www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers heeft een persbericht geplaatst op de website waarin staat dat de vereniging blij is met de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam, die KLM per direct verbiedt om kandidaat vliegers nog langer naar hun vaccinatiestatus te vragen en dit te gebruiken om kandidaten af te wijzen. Gisteren oordeelde de rechter in een kort geding dat de inbreuk die de handelswijze van KLM in de sollicitatieprocedure pleegt op grondrechten van kandidaten disproportioneel is, omdat KLM niet aannemelijk heeft kunnen maken dat er operationele noodzaak is. De rechter heeft KLM onder straffe van een dwangsom van 100.000 euro per overtreding per direct verboden op enigerlei wijze informatie in te winnen en/of te gebruiken omtrent de vaccinatiestatus tegen covid19 en/of om kandidaten af te wijzen omdat zij aangeven niet gevaccineerd te zijn en/of geen vaccinatie te willen nemen.

Minister De Jonge van Volkshuisvesting heeft een brief naar gemeenten gestuurd waarin hij aangeeft dat hij wil dat 12,5% van de sociale huurwoningen wordt toegewezen aan statushouders. Door asielzoekers met een verblijfsstatus een sociale huurwoning te geven worden achterstanden weggewerkt. De brief stuitte bij veel lokale bestuurders op weerstand. Ook coalitiepartij VVD zegt bij monde van Kamerlid Peter de Groot dat de VVD geen voorrang  wil voor statushouders bij sociale huurwoningen.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de feestelijkheden rondom het Platinum Jubileum van Koningin Elizabeth begonnen. Gisteren stond de vorstin met een groot deel van haar familie op het balkon van Buckingham Palace. Gisteravond maakte het paleis bekend dat zij daarbij ongemak ervaren had waardoor de Koningin besloten heeft zich terug te trekken van de Thanksgiving dienst die voor vandaag gepland staat in de St Paul’s kathedraal.

Als het aan de Minister van Defensie, Kajsa Ollongren ligt, dan gaat de landmacht van Nederland helemaal samen met het Duitse leger. Dat kwam naar voren tijdens de presentatie van de kabinetsplannen voor de krijgsmacht. Uit die plannen blijkt ook dat er vijf miljard euro extra per jaar wordt uitgetrokken voor Defensie. Dat geld gaat naar munitie, zes extra F-35’s, vier bewapende killerdrones en medische teams. De samenwerking met het Duitse leger zal geïntensiveerd worden wat de opmaat is naar één geïntegreerde landmacht tussen Nederland en Duitsland. Ook andere onderdelen van het leger gaan samenwerken met buurlanden. De Nederlandse luchtmacht gaat intensiever samenwerken met Noorwegen en Duitsland en de marine gaat de banden aanhalen met België, Duitsland en Groot-Brittannië.

Amerikaanse Army Rangers hebben de plaatsvervangend stafchef van het Witte Huis Jennifer Brigid O’Malley Dillon gearresteerd in een hotel in Washington, D.C. Dit als gevolg van een militair onderzoek naar de vraag of zij heeft deelgenomen aan het verzamelen van stembiljetten voor de presidentsverkiezing van 2020. Zoals de documentaire 2000 Mules aantoont hebben Democratisch-liberale sympathisanten illegaal stembiljetten verzameld en gedeponeerd in drop boxes in Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin.

Kroatië heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank om per 1 januari 2023 als twintigste land de euro in te voeren.  De Kroatische euromunten van 10, 20 en vijftig cent krijgen de beeltenis van de wetenschapper Nikola Tesla, die geboren werd in het Kroatische Smiljan. In juli van dit jaar bepaalt de EU de wisselkoers die het land moet gebruiken bij de invoering van de euro. Op dit moment betaal je ruim 7,5 kuna voor een euro. Als de waarde eenmaal is bepaald, heeft het land nog zes maanden om zich voor te bereiden op de invoering.

Veel Oekraïense vluchtelingen gaan hun voordelen verliezen in de landen waar ze naar toe gevlucht zijn. Een aantal landen heeft aangekondigd dat de gratis voordelen op het punt staan om te vervallen. Zo geeft Deutsche Bahn niet langer gratis kaartjes aan mensen met een Oekraïens paspoort. Spaanse hotels hebben laten weten dat ze de kamers die door vluchtelingen worden bezet gaan ontruimen nu ze aan de vooravond van het toeristenseizoen staan en vanaf heden onderdak gaan bieden aan betalende bezoekers. En Bulgarije heeft aangekondigd dat de dagelijkse toelage van 22 dollar per dag gaat dalen naar 8 dollar per persoon per dag en ook Tsjechië zal niet langer een uitkering van 217 dollar per maand blijven betalen.

De Tunesische president Kais Saied heeft 57 rechters ontslagen wegens vermeende corruptie. De president heeft aangegeven dat een volledige zuivering van de rechterlijke macht nodig is om het politieke systeem van het land te hervormen.

Volgens de Spaanse krant El País overweegt de Europese Commissie de aanleg van een 700 kilometer lange offshore gaspijpleiding tussen Italië en Spanje. Spanje heeft de grootste capaciteit voor vloeibaar aardgas (LNG) in de EU. De pijpleidingverbinding van het land met de rest van het blok wordt echter beperkt door het Pyreneeëngebergte. De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft in een interview gezegd dat de pijp de energieafhankelijkheid van de EU van Rusland zou kunnen verminderen. De aanleg zal naar verwachting één tot twee jaar in beslag nemen en vergt een investering van 3,2 miljard dollar.

