www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het kabinet heeft de details van twee vrijwillige uitkoopregelingen voor veehouders bekendgemaakt. Voor deze regelingen zijn een budget van 500 miljoen euro en een budget van 250 miljoen euro beschikbaar. Voor elk type bedrijf heeft het kabinet een percentage vastgesteld in welke mate boeren blijvend afstand moeten doen van hun rechten om vee te houden. Voor melkveehouders ligt dat percentage op 95 procent. Voor varkens-, kippen- en kalkoenenhouders ligt dat percentage op 80 procent. De uitkoopregeling bestaat uit een compensatie voor het verlies van de productierechten en een compensatie voor het waardeverlies van het bedrijf. Voor elke sector is een apart budget vastgesteld. De melkveehouders kunnen 270 miljoen euro verdelen, kippen- en kalkoenenhouders hebben een budget van 115 miljoen te verdelen en voor varkenshouders is ook 115 miljoen gereserveerd. Het tweede potje, van 250 miljoen euro, is bedoeld voor provincies die veehouders in de buurt van een Natura 2000-gebied willen uitkopen.

In het NK news is te lezen dat inwoners van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang gistermiddag abrupt naar binnen werden bevolen. De overheid vaardigde lockdown orders uit vanwege een ‘nationaal probleem.’ Eén van de bronnen van NK News beschreef de oorzaak als een gevolg van een landelijke lockdown, terwijl een andere bron verwees naar een nationaal probleem. Het bevel leidde tot chaos op straat omdat iedereen probeerde zo snel mogelijk thuis te komen. Burgers is opgedragen zich niet buiten hun gebouwen te begeven en het is niet gespecificeerd wanneer het bevel wordt teruggedraaid.

Vorige week vond de Conferentie over de toekomst van Europa plaats. Het persbericht dat na aanleiding daarvan verscheen deed voorkomen of alle landen van de EU het eens waren met het wijzigen van het EU-verdrag op diverse fronten. Nu is er op de website van de Zweedse overheid een non-paper verschenen namens 13 lidstaten die aangeven verheugd te zijn over de ideeën en voorstellen die naar voren zijn gebracht, maar dat die ideeën niet tot instrument gemaakt mogen worden om speciale institutionele belangen te dienen. Verder geven zij aan dat een Verdragswijziging nooit het doel van de Conferentie is geweest en dat ze zich wel willen buigen over de voorstellen, maar geen ondoordachte en voorbarige pogingen steunen om een proces van een Verdragswijziging op gang te brengen. Zij willen alle specifieke voorstellen zorgvuldig bestuderen. De non-paper werd uitgebracht namens Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Slovenië en Zweden.

Queen Elizabeth heeft zich gisteren op het laatste moment met tegenzin teruggetrokken voor de opening van het parlementaire jaar in het Verenigd Koninkrijk. Haar zoon, kroonprins Charles, heeft haar taken overgenomen. De 96-jarige koningin kampt met mobiliteitsproblemen en heeft op advies van haar artsen zich teruggetrokken. Het was voor het eerst in 59 jaar dat zij de ceremonie moest missen. In haar 70 jarige regeerperiode heeft de koningin het voorlezen van de toespraak ter opening van het parlementaire jaar slechts twee keer eerder gemist, namelijk in 1959 en 1963 toen zij in verwachting was.  

In Rusland gaan stemmen op om de WHO voor het gerecht te brengen. Eduard Rossel, senator en voormalig gouverneur van de regio Sverdlovsk, gaf een verklaring uit ter ondersteuning van Vadim Shumkov, gouverneur van de regio Koergan, die opriep tot een internationaal proces tegen leden van de WHO. De WHO moet verantwoordelijk worden gehouden voor de economische crisis en de biologische oorlogsvoering in de wereld. De Russische senator beschuldigde de WHO ook van het begaan van de “misdaad van de eeuw”. “Degenen die een biologische oorlog wilden ontketenen, moeten zich verantwoorden voor de massale sterfgevallen, voor de economische ineenstorting van de wereld!” zei hij. De WHO heeft zichzelf al lang geleden in diskrediet gebracht, en na de gebeurtenissen van 2019-2022 is een onderzoek naar al haar daden en de mensen achter de organisatie die deze misdaad en haar media-ondersteuning financiert, absoluut noodzakelijk!”

De Republikeinse Senator Ron Johnson (R-WI) is een onderzoek gestart naar het CDC voor het volgen van miljoenen Amerikanen via telefoon locatie gegevens. “Het feit dat gegevens bestaan, betekent nog niet dat de overheid ze mag gebruiken om Amerikanen te volgen. Ik denk dat dit ernstige constitutionele problemen doet rijzen,” aldus de senator. De CDC kocht de telefoongegevens en gebruikte Covid-19 als een excuus om de gegevens sneller en in grotere hoeveelheden te kopen, volgens documenten die exclusief door Motherboard werden verkregen via een FOIA-verzoek. De CDC gebruikte de gegevens om te bepalen of Amerikanen zich hielden aan de Covid lockdown orders.

Meer dan een miljoen mensen namen maandag deel aan de processie van het “Onsterfelijke Regiment” in Moskou. In Moskou marcheren meer dan een miljoen Russen met portretten van hun familieleden en veteranen die hebben gevochten in de grote patriottische oorlog tegen nazi Duitsland. President  Vladimir Poetin nam ook deel aan de actie . De president droeg traditioneel een portret in zijn handen van zijn vader, Vladimir Spiridonovich Poetin. De enorme optocht ging door Leningradsky Prospekt, Tverskaya en 1st Tverskaya-Yamskaya straten door Okhotny Ryad, Manezhnaya pleinen en het rode plein. De lengte van de route is 7 kilometer. Tegelijkertijd keken meer dan 260 duizend passagiers van de metro van Moskou naar de uitzending van de Victory Parade via het mobile netwerk.

Op de site van Wildlands in Emmen is te lezen dat in één van de restaurants in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen bezoekers sinds kort bediend kunnen worden door A.I.S.A. Dit is een robot die bestellingen rondbrengt. WILDLANDS heeft hiermee een primeur; nog geen enkel ander dierenpark heeft zo’n mechanische medewerker rondrijden. A.I.S.A. is een afkorting die staat voor Artificial Intelligence Serving Assistent. De robot zal het huidige personeel ondersteunen in de bediening en dient niet ter vervanging. Bezoekers van het park kunnen namelijk in Momma’s Restaurant, de eetgelegenheid in Serenga, vanaf hun tafel een bestelling plaatsen middels een QR-code. Deze bestelling wordt in de keuken afgehandeld en de serveerrobot A.I.S.A zal het eten uitserveren.

En dan het weer. De dag begint in grote delen van het land zonnig. In het noordwesten en noorden is kans op bewolking. In het noordwesten is ’s middags kans op wat regen. Er waait een stevige wind uit west, zuidwestelijke richting en de temperatuur loopt sterk uiteen. In het noordwesten wordt het rond de 18 graden, terwijl in het zuiden van het land het kwik kan stijgen tot 25 graden. In de avond en de nacht trekt er een regengebied over het land.