www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De leider van de PvdA, Lilianne Ploumen heeft gisteren in een verklaring laten weten dat ze per direct stopt als leider van de PvdA en ook dat ze haar Kamerzetel opgeeft. Ze geeft aan dat het leiderschap van de partij niet goed bij haar past en dat ze daarmee niet de ideale leider van haar partij is. Ploumen geeft haar zetel op omdat ze haar opvolger niet in de weg wil lopen en neemt daarmee afscheid van de landelijke politiek. De politica staat nog wel op de site van het World Economic Forum. Ploumen volgde begin vorig jaar Lodewijk Asscher op, die opstapte vanwege zijn rol in het toeslagenschandaal.

De vakbonden en de branchevereniging Jeugdzorg Nederland zijn tot een akkoord gekomen. Medewerkers van Jeugdzorg kunnen meer loon , een hogere kilometervergoeding en eenmalig een bedrag van 250 euro tegemoet zien. De CAO-onderhandelingen lagen maandenlang stil, maar werden hervat na een betoging op 15 maart op het Malieveld in Den Haag. De onderhandelingen hebben geleid tot vooruitstrevende arbeidsvoorwaarden, waarbij ook gekeken wordt of een medewerkers hybride ingezet kan worden. Dat zou betekenen dat als dat mogelijk is, een werknemers zelf mag kiezen waar ze werken en op welke tijden. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt om de werkdruk aan te pakken.

De Oekraïense president Zelensky heeft via een videoverbinding het Italiaanse parlement toegesproken. Honderden Italiaanse parlementariërs weigerden naar de toespraak van de Oekraïense president te luisteren. Volgens de krant il Fatto Quotidiano hebben 350 politici de toespraak niet bijgewoond. Hoewel het Huis van Afgevaardigden zo goed als vol zat, waren de senatoren massaal afwezig. Het Italiaanse parlement telt 630 afgevaardigden en 315 senatoren. In Italië heeft zich een solide blok gevormd dat fel gekant is tegen wapenleveringen aan Oekraïne en tegen de plannen van de regering om de defensie-uitgaven te verhogen. Na de toespraak sprak de Italiaanse premier Mario Draghi zich uit voor de toetreding van Oekraïne tot de EU. Eerder had de toespraak van Zelensky voor opschudding gezorgd in het Griekse parlement. De president liet twee strijders van het neonazistische Azov-bataljon aan het woord. Dit leidde tot verontwaardiging bij verschillende partijen.

Gisteren zijn tenminste 10 reizigers neergeschoten gedurende de ochtendspits in een metro van New York. Nog eens 19 mensen zijn gewond geraakt in de chaos die volgde op de schietpartij aan boord van de metro in de buurt van 36th Street en Fourth Avenue station Sunset Park. Dertien mensen zouden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt. Daarnaast was er sprake van veel rookontwikkeling. Volgens getuigen gooide de man een rookbus in de metro om de reizigers af te leiden, voordat hij het vuur opende. Het metroverkeer werd lange tijd stilgelegd. Getuigen beschreven de schutter als een man van 1 meter 70 met een groen bouwvestje en een gasmasker. De bewakingscamera op het perron werkte niet.

Ten minste twee mensen zijn omgekomen en tien anderen worden vermist in Durban Zuid-Afrika als gevolg van overstromingen en zware regens die verwoestingen aanrichten in de provincie Kwazulu Natal.

Farmaceut Moderna heeft bijna 765.000 doses vaccin van de markt gehaald in Europa nadat er een vreemde substantie in de vaccins werd aangetroffen. De doses waren geproduceerd door contractpartner Rovi. Het bedrijf beweert dat er geen veiligheidsproblemen zijn vastgesteld en dat dit een voorzorgsmaatregel is. De teruggeroepen doses waren gedistribueerd in Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje en Zweden.

En dan het weer. Na een zachte nacht wordt het vandaag een dag met een wisselend weerbeeld. Er is zon maar ook vrij veel bewolking en landinwaarts is er kans op een bui. In het oosten van het land is er mogelijk zelfs kans op een onweersbui. De temperatuur komt uit tussen de 16 en 20 graden. De rest van de week is overwegend droog en dan zien we regelmatig de zon.