www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In een persbericht van Samen voor Nederland valt te lezen dat de veelbesproken vredesdemonstratie aanstaande zondag verboden is door de Amsterdamse driehoek, gemeente, politie en OM. Na de aangekondigde tegendemonstratie van onder andere het CIDI stelt de driehoek dat zij de veiligheid van de vredesdemonstranten niet kunnen garanderen. De gemeente heeft de organisatie voorgesteld om de demonstratie te verplaatsen van de Dam naar het Museumplein. Samen voor Nederland wil 6 november een massale, waardige en veilige vredesdemonstratie voor iedereen. 

Mike Lindell die zich de afgelopen twee jaren in de Verenigde Staten hard gemaakt heeft om de verkiezingsfraude van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 aan te tonen heeft op zijn eigen tv-station Lindell TV verteld dat zijn cyberdeskundigen ook de verkiezingen in Brazilië gemonitord hebben en dat ze vastgesteld hebben dat zeker 5,1 miljoen stemmen van de Braziliaanse president Bolsonaro zijn gestolen via de Dominion stemmachines.

In Pakistan escaleert de spanning nu voormalig premier en cricketlegende Imran Khan ter nauwer nood een moordaanslag overleefde in Punjab. Tijdens een politieke mars werd het vuur op zijn truck geopend, waarbij hij gewond raakte aan zijn been. Mensen overspoelen de straten om steun te betuigen aan Khan. De zeventigjarige oud premier werd in augustus van dit jaar afgezet. Lokale media schrijven dat tot 3 mensen gedood werden en vijf leiders van zijn partij ook gewond raakten. De Pakistaanse overheid heeft inmiddels een lockdown met onmiddellijke ingang afgekondigd voor de regio Punjab om de veiligheid van de burgers te kunnen garanderen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu heeft aangegeven dat Zweden en Finland niet hebben voldaan aan de voorwaarden van de afspraken die zijn gemaakt voor hun toetreding tot de NAVO. Dit in een reactie op de verklaring van secretaris generaal Jens Stoltenberg van de NAVO. De Finse premier Sanna Marin heeft Hongarije en Turkije opgeroepen de kandidatuur van haar land en buurland Zweden voor toetreding tot de NAVO goed te keuren. De twee Noordse landen verzochten in mei om toetreding tot het militaire bondgenootschap als reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

De Duitse regering heeft zijn burgers opgeroepen Iran te verlaten met het oog op het gewelddadige optreden tegen systeem kritische protesten. Volgens het federale ministerie van Buitenlandse Zaken bestaat er een concreet gevaar voor burgers met een dubbele nationaliteit om willekeurig te worden gearresteerd, ondervraagd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De escalerende en gewelddadige acties van de Iraanse veiligheidstroepen maken deze stap noodzakelijk.

Economie

De CEO van de Franse glasfabrikant Duralex heeft aangekondigd dat de fabriek voor vijf maanden stilgelegd gaat worden vanwege de torenhoge elektriciteitsrekeningen. Het bedrijf gaat op zoek naar alternatieve energiebronnen nu hun rekening voor gas en elektriciteit gestegen is van 3 naar 13 miljoen euro. Dat is 46% van de omzet van Duralex.

In een interview met Bloomberg TV ontweek de Indiase minister voor Olie en Aardgas, Hardeep Singh Puri, de vraag of Delhi het door de G7 vastgestelde prijsplafond voor Russiche olie zou steunen. Hij antwoordde dat degenen die energie krijgen via pijpleidingen, zoals Hongarije, uitgesloten zijn van het olie-embargo-initiatief. China is uitgesloten en Japan heeft uitzonderingen. Hij stelde vervolgens de vraag: dus tegen wie is het prijsplafond gericht? Volgens gegevens van de Economic Times steeg de Russische olie-export naar India in september met 18,5 %. Het lijkt er op dat dus ook India zich tegen het olie-embargo van het Westen keert.

Weer

En dan het weer. Vandaag en in het weekend zien we wisselvallig weer met veel wind. Op zaterdag is de kans op zon nog het grootst en valt er minder regen dan op zondag. Voor alle dagen geldt dat de middagtemperatuur uitkomt rond de dertien graden.