www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In de Telegraaf staat te lezen dat Minister Hugo De Jonge volgens ict-experts de Eerste Kamer verkeerd informeerde over Omgevingswet.  De minister wekte in beantwoording van vragen van de senatoren de suggestie dat alles koek en ei was met het complexe computersysteem. De software-experts menen dat dat bezijden de waarheid was. Groen Links 50Plus eisen nu opheldering over de kwestie. De Omgevingswet zorgt al langer voor problemen. De wet die van oorsprong afgelopen juli van kracht zou moeten zijn geworden, moet ervoor zorgen dat wetten die met ruimtelijke ordening te maken hebben worden gemoderniseerd, gebundeld en vereenvoudigd. Daar is een betrouwbaar  computersysteem voor nodig. Het project werd al eerder uitgesteld toen bleek dat de software voor gemeenten, waterschappen en provincies nog niet deugde. De Jonge verwacht dat de Omgevingswet rond 1 januari 2023 van kracht wordt.

RTV Drenthe meldt dat alle omgekeerde vlaggen in de gemeente Meppel voor 15 augustus verwijderd moeten zijn. Dat zijn de gemeente en een lokale organisatie van de boerenprotesten overeen gekomen. De lokale organisatie van twintig boeren heeft vlaggen opgehangen aan gemeentelijke eigendommen in Nijeveen. Die zullen nu tijdelijk weggehaald worden omdat 15 augustus stilgestaan wordt bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dan vindt ook de herdenking van alle slachtoffers van de Japanse bezetting van de voormalige kolonie Nederlands-Indië plaats. De gemeente en de organisatie zijn allebei van mening dat het gebruik van een omgekeerde Nederlandse driekleur onverenigbaar is met deze herdenking. Vanaf 18 augustus mogen de omgekeerde vlaggen weer teruggeplaatst worden in Nijeveen. Deze vlaggen mogen minimaal zes weken blijven hangen.

In de Barneveldse krant is te lezen dat tientallen boeren een zieke collega een hart onder de riem hebben gestoken. Zo’n 87 boeren hebben ze het erf van boer Elibert van Maanen uit Zwartebroek bezocht. Hun voertuigen stelden ze zich op in de vorm van een groot hart en de boeren lieten met knipperende lampen en getoeter weten dat ze meeleven met hun collega. De actie is vastgelegd en de beelden zijn in het ziekenhuis met Van Maanen gedeeld.

Breitbart meldt dat de Republikeinen eisen dat FBI-directeur Christopher Wray en procureur generaal Merrick Garland aanstaande vrijdag voor de  permanente commissie van het Huis van Afgevaardigden (House Judiciary Committee) verschijnen om uitleg te geven over het optreden van het ministerie van Justitie bij de inval bij Trump.

Donald Trump heeft een persverklaring uitgebracht waarin hij schrijft: “Dit zijn donkere tijden voor onze Natie, want mijn prachtige huis, Mar-A-Lago in Palm Beach, Florida, wordt momenteel belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten. Zoiets is nog nooit een president van de Verenigde Staten overkomen. Na te hebben samengewerkt met de betrokken regeringsinstanties was deze onaangekondigde inval in mijn huis niet nodig of gepast. Het is wangedrag van de aanklager, bewapening van het rechtssysteem, en een aanval van radicaal linkse Democraten die wanhopig niet willen dat ik me verkiesbaar stel voor het presidentschap in 2024, vooral op basis van recente opiniepeilingen, en die ook alles zullen doen om Republikeinen en Conservatieven te stoppen in de komende tussentijdse verkiezingen. Een dergelijke aanval zou alleen kunnen plaatsvinden in gebroken, derde-wereld landen. Helaas is Amerika nu een van die landen geworden, corrupt op een niveau dat nog nooit vertoond is. Ze hebben zelfs in mijn kluis ingebroken! Wat is het verschil tussen dit en Watergate, waar agenten inbraken in het Democratisch Nationaal Comité? Hier, in omgekeerde volgorde, hebben de Democraten ingebroken in het huis van de 45ste President van de Verenigde Staten.

De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan, Joseph Wu, heeft op een persconferentie in Bejing gezegd dat de militaire oefeningen van het Chinese leger, een training zijn voor de inname van het eiland Taiwan. Wu zei dat de grootschalige Chinese militaire oefeningen, raketlanceringen, cyberaanvallen, desinformatiecampagnes en economische druk uitvoeren om “het moreel van de burgers te verzwakken.” “Na afloop van de oefeningen kan China de status quo op lange termijn in de Straat van Taiwan vernietigen.” Hij voegde eraan toe dat China tijdens de oefeningen herhaaldelijk de onofficiële scheidslijn in de Straat schond en riep de internationale gemeenschap op om te voorkomen dat Beijing de controle in de regio zou grijpen.

Eén ding is zeker de voormalig Britse premier Boris Johnson gaat niet meer naar Polen voor een bezoek. De reden blijft ongewis. Het Poolse Overheidscentrum voor Informatie (Polish Government Information Centre (CIR)) geeft aan dat het bezoek op verzoek van de Britse zijde is geannuleerd. Bloomberg meldt, onder vermelding van bronnen, dat Johnson’s geplande bezoek aan Polen was geannuleerd nadat Warschau had gezegd dat premier Mateusz Morawiecki geen tijd had om hem te ontmoeten.

