www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Ouders van kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen vanaf volgende week een brief waarin staat dat ze een afspraak kunnen maken voor een coronaprik. Zo’n 1,3 miljoen kinderen wordt uitgenodigd om een Pfizer prik te halen. Tweederde van de ouders heeft aangegeven zijn of haar kind niet te laten vaccineren. Veel ouders vinden dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over de langdurige effecten van het vaccin. Immunoloog Theo Schetters onderschrijft dit en geeft ook aan dat je kinderen onder de 12 niet moet inenten tegen corona vanwege de nieuwe technologie die nu gebruikt wordt en waarvan de lange termijneffecten niet bekend zijn.  Ook de Belgische viroloog, epidemioloog & vaccinoloog Dr. Geert Vanden Bossche raadt het vaccineren van kinderen af.

Meerdere gemeenten hebben het kabinet in een brandbrief gevraagd om niet-essentiële winkels te openen. Als de lockdown nog langer aanhoudt, vrezen ze voor de gevolgen voor winkeliers. Ook inretail, die zich inzet voor zo’n 13.000 winkels geeft aan dat ze gecontroleerd en veilig open kunnen. Winkeliers willen graag uit de crisismodus komen en zijn bereid om met extra maatregelen te komen. Gedacht wordt aan minder klanten per vierkante meter, open op afspraak of het invoeren van het coronatoegangsbewijs.

Vakbond FNV heeft aangegeven sinds december zo’n tachtig meldingen te hebben ontvangen van werknemers die door hun werkgevers onder druk worden gezet om ondanks dat ze in quarantaine zitten naar het werk te komen. Sommigen kregen te horen dat ze of moesten werken of vakantiedagen in moeten leveren. De meeste klachten kwamen uit de zorg.

Sportkoepel NOC NSF heeft sporters die volgende maand naar China reizen om deel te nemen aan de Olympische spelen gezegd dat ze hun eigen telefoon en laptop niet mee mogen nemen. De angst bestaat dat de Chinese overheid deze apparatuur in de gaten houdt, waardoor de privacy van de sporters in gevaar komt. De sportorganisatie neemt deze verregaande maatregel op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en inlichtingendienst AIVD.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de anti-monarchie groep Republic de campagne Not another 70 gelanceerd. De republikeinen roepen daarin op een einde te maken aan de monarchie. De naam van de campagne “Not another 70” is niet zomaar gekozen, want het land is volop bezig om voorbereidingen te treffen voor de viering van Koningin Elizabeth’s 70 jarig jubileum op de troon. Uit opiniepeilingen blijkt dat de koningin zelf enorm populair is bij de Britten, maar troonopvolger Charles wordt niet gesteund.  

Steeds meer landen moeten hun cijfers rondom Coronadoden aanpassen. Er wordt nu voor het eerst een onderscheid gemaakt tussen mensen die overleden zijn aan Corona en mensen die overleden zijn met corona. De hoge cijfers zijn ontstaan omdat iemand die bijvoorbeeld overleden is aan een auto-ongeluk, maar positief testte geteld werd als Coronadode. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Ignazio Cassis nu openlijk toegegeven in het televisieprogramma Arena van de zender SRF.

En dan het weer. De dag is begonnen met mist, in sommige provincies zal de mist hardnekkig blijven en een groot deel van de dag blijven hangen. Mogelijk breekt in het noorden en het westen van het land de lucht nog open. Het wordt 5 tot 7 graden bij een zwakke tot hooguit matige zuidwestenwind. De dagen hierna is het weerbeeld nagenoeg hetzelfde.