www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De achterban van zowel de PvdA als Groen Links gaat akkoord met het vormen van één senaatsfractie na de Eerste Kamerverkiezingen in 2023. De PvdA-leden hebben voorgesteld dat beide partijen als één lijst meedoen aan de senaatsverkiezingen. Een ruime meerderheid van de PvdA-leden heeft daar tijdens een congres in Nieuwegein mee ingestemd. Van de Groen Links leden is 80 procent het eens met een gezamenlijke senaatsfractie, dat blijkt na een digitaal referendum onder de leden.

De adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) en de Raad voor het Openbaar Bestuur hebben een advies aan het kabinet gegeven over de crisis met de asielopvang. Volgens beide organisaties heeft het kabinet dit zelf veroorzaakt door een chronisch gebrek aan vooruitzien en het krampachtig vasthouden aan een bepaalde financiering. Daarnaast concluderen zij dat de taakverdeling tussen Rijk, gemeenten en uitvoerders niet werkt. Zowel de commissie als de Raad zien dat de kwaliteit van de opvang slecht is en het maatschappelijk draagvlak afbrokkelt. Zij stellen een eerlijke verdeling van de asielzoekers over de gemeente voor gecombineerd met een stabiele financiering en het aanhouden van een buffer aan opvangplekken. De ACVZ komt na de zomer met een advies om streefgetallen vast te stellen voor immigratie. Je zou als land net als Australië of Canada vooraf cijfers kunnen vaststellen over wat de maatschappij nodig heeft en kan dragen.

Op de site tristatecity.nl is een visie te lezen over de mogelijke toekomst van Nederland. Volgens die visie woont 70% van de wereldbevolking vanaf 2025 in grote steden en kunnen er 60 zeer grote agglomeraties gaan ontstaan van zo’n 15 tot 30 miljoen inwoners. De ontwikkelaars van de visie denken dat deze grote steden onderling met elkaar gaan concurreren om buitenlandse investeerders aan te trekken en zij vinden dat de Nederlandse steden met gemiddeld 150.000 bewoners daar te klein voor zijn. Vandaar dat ze in hun visie bedacht hebben dat deze Battle of the Cities bevochten moet worden door Nederland als één open en groene netwerkstad op de kaart te zetten in samenhang met Vlaanderen en Nord Rhein Westfalen. Daardoor zou Nederland zich kunnen profileren als een sterk verstedelijkte delta met 17 miljoen inwoners. De TristateCity is ontwikkeld als paraplu-model voor lokale citymarketing en plaatst Nederlandse steden in een grootstedelijk kader.

Op 28 juni zal Ghislaine Maxwell veroordeeld zal worden. Volgens een bron aan The Mail on Sunday zal Maxwell verzoeken om het grootste deel van haar straf voor kinderhandel uit te mogen zitten in het Verenigd Koninkrijk. Maxwell kan veroordeeld worden tot 55 jaar gevangenisstraf. Volgens de Amerikaanse wet zal ze de eerste drie jaar in een Amerikaanse gevangenis moeten doorbrengen, maar kan dan een aanvraag indienen om terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk om dichter bij haar familie te zijn.

De Russische Doema heeft een wetsontwerp ontvangen die momenteel bestudeerd wordt door de commissie voor staatsopbouw en wetgeving. De nieuwe voorgestelde wetgeving zou het voor iedereen in het land strafbaar maken om onnatuurlijke seksuele relaties te promoten. Wie de bepalingen overtreedt, riskeert boetes tot 160.000 dollar. Het wetsontwerp is een wijziging van de bestaande administratieve wetgeving en beperkt de verspreiding van alle informatie over niet-traditionele seksuele relaties. In zijn huidige vorm verbiedt de administratieve wet alleen dergelijke informatie te verspreiden naar minderjarigen, wat ook bekend staat als “grooming”.

​Het hoofd van de Canadese regering, Steve MacKinnon, heeft verslaggevers gisterochtend verteld dat de reisvaccin mandaten zullen worden “opgeschort” in plaats van permanent verwijderd. Dit vanwege de onzekere aard van COVID-19 en eventuele toekomstige varianten. Canadezen hoeven niet langer een bewijs van COVID-19 vaccinatie te tonen om aan boord te gaan van een binnenlands en uitgaand internationaal vliegtuig of trein. Reuters meldt ook dat de regering de vaccinatieplicht zal opheffen als vereiste om in overheidsdienst te mogen werken.

