www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Eerste Kamer steunt het wetsvoorstel om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers moeten dan hun QR-code laten zien. Het demissionaire kabinet zal hiervoor een ministeriële regeling voorleggen aan de eerste en tweede kamer. Voorstanders zijn VVD, D66, CDA, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en 50PLUS. Eerder ging ook de Tweede Kamer al akkoord.

Griekenland voert vanaf 16 januari 2022 een vaccinatieplicht in voor 60-plussers. Wie zich niet laat vaccineren betaalt 100 euro per maand. De betaling van het bedrag moet automatisch gaan verlopen via de Griekse belastingautoriteit. Het geld gaat naar een speciaal fonds, opgericht ter ondersteuning van de ziekenhuizen. Premier Mitsotakis noemde de maatregel tegenover de Griekse pers een daad van rechtvaardigheid en geen straf maar bescherming. Hij ziet de bijdrage als een gezondheidsbijdrage. In Griekenland ligt de vaccinatiegraad met 63% van de bevolking relatief laag. Griekenland voert vanaf december een 2G-beleid in op openbare plekken.

In de Verenigde Staten is de rechtszaak tegen Ghislaine Maxwell begonnen. Volgens de 24 pagina’s tellende aanklacht was Maxwell betrokken “bij de seksuele uitbuiting en het misbruik van verschillende minderjarige meisjes door Jeffrey Epstein”. Zij zou tussen 1994 en 2004 geholpen hebben met het werven van slachtoffers van misbruik terwijl zij wist dat de slachtoffers minderjarig waren. Sommige van de slachtoffers waren slechts 14 jaar oud. Tijdens één van de zittingen werd ook de piloot van de Lolita Express, Larry Visoski, gehoord. Hij getuigde tijdens het proces dat hij 30 jaar lang presidenten, prinsen en sterren vloog op Epsteins privejets. Hij noemde namen als Bill Clinton, Prins Andrew, Kevin Spacey, Chris Tucker en Itzhak Perlman.

Het Oostenrijkse persbureau APA meldt dat de Vorarlbergse gouverneur Markus Wallner en schoolstaatsraadslid Barbara Schöbi een brief hebben ontvangen waarin 150 leraren, schoolhoofden en leerplichtambtenaren uit Vorarlberg aangeven dat zij per 1 februari 2022 hun dienstverband zullen beëindigen of zich laten ontslaan als in Oostenrijk een algemene inentingsplicht van kracht wordt. De lerarenbond heeft de brief als echt bestempeld.

Zowel de Koninklijke landmacht als de Koninklijke luchtmacht hebben een groot aantal oefeningen in ons land aangekondigd voor de komende weken. Tot en met 17 december vliegt een C-130 Hercules op een lage hoogte binnen gemarkeerde gebieden. De gevechtsvliegtuigen van Vliegbasis Leeuwarden oefenen in de avonduren. Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, er zal ook gebruik gemaakt worden van militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De Koninklijke landmacht heeft deze hele week een militaire oefening die zich afspeelt in delen van de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland.

En dan het weer: De dag wordt gekenmerkt door een afwisseling van buien en opklaringen. Landinwaarts waait er een stevige westenwind, aan zee is de wind hard tot stormachtig. In de kustgebieden en de Waddeneilanden worden zware windstoten verwacht van mogelijk 80 tot 90 kilometer per uur. Later op de dag draait de wind naar het noordwesten en neemt in kracht af. De temperatuur ligt tussen de 7 en 10 graden. Vannacht koelt het af naar 1 tot 4 graden.