljoen euro. Het geld stroomde naar 31.754 begunstigden. In totaal ging het om 875 miljoen euro over een periode van vier jaar.  Zo’n 71 procent van het geld was bestemd voor wetenschappelijk onderzoek.

En dan het weer. Vandaag krijgen we wat lagere temperaturen dan eerder deze week. In het noorden komt de temperatuur uit op 11 graden, in het zuiden wordt het maximaal 15 graden. Kijken we naar het weekend, dan verandert er weinig aan het weerbeeld. Door een noordelijke wind, komt de temperatuur uit tussen de 10 en 13 graden. Na het weekend wordt warmere lucht verwacht en loopt de temperatuur weer enkele graden op.