Europese landen blijken toch afhankelijker te zijn van Russisch olie en gas dan ze voor de camera toe willen geven. Als gevolg van de embargo’s heeft het Verenigd Koninkrijk zijn bevolking laten weten dat er deze winter grote kans is op stroomonderbrekingen, waar tot zes miljoen Britse huishoudens door getroffen kunnen worden. Het Verenigd Koninkrijk heeft toegezegd tegen het eind van het jaar geen Russische olie meer te importeren, dat zorgt er voor dat de Minister van Handel, Kwasi Kwarteng, nu gaat proberen de geplande sluiting van de Britse kolencentrales uit te stellen, ondanks plannen van Westminster om in oktober 2024 een einde te maken aan het gebruik van kolen.

AC News uit het Verenigd Koninkrijk heeft een overheidsrapport doorgenomen met daarin een toekomstvisie voor het land. Daaruit blijkt dat de Britse overheid vergaande plannen heeft. In het rapport staat dat alle luchthavens tussen 2020 en 2029 moeten sluiten, met uitzondering van de luchthavens van Heathrow, Glasgow en Belfast, die alleen open kunnen blijven op voorwaarde dat de transfers van en naar de luchthaven via het spoor gebeuren. Rund- en lamsvlees moeten worden verboden en nieuwbouw zal niet langer worden toegestaan om te voldoen aan de wettelijke verplichting om tegen 2050 geen emissies meer te veroorzaken.

De Rabobank heeft bekend gemaakt dat ze gaan stoppen met de wallet, het betaalsysteem via de smartphone. De reden is dat het gebruik achter loopt terwijl de bank wel hoge ontwikkelings- en onderhoudskosten voor de app moet maken. Rabobank gaat net als andere banken, klanten de mogelijkheid van Google Pay aanbieden.

De Canadese provincie Brits-Columbia start een experiment waarbij het bezit van harddrugs voor persoonlijk gebruik toegestaan is. In een drie jaar durende proef zullen agenten mensen advies geven in plaats van mensen te arresteren voor het bezit van meth, MDMA of cocaïne. Mensen zullen tussen januari 2023 en januari 2026 in totaal 2,5 gram opioïden, cocaïne, methamfetamine of MDMA mogen bezitten om “de schaamte weg te nemen die mensen er vaak van weerhoudt levensreddende hulp te zoeken”. De provincie registreerde vorig jaar alleen al 2.000 sterfgevallen door overdoses en 9.000 sinds 2016, waardoor de autoriteiten het tot een volksgezondheidscrisis hebben uitgeroepen.

Sheryl Sandberg stapt op als COO van Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. Sandberg kondigde haar vertrek zelf aan in een Facebookpost, waarin ze schreef dat ze het bedrijf na 14 jaar gaat verlaten.

Op Statnews.com is te lezen dat het aantal kinderen dat wees wordt als gevolg van Covid-19 elke week stijgt. Op dit moment hebben al meer dan 10,5 miljoen kinderen over de hele wereld hebben een inwonende ouder of verzorger verloren. En dat in slechts twee jaar tijd. Normaal gesproken gaat daar tien jaar overheen. De cijfers zijn afkomstig van Seth Flaxman en Susan Hillis die alles nauwlettend in de gaten hebben gehouden als onderdeel van hun werk met de Global Reference Group on Children Affected by Covid-19. Naar verwachting zullen deze verliezen nog jaren doorwerken. Het is bekend dat wezen vaak niet de hulp krijgen die ze nodig hebben waardoor ze een verhoogd risico lopen op uitbuiting, misbruik, tienerzwangerschappen, armoede en kwetsbaarheid voor gewelddadig extremisme.

De Zweedse band ABBA lanceert “tour” met levensechte hologrammen. Volgens de organisatoren heeft een team van 850 mensen vijf jaar lang gewerkt aan de voorbereidingen voor “ABBA Voyage”. De bandleden lieten hun bewegingen en stemmen vastleggen – ze werden gefilmd door 160 camera’s – en dit werd vervolgens gecombineerd met zeer realistische hologrammen die hen voorstelden zoals ze 40 jaar geleden waren. Concertbezoekers krijgen de indruk dus dat ze naar de ABBA bandleden kijken op het podium, maar het zijn enkel hun avatars die de show opvoeren, die zijn virtueel aanwezig bij het concert terwijl de echte bandleden lekker in Zweden op de bank zitten.

En dan het weer. Vandaag en morgen is het naar verwachting droog en zien we de zon regelmatig. De middagtemperatuur komt uit tussen de 20 en 25 graden. ’s Avonds is er in Limburg kans op een bui. Kijken we naar het weekend dan zien we dat zaterdag ook een mooie dag gaat worden met zon en stapelwolken. Zaterdagavond lopen de provincies Brabant en Limburg kans op een lokale onweersbui. Kijken we naar de Pinksterdagen dan ziet het er minder zonnig uit. Zondag kan een natte dag worden als stevige regen- en onweersbuien vanuit het zuiden het land binnentrekken. Ook Tweede Pinksterdag zien we de zon af en toe, maar zijn buien ook mogelijk, al zijn die minder hevig dan zondag. Het wordt dan tussen de 18 en 22 graden.