www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op de site van newsupday.com is te lezen dat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) opnieuw beslag gelegd heeft op financiële tegoeden, woningen en auto’s van Sywert van Lienden en andere voormalige bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Eind april werd er ook al beslag gelegd op Nederlandse bankrekeningen ter waarde van 11,5 miljoen euro. Deze keer is het beslag gelegd in Nederland, Luxemburg en Zwitserland. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog, de voormalig bestuurders worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.

Het kabinet is terug van reces en gaat de komende twee weken met elkaar in gesprek over de begroting voor volgend jaar. Die zal op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Aanstaande vrijdag komt het Centraal Planbureau met nieuwe ramingen over de economie en koopkracht. Door de inflatie en hogere energieprijzen zijn er steeds minder Nederlanders die de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Toch lijkt het er op dat er voorlopig geen oplossing vanuit de overheid komt. Na een gesprek tussen de ministers van Sociale Zaken, de minister van Financiën en de minister van Economische Zaken is duidelijk geworden dat er vooral een beroep op werkgevers gedaan gaat worden om de lonen te verhogen.

In het AD is te lezen dat drie grote politiebonden boos zijn vanwege het feit dat het OM vervolging instelt naar de agent die tijdens rellen in Eindhoven een vrouw omver blies met een waterwerper. Het OM oordeelde dat het optreden van de agente niet proportioneel geweest is en beschuldigde haar van mishandeling. Volgens voorzitter Xander Simonis van ANVP gaat het hier om een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Hij geeft aan dat er van opzet absoluut geen sprake is en dat hem dat in deze zaak van cruciaal belang lijkt. De politiebonden menen dat de bespoten vrouw doelbewust een risico nam dat er geweld tegen haar gebruikt kon worden.

Groningers zijn gisteren de straat op gegaan om aandacht te vragen voor wat zij noemen ‘de ramp in slow motion’. Het was gisteren precies tien jaar geleden dat er in de omgeving van Huizinge een aardbeving plaatsvond met een kracht van 3.6 op de schaal van Richter. Dat was de zwaarste, door gasboringen veroorzaakte beving in Nederland. Omdat de problemen rondom de gaswinning nog altijd onverminderd groot zijn, zijn Groningse organisaties Het Groninger Gasberaad en De Groninger Bodembeweging een actiemaand gestart. Die startte met een wandeling van Huizinge naar het centrum van de stad Groningen.

De Duitse federale regering heeft besloten tot een militaire herbewapening. Er wordt een gewapende macht opgericht voor binnenlands gebruik. Volgens het ministerie van Defensie gaat de Bundeswehr vijf nieuwe veiligheidsregimenten oprichten. De eerste is in april van dit jaar opgericht in Beieren. Dit jaar zullen er ook nog eenheden opgericht worden in Mecklenburg-Vorpommern en Noordrijn-Westfalen. Berlijn en Hessen staan ook op de planning. Deze eenheden zijn ondergeschikt aan de Bundeswehr deelstaatcommando’s en staan onder centraal bevel. De federale regering kan beslissen wanneer zij het nodig achten dat deze speciale regimenten ingezet gaan worden.

In Frankrijk is een fel debat losgebarsten over het gebruik van privévliegtuigen. In de Franse Eerste Kamer heeft senator Thomas Dossus van de fractie van De Groenen gepleit voor een gedeeltelijk verbod op privévluchten. In zijn ogen moeten rijke Fransen het goede voorbeeld geven zodat gewone Fransen sneller geneigd zijn om zelf energie te besparen. Een online petitie, met als titel ‘Red de planeet, verbied privéjets’, is in korte tijd door meer dan 30.000 Fransen ondertekend.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie weigert om het bevelschrift vrij te geven aan het publiek voor de inval op Mar-a-Lago. In het bevelschrift zouden alle belangrijke details staan, waarvan de belangrijkste de “waarschijnlijke reden” zou zijn die werd gebruikt om een dergelijke inval te rechtvaardigen. Toch legt de situatie Donald Trump geen windeieren. Mensen doneren massaal geld aan zijn verkiezingscampagne en het genereert een enorme steun aan de Republikeinen. Inmiddels blijkt uit kiezerregistratiedata dat er al 1 miljoen kiezers zijn overgestapt van de democraten naar de republikeinen.

