www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Demissionair minister president Rutte is hard bezig om een nieuw kabinet te formeren. Er komen steeds meer namen naar buiten. Zo zou Hugo de Jonge de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening worden. En D66’er Rob Jetten wordt genoemd als minister voor Klimaat en Energie.┬á Sigrid Kaag wordt genoemd als beoogd minister van financien, terwijl de naam van Kaisa Ollogren genoemd wordt als beoogd minister van Defensie.

Robbert Dijkgraaf wordt namens D66 minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Carola Schouten verlaat het ministerie van Landbouw en gaat verder als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Naar verluid wordt de Groningse gedeputeerde Staghouwer de nieuwe minister voor Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit. In het nieuwe kabinet zullen ook een aantal nieuwe ministeries verrijzen. Er komt een aparte minister voor Primair en Voortgezet onderwijs en er komt een aparte minister voor Natuur en Stikstof en ook een minister voor langdurige zorg. 

Unicef Nederland heeft samen met 59 organisaties een oproep gedaan om de scholen na de kerstvakantie direct weer te openen. Ook zouden scholen niet opnieuw weer gesloten mogen worden als maatregel om de verspreiding van corona tegen te gaan. De organisaties geven aan dat het sluiten van scholen het welzijn van kinderen en jongeren schaadt. Andere ondertekenaars van de oproep zijn onder meer de Nederlandse ggz, Defence for Children, het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Save the Children.

De rechter in de zaak Ghislaine Maxwell heeft bevolen dat de overeenkomst tussen Jeffrey Epstein en prins Andrew van het Verenigd Koninkrijk openbaar gemaakt wordt. De verzegelde papieren zullen naar alle waarschijnlijkheid maandag 3 januari geopend worden. De daily mail publiceerde al eerder een artikel waaruit bleek dat Jeffrey Epstein samen met Harvey Weinstein en Ghislaine Maxwell te gast waren op het 18e verjaardagsfeestje van prinses Beatrice in Windsor Castle.

Duitsland zal vandaag drie van de zes resterende kerncentrales van het land sluiten, met als einddoel zich volledig te richten op hernieuwbare energie. De reactoren van Brokdorf, Grohnde en Gundremmingen zullen 35 jaar na de ingebruikname worden stilgelegd. De overige reactoren zullen later in 2022 worden stilgelegd. Duitsland besloot in 2011, na de meltdown van de centrale van Fukushima in Japan zijn ont nuclearisering te versnellen.

En dan het weer. Vandaag trekken er een aantal buiten van west naar oost over het land. Aan de eind van de middag en vanavond is het droog. De middagtemperaturen varieren vandaag van 13 tot 15 graden. Nieuwjaarsdag wordt een mooie dag voelt haast lenteachtig aan met middagtemperaturen tussen de 12 en 15 graden. Het is droog en af en toe zien we de zon. 

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van het laatste nieuwsoverzicht van 2021. Ik wens iedereen een hele prettig jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar.