www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behaviour van deze week staat te lezen kinderen wereldwijd een derde leerjaar aan achterstand hebben opgelopen door de opgelegde scholensluiting tijdens de coronapandemie. Dat blijkt uit een overkoepelende analyse van 42 studies in vijftien landen op vijf continenten. Nu 2,5 jaar na het begin van de pandemie is die achterstand er nog steeds, met name bij vakken als rekenen en wiskunde. De studie liep van mei 2020 tot en met mei 2022 en toont aan dat de coronapandemie voor een ongeëvenaarde ontwrichting van het leertraject van kinderen heeft geleid. Ook het gebrek aan beweging, buitenschoolse activiteiten en contact met vrienden is enorm van invloed geweest. De leer- en kennisachterstanden die zij nu opgelopen hebben, kunnen hun hele leven doorwerken. De auteurs menen dat een massale leerachterstand zoals die opgelopen is tijdens de coronapandemie zelfs invloed kan hebben op de welvaart en sociale cohesie in een land.

Het Europees Parlement (EP) heeft gisteren met een grote meerderheid gestemd voor de opheffing van de onschendbaarheid van de Belg Marc Tarabella en de Italiaan Andrea Cozzolino. Beiden zijn mogelijk betrokken bij het corruptieschandaal in het Europees Parlement. Door hun onschendbaarheid in te trekken kunnen de twee door de Belgische justitie gearresteerd en ondervraagd worden. De Parlementsleden maakten zelf geen bezwaar bij de stemming, zij geven aan zo hun naam te willen zuiveren.

De Turkse president Erdogan heeft aangegeven dat de levering van wapens door westerse landen, waaronder tanks, aan Kiev niet zal leiden tot een oplossing van het conflict in Oekraïne. Hij hoopt dat westerse staten de oproepen van Turkije tot onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zullen steunen.

Europa Press weet te melden dat het Spaanse ministerie van Defensie de overdracht van Leopard tanks aan Oekraïne uitsluit vanwege hun slechte staat, Spanje stuurt mogelijk wel 20 M-113 gepantserde personeelsdragers.

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft het verzoekschrift van de Brunson broers aanvaard en ingestemd met een nieuwe hoorzitting op 17 februari. Op 6 januari was er ook een hoorzitting, toen werd hun zaak afgewezen. De broers hebben binnen het termijn van dertig dagen een verzoek tot heroverweging ingediend dat het hof ertoe aanzet hun afwijzing te herzien. 

Donald Trump heeft gezegd dat hij de Trans-Agenda op scholen volledig zal afschaffen als hij tot president wordt gekozen. Hij wil dan een wet aannemen die verklaart dat er maar twee geslachten zijn: man en vrouw. Hij wil een strafbaarstelling voor alle trans-operaties voor minderjarigen in alle vijftig staten, onderzoeken starten naar ziekenhuizen en grote farmaceutische bedrijven om te zien of bijwerkingen zijn genegeerd om geld te verdienen en harde straffen voor scholen en leraren die de trans-ideologie aan kinderen opdringen.

Economie

Meta, moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp heeft het laatste kwartaal van 2022 een daling gezien van de winst met 55%. Volgens de verklaring kwam dit door een forse kostenpost in verband met kostenbesparende maatregelen zoals ontslagen, sluiting van kantoren en een herziening van de datacenterstrategie. Het nettoresultaat daalde tot 4,65 miljard dollar, of 1,76 dollar per aandeel, vergeleken met 10,29 miljard dollar, of 3,67 dollar per aandeel, een jaar eerder.

De Australische Centrale Bank zal het bankbiljet van $5 updaten met een nieuw ontwerp dat de cultuur en geschiedenis van de inheemse Australiërs eert, dat zei Jim Chalmers gisteren in Melbourne. Het bestuur van de Centrale Bank zal nu de First Australians raadplegen bij het ontwerp van het nieuwe bankbiljet. Op de andere zijde van het bankbiljet blijft het Australische parlement staan. Veel mensen verwachtten dat het portret van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II dat al sinds 1992 op het biljet stond, vervangen zou worden door een portret van koning Charles. De verrassende beslissing komt na overleg met de federale regering, die de verandering steunt.

Het weer

En dan het weer. Het is vandaag een zachte, maar bewolkte dag. In het oosten van het land is hier en daar kans op motregen. Er waait een matige aan zee vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten. De middagtemperatuur komt uit tussen de negen en elf graden.