www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Buckingham Palace zegt dat koning Karel III van Windsor op zaterdag 6 mei 2023 net als de The Queen Consort gekroond zal worden door de Anglicaanse aartsbisschop van Canterbury in de Westminster Abbey in Londen.

RT International meldt dat Zweden de resultaten van zijn onderzoek naar de explosies die eind september de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 ernstig hebben beschadigd, niet met Rusland zal delen. Dat heeft premier Magdalena Andersson gezegd.De Zweedse autoriteiten zeggen aanwijzingen te hebben gevonden die op sabotage wijzen.

Volgens persbureau TASS zijn Hongarije en Servië overeengekomen om een   oliepijpleiding tussen de twee landen aan te leggen om Russische olie uit de Druzhba-pijpleiding naar die landen te laten stromen. Dat meldt de Hongaarse regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs. Hij voegde eraan toe dat Servië momenteel het grootste deel van zijn olie uit Kroatië via de pijpleiding haalt, maar dat “het in de toekomst waarschijnlijk niet mogelijk zal zijn vanwege de sancties van de EU tegen Rusland” die het vervoer van brandstof over zee beïnvloeden. Eerder had de Hongaarse regering Servië verzekerd dat het indien nodig ook zou helpen met gasleveringen. Hongarije ontvangt Russische olie via de zuidelijke tak van de Druzhba-pijpleiding, die ook naar Tsjechië en Slowakije gaat. De enige grote raffinaderij in Hongarije, de Donauraffinaderij, is technologisch zo ontworpen dat minimaal 65% van de daar verwerkte grondstoffen uit Rusland moet komen. Het management heeft gezegd dat het overstappen op een andere ruwe olie enkele honderden miljoenen euro’s kan kosten en twee tot vier jaar kan duren.

EU Observer meldt dat de Europese Unie Rusland en de Oekraïne opgeroepen hebben om vredesbesprekingen te houden. Volgens de krant zou er vandaag gestemd moeten gaan worden over de nieuwe ontwerpresolutie die afgelopen maandag in de VN werd besproken. In de nieuwe versie van het document veroordeelt de EU ook de annexatie van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk en de regio’s Zaporizja en Cherson door Rusland. Tegelijkertijd werd “elke expliciete vermelding” van de Krim uitgesloten van de tekst van het document. Turkije is van plan is om gesprekken te organiseren tussen Rusland en het Westen.

Volgens het VN-handvest heeft de Russische president Poetin het volste recht om een speciale operatie in de Oekraïne uit te voeren. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres hoorde tot zijn verbazing van president Poetin tijdens een bemiddelingsgesprek dat Rusland op basis van de artikelen 106 en 107 van het VN-Handvest het recht heeft om elke actie, inclusief militaire actie te ondernemen tegen Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Bulgarije, Finland, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Letland, Estland, Litouwen en Oekraïne mochten zij een poging ondernemen om het nazisme nieuw leven in te blazen. Dit recht werd Rusland gegeven als rechtmatige winnaar van de Tweede Wereldoorlog en mede oprichter van de VN. Eigenlijk vervult Rusland hiermee een plicht, niet alleen voor de eigen bevolking, maar ook voor de wereldbevolking.

George News meldt dat de Russische president Poetin zijn ambtgenoot Mohammed Bin Zayed Al-Nahyan van de Verenigde Arabische Emiraten ontmoet heeft in Sint-Petersburg. De Russische leider benadrukte tijdens de bijeenkomst dat de betrekkingen met de VAE uiterst belangrijk blijven, ondanks de complexiteit van relaties in de wereld. Hier zijn enkele punten die de Russische leider naar voren heeft gebracht tijdens zijn ontmoeting met de president van de VAE: Acties van de Russische Federatie en de VAE gericht op het creëren van stabiliteit op de wereldwijde energiemarkten, OPEC+’s doel is ook om stabiliteit te creëren – niet om problemen te veroorzaken voor welk land dan ook, Poetin benadrukte het belang van de situatie in Syrië met president Mohammed Bin Zayed Al-Nahyan.

Economie

De aandelenkoers van PayPal daalde deze week met meer dan 6%. Beleggers werden angstig toen gebruikers massaal op social media lieten weten hun accounts te sluiten en #ByeByePayPal viraal lieten gaan. Daardoor verloor PayPal alleen maandag al meer dan 6 miljard dollar aan beurswaarde. De aandelen sloten maandag op $84,52, een daling van 6,3% ten opzichte van $90,18 op vrijdag.

Volgens berekeningen van het IHW moesten in september beduidend meer Duitse bedrijven faillissementsbescherming aanvragen. Het aantal faillissementen van maatschappen en corporaties steeg met 34 procent tot 762. Volgens de informatie is dit voornamelijk te wijten aan een sterke stijging van de prijzen van essentiële inputs en een verslechtering van de economische situatie. Naast de energiekosten stijgen ook de lonen en rente op leningen.

De Bank of England heeft gewaarschuwd voor een “wezenlijk risico” voor de financiële stabiliteit en heeft een nieuwe noodmaatregel genomen om de markten te kalmeren. De bank gaat meer staatsobligaties kopen om te proberen de prijs te stabiliseren en een uitverkoop te voorkomen waardoor sommige pensioenfondsen in gevaar zouden kunnen komen.

Het weer

En dan het weer. Vandaag hebben we droog en rustig herfstweer. Door een hogedrukgebied zien we wolkenvelden met af en toe zonneschijn. De middagtemperatuur is rond de 15 graden, de wind is matig. De nachten koelen flink af en daardoor kan er regionaal wat mist of nevel ontstaan in de vroege ochtenduren.