www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie roept iedereen op om aanstaande vrijdag uit solidariteit met de boeren hun werk een kwartier stil te leggen. Op een speciale actiewebsite geeft de actiegroep diverse suggesties zoals het omgekeerd ophangen van de Nederlandse vlag of het maken van een selfie met een boerenzakdoek. De boeren pleiten voor een standstill van 15 minuten en wil iedereen mee laten strijden in hun wanhoopsoffensief voor bestaansrecht. Agractie geeft aan dat de boeren opgeofferd worden voor de belangen van industrie, bouw en luchtvaart en ze voelen zich niet gehoord in Den Haag.

Boeren die gebruiken gaan maken van de uitkoopregelingen in verband met de stikstofcrisis mogen na de uitkoop niet elders in het land een veehouderij vestigen of overnemen. Ook niet via een deelneming van de veehouder in een vennootschap, samenwerkingsverband of anderszins. Dat staat te lezen in de Staatscourant van 24 december 2021. Volgens de Staatscourant moet de provincie er zorg voor dragen dat een veehouder die regels na gaat leven. Daarnaast moet de provincie er ook voor zorgen dat de planologische bestemming van de vestiging van de veehouderij zodanig wordt gewijzigd dat er op die plaats niet langer veehouderijactiviteiten plaats kunnen vinden.

De laatste dagen is er veel te doen rondom Uber. Dat komt omdat een oud-medewerker van het bedrijf vele tienduizenden documenten heeft gelekt naar diverse media in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk. Ex-Uber lobbyist Mark MacGann heeft zich gemeld als bron van de Uber Files. Door deze gelekte documenten ligt de Franse president Emmanuel Macron zwaar onder vuur. Uit de documenten blijkt onder meer dat Uber vooraanstaande wetenschappers in Europa en de Verenigde Staten riant betaald heeft voor het schrijven van rapporten die gunstig uitpakten voor het bedrijf. Wetenschappers ontvingen honderdduizenden dollars om rapporten te schrijven die positief oordeelden over het bedrijfsmodel van Uber.  Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de Nederlandse Belastingdienst regels heeft overtreden ten gunste van Uber.

De voormalige Europese lobbyist van Uber heeft gisteren onthuld dat hij 18,69 GB aan e-mails, sms-berichten en bedrijfsgegevens heeft gelekt naar The Guardian en het Franse mediabedrijf ICIJ om de chaotische wereldwijde uitrol van Uber bloot te leggen. De klokkenluider geeft in The Guardian aan dat hij een systeem ontmaskert dat mensen een leugen verkocht. MacGann besloot zich uit te spreken, zegt hij, omdat hij gelooft dat Uber willens en wetens wetten in tientallen landen aan zijn laars lapte en mensen misleidde over de voordelen voor chauffeurs van het gig-economie model van het bedrijf. De 52-jarige erkent dat hij in die tijd deel uitmaakte van het topteam van Uber – en niet zonder schuld is voor het gedrag dat hij beschrijft. In een exclusief interview met de Guardian zei hij dat hij deels gemotiveerd was door wroeging. MacGann geeft aan deels verantwoordelijk te zijn omdat hij degene was die met regeringen sprak en die dit bij de media doordrukte. Ook was hij degene die mensen vertelde dat ze de regels moesten veranderen omdat chauffeurs ervan zouden profiteren en mensen zo veel economische kansen zouden krijgen.

Het kabinet gaat structureel ruim 155 miljoen euro uittrekken om extra rechters en ander rechtbankpersoneel aan te trekken. Het extra geld moet er voor gaan zorgen dat de doorlooptijden korter worden en de werkdruk onder rechters vermindert. Daarnaast maakt het kabinet middels extra fondsen geld vrij voor bijvoorbeeld wijkrechtspraak. Dan worden mensen geholpen door een rechter bij hen in de buurt. Deze initiatieven moeten er voor zorgen dat rechtspraak dichter bij de mensen gebracht wordt.  

Uit documenten blijkt dat de Nederlandse regering samenwerkte met het World Economic Forum om ‘The Great Reset’ te implementeren. Uit documenten die zijn vrijgegeven naar aanleiding van een FOI-verzoek van een lid van de Tweede Kamer, blijkt dat de Nederlandse regering samenspant met het World Economic Forum om The Great Reset door te voeren. Het World Economic Forum staat onder leiding van Klaus Schwab en in zijn boek De Vierde Industriële Revolutie valt onder meer te lezen dat hij wil dat de hele wereldbevolking rond 2030 niets meer bezit en toch gelukkig is. In zijn boek The Great Reset schrijft hij dat hij de Covid19 pandemie ziet als een uitgelezen moment en de meeste geschikte kans om de hele wereld opnieuw vorm te geven.

