www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het demissionaire kabinet heeft gisteren tijdens de nieuwe maatregelen bekend gemaakt. Daarbij is besloten dat de avondlockdown verlengd gaat worden tot 14 januari 2022. Daarnaast is besloten dat de basisscholen een week eerder dicht gaan en een verlengde kerstvakantie krijgen. Voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijven de scholen wel open. Scholen hoeven tot de kerstvakantie geen afstandsonderwijs te geven.

Het demissionaire kabinet heeft nog eens drie gebieden aangewezen waar “acute noodopvanglocaties” komen voor de opvang van asielzoekers. Het gaat om Venray, Alkmaar en de regio Rotterdam. Eerder was al bekend dat Gorinchem en Enschede door het kabinet waren aangewezen als opvanglocatie. In Alkmaar wordt met spoed een pand van het Rijk omgebouwd voor asielopvang. Staatssecretaris Broekers-Knol schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er vanwege de “noodsituatie geen andere mogelijkheid meer is”. De betrokken gemeenteraden hebben niets over het besluit te zeggen en kunnen het ook niet terugdraaien. De locaties zijn gekozen omdat ze volgens het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) snel beschikbaar zijn.

De Senaat in de Verenigde Staten heeft gisteren ingestemd om het schuldenplafond met 2,5 biljoen dollar te verhogen. Daarmee voorkomt het wanbetaling. De Verenigde Staten staan op het randje van faillissement. Het was een nipte stemming van 50 tegen 49. De schuldlimietverhoging werd enkele uren voor de deadline doorgegeven aan de wetgevers van het Amerikaanse Huis.

De Europese gasprijzen stegen gisteren met bijna zes procent nadat ze maandag een recordniveau bereikt hadden. Door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne dreigt de bevoorradingscrisis van dit jaar zich uit te breiden tot de volgende winter. Europa kampte al met een tekort aan energie voordat de geopolitieke spanningen oplaaiden. De benchmarkprijzen voor Europees gas in Nederland stegen tot 122,92 euro per megawattuur.

Uit een nieuwe studie van het UMC Utrecht blijkt dat een meerderheid van de kinderen onder de twaalf jaar in de afgelopen twintig maanden waarschijnlijk al besmet is geweest met het coronavirus. Uit het onderzoek dat in samenwerking met het RIVM werd gedaan, werden 307 huishoudens met in totaal 1209 mensen wekenlang gevolgd. Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning leidde het onderzoek. Het belangrijkste inzicht dat uit het onderzoek naar voren komt is dat mogelijk al twee op de drie kinderen corona heeft gehad. Dat was meer dan eerder was aangenomen. Uit het onderzoek bleek ook dat het coronavirus voor kinderen net zo ongevaarlijk is als elk willekeurig verkoudheidsvirus.

En dan het weer. Het is vandaag wederom een grijze dag en er valt hier en daar lichte motregen. In het noorden en het westen van het land kan de zon vandaag nog doorbreken. De maximumtemperatuur ligt rond de 10 graden.