Het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie heeft gereageerd op de  explosies op de Krim: Rond drie uur gistermiddag ontplofte verschillende luchtvaartmunitie op het grondgebied van het Saki-vliegveld nabij de nederzetting Novofedorovka op een ingestorte opslagplaats. Niemand is gewond geraakt en luchtvaartapparatuur op het vliegveld is niet beschadigd. Er worden maatregelen genomen om de brand te blussen en de oorzaken van de explosie te achterhalen. Alle noodzakelijke maatregelen zijn versterkt om de veiligheid van infrastructuurvoorzieningen en de bevolking te waarborgen. Het ministerie van Noodsituaties houdt toezicht op branden.

Don’t Pay UK, een anonieme groep die, voorop loopt in de poging om meer dan een miljoen Britten te bewegen vanaf 1 oktober hun energierekening niet meer te laten betalen, heeft aangekondigd dat 75.000 mensen inmiddels beloofd hebben op 1 oktober de betalingen te staken. Verwacht wordt dat een gemiddeld Brits gezin tegen die tijd gemiddeld 300 pond per maand moet gaan betalen voor stroom. De staking komt op het moment dat een inflatiestorm van hoge energieprijzen de Britten hard treffen. De inflatie is op het moment 13% en Don’t pay UK is van mening dat als de overheid en energiebedrijven weigeren om in te grijpen dat de gewone man dat moet gaan doen.

De actrice Olivia Newton-John is op 73-jarige leeftijd overleden na lange strijd tegen borstkanker. De actrice overleed op haar Ranch in Zuid-Californië, omringd door familie en vrienden.

In de andere krant staat een artikel dat goed beschrijft hoe voedselfabrieken in  de steigers staan om boeren te vervangen. Investeerders die geld steken in  voedselfabrieken zijn onder meer: De Bill & Melinda Gates Foundation, Breakthrough Energy, Jeff Bezos, Blackrock, Barclays, Vanguard, Google, Wal-Mart, Monsanto/Bayer en alle grote supermarktketens. Tegelijkertijd ontstaan er gecreëerde problemen met aanleveringsketens en kunstmatig gecreëerde tekorten aan energie en water. In de Verenigde Staten zijn talloze voedseldistributiecentra, boerderijen en fabrieken afgebrand en wordt de aanlevering van kunstmest aan boeren verhinderd. In Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels de eerste krekelfabrieken gebouwd.

Liz Cheney’s echtgenoot, Philip Perry, is partner bij het advocatenkantoor dat de zoon van Joe Biden, Hunter Biden, vertegenwoordigt. Toen het advocatenkantoor werd gecontacteerd voor commentaar op informatie over Hunter die de familienaam zou gebruiken voor lucratieve zakendeals, reageerde advocaat Christopher Clark, die bij de firma Latham & Watkins als partner staat vermeld, geïrriteerd op het verzoek om commentaar. Philip Perry staat ook vermeld als partner bij Lathan & Watkins op de website van de firma terwijl zijn vrouw volgende week in Wyoming op een anti-Trump platform opkomt voor herverkiezing in de voorverkiezing.

EU-ingezetenen zijn tegen de invoering van nieuwe anti-Russische sancties als deze leiden tot een verdere verslechtering van de levensstandaard. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse YouGov onder 8000 deelnemers. Het Westen heeft sinds 2014 meer dan 10.000 sancties tegen Rusland opgelegd, waarbij de druk op de sancties toeneemt, vooral na de start van de speciale operatie in de Oekraïne. Maar deze maatregelen hebben vooral de economieën van de Europese Unie en de VS getroffen.

Kort nieuws

De autoriteiten in Peru hebben 5G antennes weggehaald omdat ze gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Daniël van der Tuin twitterde dat uit de WOB-documenten blijkt dat er inmiddels 43 rechtszaken tegen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lopen wegens te late beslissingen. Tot en met juli 2022 is het ministerie 141.300 euro aan dwangsommen verschuldigd.

Italiaanse agenten gebruikten veel geweld tegen vrouwen, kinderen en mannen die vreedzaam protesteerden tegen de plaatsing van Amerikaanse en NAVO-antennes in Niscemi. De menigte gaf aan dat zij niet langer van plan zijn om te betalen voor de oorlog van de rijken. Ze willen dat de Amerikaanse en Navo-bases uit hun land verwijderd worden.

Spaanse veeboeren waarschuwen dat door de droogte, extreme hitte en stijgende elektriciteitsprijzen zullen leiden tot hogere vleesprijzen. Tachtig procent van het beschikbare veevoer is op.

Een hevige storm heeft overstromingen veroorzaakt in de gemeente San Cataldo, provincie Caltanissetta, in de Italiaanse regio Sicilië.

Fox News heeft openbaar gemaakt dat Joe Biden met twee Chinese zakenpartners van zijn zoon Hunter Biden afgesproken had in de West Wing terwijl hij vice-president was.