In oktober zal een waarschuwingssysteem voor noodsituaties, zoals overstromingen, branden, extreem weer of noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid in gebruik worden genomen in Engeland, Schotland en Wales. Daarmee kunnen waarschuwingen naar mobiele telefoons worden gestuurd.  Volgens het Cabinet Office zal de technologie tot 85% van de bevolking waarschuwen. In september begint een publiciteitscampagne van de regering en in oktober zal elke telefoon in het Verenigd Koninkrijk een “welkomstboodschap” ontvangen. Terreuraanslagen kunnen ook worden toegevoegd aan de lijst van mogelijke scenario’s om een bericht te activeren. Ambtenaren wilden niet ingaan op de regelingen om de bevolking te waarschuwen voor een dreigende militaire of nucleaire aanval op het land.

De site Military.com meldt dat Space Force alle militaire satellietcommunicatie overneemt. Het leger heeft deze week een deel van zijn satellietoperaties overgedragen aan de Space Force. Dit is de laatste stap in de reorganisatie en groei van de jongste militaire tak. Naast de controle over de communicatiesatellieten zullen 500 mensen overgeplaatst worden van het Army’s Space and Missile Defense Command, gevestigd in Huntsville, Alabama, naar de Schriever Space Force Base in Colorado als onderdeel van de uitbreiding. Met deze overdracht van het leger naar de Space Force is het de eerste keer dat alle militaire satellietcommunicatiefuncties van het Ministerie van Defensie zijn geconsolideerd onder één militaire dienst. Het leger heeft ook ruwweg 78 miljoen dollar van zijn budget overgeheveld naar de Space Force voor 2022 om de infrastructuur van de dienst te helpen uitbreiden.

Briefing van het ministerie van Defensie van de Russische Federatie: De Russische lucht- en ruimtemacht heeft meer dan 20 nationalisten vernietigd en tot 30 verwond als gevolg van een aanval op de commando- en observatiepost in Andreevka; Russische luchtverdedigingssystemen hebben in één dag twee Oekraïense UAV’s vernietigd in de LPR en de Kherson-regio, en drie MLRS-granaten in de DPR en de Kharkiv-regio; In totaal zijn er sinds het begin van de speciale operatie in Oekraïne meer dan 1.700 drones en meer dan 4.300 tanks en pantservoertuigen van de Strijdkrachten van Oekraïne vernietigd; Op de stellingen van de Strijdkrachten van Oekraïne ten zuiden van Artemovsk, ontdekten Russische troepen meer dan 50 anti-tankmijnen van de Franse productie EMP; De door de Strijdkrachten gebruikte EMP F2 antitankmijnen kunnen na plaatsing niet onschadelijk worden gemaakt, dit is een directe schending van de eisen van de Conventie van Genève; Russische lucht- en raketschutters en artillerie hebben het Oekraïense radarstation vernietigd, evenals munitie- en brandstofdepots in de DPR en de regio Kharkiv; De Russische strijdkrachten hebben meer dan 50 nationalisten en 6 uitrustingsstukken van de 72e gemotoriseerde infanteriebrigade van de Strijdkrachten van Oekraïne nabij Artemovsk vernietigd.

Kort nieuws

Het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat Finland minder visa zal afgeven aan toeristen uit Rusland, aanvragers uit andere categorieën krijgen voorrang.

ABC News meldt dat de vicepresident van Paraguay deze week op zal stappen na beschuldiging van corruptie door de Verenigde Staten. De Paraguayaanse vice-president Hugo Velázquez Moreno verklaarde zelf dat hij zal aftreden, kort nadat hij op een Amerikaanse corruptielijst was geplaatst wegens zijn vermeende betrokkenheid bij het aanbieden van steekpenningen aan een ambtenaar.

Een rechter heeft bepaalt dat Twitter documenten van een voormalig leidinggevende moet overhandigen aan Elon Musk. Daaruit zou blijken hoeveel ‘nepaccounts’ er op het platform zijn. Deze leidinggevende was volgens Musk een sleutelfiguur bij het berekenen van de hoeveelheid nepaccounts op het platform.

Economie

Frans van Houten treedt terug na 12 jaar terug als CEO van Philips. Roy Jakobs zal hem per 15 oktober opvolgen, zo maakte het gezondheidstechnologiebedrijf bekend. “De Raad van Commissarissen en Van Houten zijn overeengekomen dat met het einde van zijn derde termijn in zicht, de tijd rijp is voor een verandering van leiderschap”, aldus het bedrijf in een verklaring.

Uit documenten is gebleken dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) 2,8 miljoen dollar smeergeld van Pfizer heeft ontvangen om de covid19-vaccinaties goed te keuren.

