www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Werkgevers met meer dan 100 medewerkers moeten vanaf januari 2023 alle reizen van hun medewerkers registreren. Zo wil de overheid zicht krijgen op de hoeveelheid CO2-uitstoot uit zakelijke mobiliteit. Eén van de maatregelen die wordt ingevoerd is een rapportageplicht die geldt voor alle werkgerelateerde kilometers. Werkgevers moeten dan van alle dienstreizen van al hun werknemers het aantal kilometers, het gebruikte vervoermiddel en het type brandstof doorgeven. Op basis daarvan gaat de overheid de CO2-uitstoot berekenen en ontvangt het bedrijf ieder jaar van het ministerie een rapport met inzicht in en feedback op de totale CO2-uitstoot.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ondertekende een decreet dat alle gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin uitsloot en verklaarde dat ze een “onmogelijkheid” zouden zijn. Het decreet werd voor het eerst naar voren gebracht door de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne. Volgens  de Oekraïense krant  Ukrainska Pravda stelt het decreet “de onmogelijkheid om onderhandelingen te voeren met de president van de Russische Federatie Vladimir Poetin”. Bron: antiwar.com

Australia One meldt dat de Australische regering het gebruik van mRNA-vaccins bij vee toegestaan heeft. De deelstaat New South Wales heeft verplicht gesteld dat al het vee op veeteeltbedrijven gevaccineerd en getagd moet zijn. Een melkveehouder uit New South Wales die verplicht was om haar veestapel van 200 stuks te laten vaccineren stelde vast dat binnen enkele uren na de vaccinatie al 35 van haar koeien waren overleden. Het toestaan van deze prikken is een directe schending van internationale overeenkomsten en verdragen die Australië ondertekend heeft, zoals het verdrag inzake biologische wapens, dat ondertekend werd in 1972 en geratificeerd in 1977.

WhatsApp heeft opnieuw toegegeven dat hackers volledige toegang kunnen hebben tot alle gegevens van elke app die WhatsApp gebruikers op hun telefoon hebben geïnstalleerd. Bij het laatste beveiligingsprobleem was het enige dat een hacker hoefde te doen om je telefoon te besturen, was de gebruiker een kwaadaardige video sturen of een videogesprek te starten op WhatsApp.  

Op Disclosure news staat te lezen dat duizenden mensen in het Verenigd Koninkrijk een vierdaagse werkweek – zonder loonsverlaging – hebben getest. Dit was ’s werelds grootste proef van een vierdaagse werkweek tot nu toe. Sommige werknemers geven aan dat ze zich gelukkiger en gezonder voelen en het beter doen in hun werk. In de nabije toekomst zien we waarschijnlijk een toename flexibelere werkschema’s mede door de inzet van Artificial Intelligence technologie. De Trade Union Congress denkt zelfs dat een 4-daagse werkweek binnen deze eeuw werkelijkheid wordt als bedrijven worden gedwongen om de nieuwe technologie met hun werknemers te delen. Sommige bedrijven, zoals Perpetual Guardian uit Nieuw-Zeeland, beseffen nu al de voordelen van een 4-daagse werkweek.

Economie

Der Spiegel meldt dat duizenden Duitse winkels op de rand van sluiting staan. De energiekosten in het land zijn sinds het begin van het jaar met bijna 150% gestegen, daardoor dreigen meer dan 15.000 Duitse winkels failliet te gaan. Het tijdschrift baseert zich op gegevens van de Duitse Retail Association (HDE). De Retail organisatie verwacht dat deze negatieve trend nog aan zal houden in 2023.

Truth Social is nu beschikbaar in Samsung Galaxy Store. Samsung heeft voormalig president Trump’s Truth Social toegevoegd aan zijn Galaxy app store, er wordt nog aan gewerkt om het platform in Google’s store te krijgen.

Het weer

En dan het weer. Vandaag en komend weekend verandert er weinig in het weerbeeld. We krijgen zonnige perioden afgewisseld met stapelwolken. Door de daling van de temperatuur in de nacht is er in de vroege ochtend kans op mist. Het lijkt droog te blijven, mogelijk valt er in de nacht van vrijdag op zaterdag hier en daar een bui. De middagtemperatuur komt uit rond de 17 graden. De wind komt uit het zuidwesten en neemt langzaamaan af in kracht.