www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Zeventien grote olieterminals in Nederland, België en Duitsland zijn het slachtoffer geworden van een cyberaanval. In ons land werden bedrijven die olie laden en lossen in Amsterdam en Terneuzen geraakt. Ook in de Belgische havens van Antwerpen en Gent zijn meerdere energiebedrijven getroffen. In Duitsland verklaarde het openbaar ministerie in Hamburg dat ze een onderzoek hebben geopend naar vermoedelijke chantage. Ook daar werden bedrijven die betrokken zijn bij de opslag en levering van olie getroffen door een cyberaanval die van invloed was op hun activiteiten.

De Europese Commissie heeft bevestigd dat zij overweegt de geldigheidsduur van de Covid-certificaten te verlengen tot 30 juni 2023. Terwijl in vele Europese landen de maatregelen verdwijnen lijkt de Europese Commissie hiermee toch vast te willen houden aan beperkende maatregelen op het gebied van reizen. Als reden wordt aangevoerd dat het onzeker is wat er in de tweede helft van het jaar gaat gebeuren en volgens het dagelijks bestuur van de EU moeten we rekening blijven houden met de mogelijke opkomst van nieuwe varianten.

De premier van Noord-Ierland, Paul Givan, heeft gistermiddag zijn ontslag aangekondigd na een hernieuwde ruzie over de handel na de Brexit. Zijn ontslag is onderdeel van een protest van zijn Democratic Unionist Party (DUP) over handelsafspraken. Givan was slechts acht maanden in functie. Zijn vertrek betekent dat vice-minister Michelle O’Neill, van de pro-Ierse nationalistische partij Sinn Fein, ook zal moeten opstappen. Noord-Ierland maakt zich op voor de verkiezingen voor de assemblee in mei.

Het was gisteren zwarte donderdag voor de Britten. Hun energierekeningen schoten met vijftig procent omhoog. Een gemiddeld huishouden zal daardoor zo’n 700 pond per jaar meer kwijt zijn. De Bank of England verhoogde voor de tweede maand op rij de rente. Experts waarschuwen dat de crisis in de kosten van levensonderhoud nog jaren kan duren. Minister van Financiën Rishi Sunak is van plan om miljarden uit te trekken om gezinnen met een laag inkomen te compenseren.

In Canada komen ook steeds meer cijfers bovendrijven, die een heel ander beeld van de pandemie schetsen. Premier Justin Trudeau laat geen kans onbenut om dit de pandemie van de ongevaccineerden te noemen. Toch blijkt uit cijfers van ziekenhuizen in Ontario nu dat 75 procent van de mensen die opgenomen is in het ziekenhuis met Covid klachten geheel of gedeeltelijk gevaccineerd is.

De 21-jarige Griekse voetballer Alexandros Lampis is gisteren overleden nadat hij op het veld een hartstilstand kreeg, nog geen vijf minuten na de start van de wedstrijd. Het is niet de eerste keer dat een voetballer overlijdt op het veld. Ex-voetbalster Matt Le Tissier heeft in een interview voor Oracle Films zijn bezorgdheid geuit over het ongelooflijke aantal professionele atleten dat het afgelopen jaar is bezweken als gevolg van hartproblemen sinds de introductie van het Covid-19-vaccin.

En dan het weer. Het blijft een wat grauwe en grijze dag met wisselvallig weer. De dag begon overwegend droog, vanmiddag en vanavond zullen flinke buien het weer domineren. Daarbij is kans op hagel en onweer. De wind draait naar noordwest en neemt aan zee toe naar windkracht 7. Kijken we naar het weekend dan zien we dat zaterdag kil begint, met temperaturen rond het vriespunt. Later breekt de zon geregeld door. Zondag is het grijs en regenachtig. Dan breekt alleen in het noorden van het land de zon nog door.