Familie en vrienden van de voormalige premier van Japan, Shinzo Abe, hebben zijn begrafenis bijgewoond in een boeddhistische tempel in Tokio, vier dagen nadat hij werd doodgeschoten tijdens het houden van een campagnetoespraak. Rouwenden verzamelden zich bij de Zojoji tempel voor de besloten uitvaartdienst. Honderden mensen hadden zich de avond ervoor naar de tempel begeven om hun respect te betuigen aan Abe, de langstzittende premier van Japan.

AP News meldt dat de VN-mensenrechtencommissaris een rapport heeft vrijgegeven waarin onthuld wordt dat Oekraïense soldaten oudere verpleeghuisbewoners gebruikten als menselijk schild tijdens hun gevechten met Russische troepen. Uit het rapport blijkt dat een paar dagen voor de aanval op Stara Krasnyanka, een stad ten zuidoosten van Kiev, Oekraïense soldaten posities innamen in het verpleeghuis, waardoor het gebouw een doelwit van de Russen werd. The Conservative treehouse meldt dat de poging om burgerslachtoffers te maken doelgericht lijkt te zijn geweest om steun van de westerse media te krijgen en verhalen te creëren die gebruikt konden worden om sympathie voor de Oekraïne te kweken, waardoor er een aanhoudende stroom van miljarden dollars aan westerse militaire en humanitaire hulp op gang kwam.

Schotland heeft de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne opgeschort. The Guardian meldt dat dit voor slechts drie maanden zal zijn omdat er een gebrek aan huisvesting is. Schotland heeft ongeveer 7000 Oekraïense burgers opgevangen, van wie 4666 onder het steunprogramma. Nog eens 18.000 Oekraïners wachten op de goedkeuring van de aanvraag.

Volgens de Belgische krant ‘Le Soir’ hebben experts voorgesteld om de BTW op vlees te verhogen van 6% naar 12% of zelfs naar 21%. De experts deden dit in opdracht van het Belgische Ministerie van Financiën. De BTW-verhoging zou niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor de gezondheid, zo beweren zij.

Facebook is aangeklaagd door een voormalige werknemer. Hij betrapte hen op heterdaad bij het delen van verwijderde privéberichten aan rechtshandhavingsinstanties zonder medeweten en toestemming van de gebruikers.  Dit is in strijd met een bevel van de Federal Trade Commission uit 2012, dat Facebook verbiedt een verkeerde voorstelling te geven van zijn toegang tot de persoonlijke gegevens van gebruikers. Als een verdachte door Facebook wordt onderzocht dan hebben ze toegang tot alle chatgeschiedenis waarmee iemand ooit heeft gesproken, inclusief de verwijderde berichten.

Elon Musk heeft onthuld dat Twitter een Psy-Op van militaire kwaliteit is om de massa te hersenspoelen. Het plan van Elon Musk om Twitter te kopen is mogelijk voorlopig in de ijskast gezet nadat ’s werelds rijkste man tot de conclusie kwam dat kunstmatige intelligentie (AI) bots die zich voordoen als menselijke gebruikers de overgrote meerderheid van gebruikers op het platform uitmaken. Musk geeft aan dat 90% van de gebruikers bots zouden zijn.

Heathrow zet een limiet van 100.000 op dagelijks vertrekkende passagiers gedurende de gehele zomervakantie tot 11 september en vraagt luchtvaartmaatschappijen om te stoppen met het verkopen van tickets. Heathrow chief executive John Holland-Kaye zei dat de stap was bedoeld om de chaos die momenteel Heathrow en andere Britse luchthavens teistert te verminderen.

Gezondheid

Ambulancezorg Nederland geeft aan voor een raadsel te staan nu het aantal ambulanceritten in het eerste kwartaal van dit land zeer sterk gestegen is. De afgelopen vijf jaar was het aantal keren dat een ambulance moest uitrukken stabiel: steeds tussen 1,3 en 1,4 miljoen ritten – ook in de coronaperiode. In het eerste kwartaal van dit jaar stijgt dit echter in alle 25 regio’s fors: variërend van minimaal 10 procent tot 18 procent. Hierdoor zijn er ruim 400.000 ambulances uitgerukt. Voorzitter Han Noten gaat een onderzoek starten naar de oorzaken.

Het Israëlische Ministerie van Justitie verbergt een onderzoek dat het heeft uitgevoerd, waaruit blijkt dat het aantal meldingen van bijwerkingen na het Pfizer COVID-vaccin 2-4 keer zo hoog is bij kinderen van 5-11 jaar vergeleken met kinderen van 12-17 jaar.

En dan het weer. Vandaag is het zomers warm met temperaturen tussen de 25 en 29 graden. Het blijft naar verwachting droog en ook de zon zal zich vaker laten zien.