Uit Australië komt het bericht dat de nieuwe minister van Volksgezondheid, Butler en de nieuwe minister van Ouderenzorg, Wells, een gezamenlijke brief hebben geschreven aan zorgverleners. Daarin verzoeken zij hen met klem om aanvullende en snellere manieren te zoeken om hun bewoners te laten vaccineren, zowel met een vierde dosis Covid-boosters als tegen de griep. Dit na aanleiding van het feit dat er in de eerste helft van 2022 meer bejaarden zijn overleden dan in de beide jaren van de pandemie samen.

De Wereldgezondheidsorganisatie zal volgende week een noodcomité bijeenroepen om te bepalen of de uitbraak van apenpokken een noodsituatie op gezondheidsgebied van internationaal belang vormt.

10 republikeinse senatoren hebben voor een nieuwe wapenwetgeving in Verenigde Staten getekend. Dat is voor het eerst in dertig jaar. Het gaat om de volgende senatoren:  Cornyn, Tillis, Roy Blunt (R-Mo.), Richard Burr (R-N.C.), Bill Cassidy (R-La.), Susan Collins (R-Maine), Lindsey Graham (R-S.C.), Rob Portman (R-Ohio), Mitt Romney (R-Utah) en Pat Toomey (R-Pa.). Het is niet ondenkbaar dat zij hierop afgerekend worden tijdens de midterm verkiezingen in de herfst van dit jaar.

Verzekeringsmaatschappij One Amerika trekt opnieuw aan de bel vanwege de overweldigende oversterfte onder Amerikanen. De CEO van One America, Scott Davison geeft aan dat cijfers onder alle aanbieders van levensverzekeringen en lijfrentes in de Verenigde Staten aantonen dat er een enorme oversterfte is onder de beroepsbevolking. Ofwel mensen tussen de 18 en 64 jaar. Op dit moment sterven er elke maand 93.000 mensen meer dan normaal en dat cijfer blijft maar stijgen. Terwijl dit al een toename is van veertig procent ten opzichte van de periode voor de pandemie. Het gaat hierbij niet om mensen die overlijden aan covid, maar ziektes als kanker, hartaanvallen, beroertes en auto-immuunziekten worden genoemd.

De nieuwe uitbater van de voormalige McDonald’s restaurants in Rusland heeft zijn nieuwe officiële logo goedgekeurd. Het groen/geel/oranje logo toon twee gele stokjes die de friet vertegenwoordigen en een geel-oranje hamburger op een donkergroene achtergrond die symbool staat voor de kwaliteit van de producten en diensten. De nieuwe naam voor de fastfoodketen is nog niet goedgekeurd. Toch blijven de aangeboden etenswaren voor de gasten heel herkenbaar. De namen worden aangepast, maar het aanbod zal voor 95 procent het traditionele menu van McDonalds vertegenwoordigen.

De overheid in Nieuw Zeeland heeft een voorstel ingediend om veehouders te dwingen een klimaatbelasting te betalen voor hun runderen en schapen omdat zij te veel methaan en CO2 produceren. De veeboeren in het land houden ongeveer 10 miljoen runderen en zo’n 26 miljoen schapen. De runderen worden in hoofdzaak gebruikt voor vlees, vleesproducten en zuivel. De schapen met name voor consumptie en de productie van wol. De Nieuw-Zeelandse minister van Klimaatverandering James Shaw geeft aan dat de dieren beschouwd worden als producenten van klimaatgassen en om die gassen in de atmosfeer te verminderen zal een effectief emissieprijssysteem voor de landbouw een belangrijke rol gaan spelen in hoe het land de reductie wil bereiken.

En dan het weer. Afgelopen nacht hadden we te maken met een flinke afkoeling, de temperatuur daalde naar gemiddeld acht graden. Dit kan in de vroege ochtend zorgen voor wat mist hier en daar. De wind gaat draaien naar het oosten waardoor het de komende dagen warmer gaat worden. Regionaal kan vandaag het kwik 25 graden of meer gaan aanwijzen. Ook morgen beloofd een mooie dag te worden. De zon schijnt volop en het blijft overal droog. In het zuiden van ons land kan het 28 graden worden.