www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Nederland gaat vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een dag nadat het kabinet bekend maakte dat Nederland vanaf volgende week woensdag vrijwel volledig terugkeert naar het oude normaal. Toegangstesten, mondkapjes in het openbaar vervoer en thuiswerken verdwijnen. Vliegtuigmaatschappijen KLM, Transavia, TUI en Corendon gaan passagiers na 23 maart ook niet langer verplichten een mondkapje te dragen. Basisregels rond testen, isolatie en quarantaine blijven voorlopig nog wel. Minister Kuipers kon niet beloven dat er nooit meer ingegrepen gaat worden.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat Rusland een ‘uittredingsprocedure’ uit Raad van Europa heeft gestart. Premier Mikhail Misjustin heeft gisteren verklaard dat in opdracht van president Poetin de Russische regering een lijst heeft opgesteld van maatregelen om de gevolgen van de door de Verenigde Staten en bondgenoten opgelegde sancties aan te pakken. Het actieplan omvat meer dan 100 initiatieven en maatregelen. De kosten van de uitvoering van de lijst worden geraamd op 9 miljard dollar. Het gaat om een flexibel plan dat voortdurend bijgewerkt kan worden en in fasen zal worden uitgerold. Daarnaast is een groot aantal mensen de toegang tot de Russische federatie ontzegd. Op de lijst staan onder meer premier Justin Trudeau van Canada, zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en de meeste afgevaardigden van het Lagerhuis van het Canadese parlement. Ook president Biden en staatssecretaris Anthony Blinken van de Verenigde Staten zijn niet langer welkom. Dat geldt ook voor Hillary Clinton, Hunter Biden, Witte Huis woordvoerster Jen Psaki, Lloyd Austin en vele ambtenaren. Wie benieuwd is wie er nog meer op de lijst staan kan kijken op de website van de Russische diplomatieke dienst.

 Senator Rand Paul heeft bij Fox News verteld dat hij een amendement ingediend heeft bij de gezondheidscommissie om Dr. Fauci’s positie te elimineren. Dr. Fauci is een ongekozen bureaucraat en werkzaam als directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Paul stelt voor dat deze positie in het vervolg door drie directieleden bekleed gaat worden en dat de leden door de Senaat goedgekeurd moeten worden. “We hebben veel geleerd in de afgelopen twee jaar, maar één les in het bijzonder is dat geen enkele persoon als ‘dictator-in-chief’ mag worden beschouwd,” zei Rand Paul. “Geen enkele persoon zou de eenzijdige autoriteit moeten hebben om beslissingen te nemen voor miljoenen Amerikanen.”

NAVO-chef heeft zijn leden opgeroepen tot een buitengewone top in Brussel op 24 maart. Het Witte Huis heeft bekend gemaakt dat ook president Biden aanwezig zal zijn om samen met Europese leiders in gesprek te gaan over de situatie in de Oekraïne.

De deelstaat Beieren in Duitsland heeft de noodtoestand verlengd. De motivering voor de verlenging werd echter wel veranderd en is gewijzigd van  “covid pandemie” in “Oekraïne crisis”.

De Britse HSBC bank heeft aangekondigd dit jaar 69 filialen te sluiten in het Verenigd Koninkrijk. Dit is in het kader van de overstap naar online bankieren. Het bankconcert start met het sluiten van filialen vanaf juli, de sluiting zal naar verwachting 400 banen kosten.

Meta, het moederbedrijf van Facebook heeft een boete van 17 miljoen euro gekregen. Volgens de Ierse toezichthouder op privacy heeft het techbedrijf de privacyregels van de Europese Unie overtreden. In 2018 vond er een reeks datalekken plaats, die het bedrijf niet heeft voorkomen door passende technische en organisatorische maatregelen te treffen. De datalekken troffen 50 miljoen accounts.

En dan het weer. Vandaag wordt naar verwachting de warmste dag van de week. Het wordt vanmiddag 14 graden in het noorden van het land terwijl in Zuid-Nederland de thermometer de 18 graden kan aantikken. De zon schijnt met regelmaat tussen de wolken door. In de nacht van woensdag op donderdag wordt regen verwacht. Die kan ook donderdagochtend nog aanhouden als een storing van west naar oost over ons land trekt.