Er heeft een explosie plaatsgevonden in datacentrum van  Google in Iowa, daarbij zijn drie elektriciens ernstig gewond geraakt.

Het Taiwanese leger beweert dat de oefeningen van gisteren geen reactie zijn op de opvoering van de militaire aanwezigheid van Peking in de Straat van Taiwan. De oefeningen omvatten honderden troepen die worden ingezet en 40 houwitsers in actie. Rapporten hebben het omschreven als een defensieve mock-up van een Chinese invasie.

Dana Loesch reageert op het nieuws dat de FBI momenteel Mar-a-Lago, het verblijf van Donald Trump is binnengevallen: “Dit is niets meer dan Democraten die proberen politieke rekeningen te vereffenen, zoals het vanaf het begin is geweest. Dit is een gevaarlijk spel dat ze spelen.” De hele huiszoeking lijkt ook een grote afleidingsoperatie. Want de FBI zou op 8 augustus de Hunter Biden documenten presenteren in het Congres, in plaats daarvan besloot de dienst tot een huiszoeking van Mar-a-Lago, het huis van Donald Trump. Amerikanen zijn in alle staten dat dit heeft kunnen gebeuren, ze ervaren het als een teken van ongecontroleerde regeringsmacht en zeggen het land waarin ze wonen niet meer te herkennen. Sommigen menen dat de FBI wettelijk en formeel ontbonden zou moeten worden. Door deze actie heeft de FBI de federale wetten geschonden.

In the New York Post is te lezen dat de federale magistraatrechter van Florida, Bruce Reinhart, die een huiszoekingsbevel ondertekende dat de FBI-inval in het Mar-a-Lago-resort van de voormalige president Donald Trump goedkeurde, meer dan tien jaar geleden het lokale kantoor van de Amerikaanse procureur verliet om werknemers van de veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein te vertegenwoordigen.

Economie

De Centrale Bank van Australië (RBA) zei gisteren in een verklaring dat zij een proefproject van een jaar gaan uitvoeren om “innovatieve gebruikssituaties en bedrijfsmodellen” voor een digitale munt te onderzoeken. De bank hoopt zo een beter inzicht te krijgen in technologische, wettelijke en regelgevingsoverwegingen. De RBA zal voor dit project samenwerken met het Digital Finance Cooperative Research Centre (DFCRC), een door de overheid gesteunde bedrijfsgroep, die de marktdeelnemers zal uitnodigen “specifieke gebruikers casussen” te ontwikkelen die aantonen hoe een digitale munt huishoudens en bedrijven innovatieve betalings- en afwikkelingsdiensten zou kunnen aanbieden. De resultaten van het proefproject zullen worden gebruikt voor lopend onderzoek naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een digitale munt in Australië.

Tienduizenden gebruikers meldden dat ze geen toegang hadden tot verschillende Google-diensten. Uitvalmonitor Downdetector gaven aan dat meer dan 40.000 gebruikers, in onder meer New York City en Denver, Colorado, storingen meldden van de kaarten en de zoekmachine van Google. Ook het gebruik van Google’s cloud- en agendafuncties gaven veel problemen. Op Twitter plaatsten sommige gebruikers screenshots van de 500-foutmelding die ze kregen toen ze Google probeerden te gebruiken, waarin stond dat de server “een fout was tegengekomen en uw verzoek niet kon voltooien.”

De Amerikaanse supermarktketen 7-Eleven moest maandag al zijn winkels in Denemarken sluiten na een vermoedelijke hackaanval. Winkelpersoneel kon daardoor niet langer gebruikmaken van de kassa’s. 7-Eleven heeft in totaal 175 winkels in Denemarken. De winkels blijven gesloten totdat meer duidelijkheid is over de aanval.

Bloomberg schrijft dat de Russische president Poetin met de bijeenkomst in Sochi zijn Turkse ambtgenoot Erdogan op het meest kritieke moment heeft gered. Door de besprekingen met Rusland zal Turkije in staat zijn om de dollar te verlaten voor wat betreft de invoer. Nu de gasleveringen betaald kunnen worden in roebels zal dat er voor gaan zorgen dat de lira zich kan stabiliseren en er een nieuwe golf van prijsstijgingen voor de verkiezingen kan worden voorkomen. De Turkse lira verminderde afgelopen jaar met meer dan de helft in waarde. Dat leidde tot een prijsstijging van de prijzen voor alles in Turkije, van voedsel tot elektriciteit. Het stimuleerde de inflatie van consumptieprijzen tot tachtig procent, één van de hoogste niveaus ter wereld.  

Het weer

En dan het weer. De komende dagen krijgen we zonnig en warm zomerweer. Vandaag schijnt de zon ongehinderd en kan de temperatuur flink oplopen van 26 graden op de Wadden tot 31 graden in de zuidelijke provincies. Er waait een matige wind uit het oosten, die langs de noordkust af en toe vrij krachtig kan worden. Naar verwachting wordt het morgen ook een prachtige dag met temperaturen die ’s middags variëren van 28 graden in het noorden tot 33 graden in het zuiden van het land. Naar verwachting houdt dit zonnige weer ook de rest van de week aan.