www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Als één van haar laatste acties heeft bondskanselier Angela Merkel samen met de leiders van de zestien Duitse deelstaten en haar beoogde opvolger Olaf Scholz aangekondigd vanaf februari 2022 een vaccinatieplicht te willen voor alle Duitsers. Over de vaccinatieplicht moet nog gestemd worden binnen het Duitse parlement. De parlementariërs gaan op eigen titel stemmen en hoeven bij deze stemming niet de partijlijn te volgen. Daarnaast worden de bestaande maatregelen aangescherpt. Ongevaccineerden worden voor een groot deel uit het openbare leven verbannen. Supermarkten blijven wel voor iedereen open. Ook het privéleven wordt flink beperkt: bij een ongevaccineerde mogen nog maximaal twee mensen op bezoek komen. Met het oog op de feestdagen zal ook in Duitsland een vuurwerkverbod en een samenscholingsverbod gelden rond de jaarwisseling.

Na weken van economische turbulentie en een hoop onrust onder de bevolking heeft de Turkse president Erdogan zijn minister van Financiën ontslagen. Minister Nebati gaat minister Elvan vervangen, die de functie iets meer dan een jaar bekleedde. De Turkse Lira blijft in een vrije val en verloor dit kalenderjaar al meer dan 40% van zijn waarde. Dit leidde tot veel protesten en botsingen tussen de bevolking en de politie.

In de Washington post is te lezen dat de Biden regering opnieuw start met het door president Trump ingevoerde : blijf in Mexico beleid. De afgelopen maanden overspoelden tienduizenden mensen de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Het migratiebeleid dat ingesteld werd vanaf januari 2019 en bekend staat als de Migrant Protection Protocols (MPP), werd meerdere malen voor de rechter aangevochten. Joe Biden liet het programma onmiddellijk na zijn ambtsaanvaarding vallen, maar heeft sindsdien geworsteld met het aantal migranten dat vanuit Mexico de grens oversteekt. Het MPP protocol zorgt ervoor dat asielzoekers gedwongen worden buiten de VS te wachten terwijl hun aanvragen worden bekeken. Ambtenaren zijn van plan het beleid in eerste instantie te gebruiken voor alleenstaande volwassen asielzoekers.

De Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg van de ÖVP heeft zijn ontslag ingediend. Dat is amper anderhalve maand nadat hij zijn in opspraak geraakte voorganger Sebastian Kurz had opgevolgd. Kurz kondigde gisteren aan dat hij zich terugtrekt uit de politiek. Schallenberg vertrekt als zijn partij een nieuwe leider heeft gekozen als opvolger van Kurz. Hij is van mening dat één persoon zowel partijleider als kanselier moet zijn. Ook de oostenrijkse minister van financien Blümel treedt af.

In de Maltese krant Times of Malta is te lezen dat de Libische rechtbank de zoon van Muammar Kadhafi weer toegelaten heeft als presidentskandidaat. Op een foto die is vrijgegeven op de Facebook-pagina van de Libische Hoge Nationale Commissie is te zien dat Seif al-Islam Kadhafi zich inschrijft voor de presidentsverkiezingen van december. Kadhafi’s zoon had eerder beroep aangetekend tegen de afwijzing van zijn kandidatuur door de kiescommissie.

En dan het weer. De dag begint met temperaturen rond het vriespunt. Landinwaarts is er lokaal kans op gladheid. In de loop van de dag komt vanuit het westen van het land regen en wat natte sneeuw. De maximumtemperatuur ligt rond de 5 graden. Kijken we vooruit naar het weekend, dan zien we voornamelijk wisselvallig weer. Er is neerslag in de vorm van regen of natte sneeuw.