Oracle is begonnen met het doorlichten van TikTok’s algoritmes en content moderatie modellen om er zeker van te zijn dat ze niet gemanipuleerd worden door Chinese autoriteiten. Na langdurige druk van de Amerikaanse overheid, zei TikTok dat het in juni was begonnen met het routeren van al zijn Amerikaanse gebruikersgegevens naar de cloudinfrastructuur van Oracle. Het partnerschap tussen Oracle en TikTok werd bemiddeld in 2020 om te voorkomen dat Donald Trump TikTok zou verbieden vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid. Het is niet bekend of het partnerschap genoeg zal zijn om de bezwaren van het Committee on Foreign Investment in the United States af te wenden, dat ByteDance aanvankelijk opdracht gaf om TikTok in 2020 te verkopen.

Een nieuw rapport heeft uitgewezen uit dat de inflatie in de Verenigde Staten een gemiddeld Amerikaans huishouden 717 dollar extra per maand kost. Dat komt neer op 8.607 dollar per gezin, per jaar. Vorige week vertelde Joe Biden de Amerikanen dat de inflatie 0% was. Uit berekeningen blijkt dat het inflatiecijfer op 8,5% ligt. Dat is het hoogste percentage in 40 jaar.

Acht van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld hebben in de afgelopen drie maanden samen een nettowinst behaald van ruim 110 miljard euro. De meeste winst werd behaald door Saudi Aramco, die in deze periode zo’n 48 miljard dollar verdiende. De meeste bedrijven kozen er voor om hun extra inkomsten te investeren in hun eigen aandelen.  

De Londense luchthaven Heathrow werkt sinds vorige maand met een maximum van 100.000 vertrekkende passagiers vanwege een chronisch te kort aan personeel. Die ingreep heeft de problemen wel kleiner gemaakt, maar nog niet opgelost, daarom heeft het vliegveld besloten de maatregel te verlengen. Wel signaleert de luchthaven dat er de afgelopen tijd minder vluchten zijn geannuleerd en ook de wachttijden bij de bagagebanden zijn korter geworden. Heathrow heeft aangegeven dat als de personeelstekorten voor eind oktober opgelost zijn, de limiet weer komt te vervallen.  

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de landen van de eurozone in een jaar tijd van een handelsoverschot (meer export dan import) naar een tekort (meer import dan export) zijn gegaan. In juni van vorig jaar bedroeg het handelsoverschot bijna 20 miljard euro. Dit jaar liet juni een handelstekort zien van 25 miljard euro.

 Gezondheid

De technische leider van de Wereldgezondheidsorganisatie, Rosamund Lewis,  ziet geen onmiddellijke noodzaak voor massale vaccinatie tegen apenpokken.  “Massa-vaccinatie wordt niet aanbevolen voor de reactie op apenpokken. Er is op dit moment geen reden om dat te ondersteunen, en het ziet er ook niet naar uit dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen”, zei Lewis in The Washington Post. Ze onderstreepte de noodzaak om prioriteit te geven aan vaccindistributie en andere tegenmaatregelen, samen met toegang tot testen. “We moeten prioriteiten stellen op basis van de behoeften van de volksgezondheid. Dezelfde doelen voor het mondiale niveau en voor het nationale niveau.”

Warner Mendenhall, advocaat in het juridische team dat Brook Jackson vertegenwoordigt in de huidige zaak tegen Pfizer met betrekking tot fraude in de Covid-19 klinische proef, legt uit wat de mogelijke financiële sancties zijn als de zaak succesvol is. Pfizer heeft 500 miljoen doses geproduceerd. In de VS hebben zij 160 tot 170 miljoen doses gebruikt bij hun patiënten. ,,Als u 160 miljoen (~aantal doses van de Pfizer-prik die in de VS zijn toegediend) vermenigvuldigt met een straf volgens de wet, 21.000 dollar per injectie, komen we op een niveau dat Pfizer in feite bankroet zou kunnen maken.” Mocht die straf daadwerkelijk worden opgelegd, dan betekent dat de doodsteek van Pfizer. Alle bezittingen en geld van de farmaceut zouden dan teruggegeven moeten worden aan de Amerikaanse belastingbetaler.

Een document dat onder gerechtelijk bevel is vrijgegeven onthult dat 44% van de zwangere vrouwen die deelnamen aan Pfizer’s mRNA COVID vaccinatie proef miskramen hebben gehad. De FDA ontving dit rapport al in april 2021 maar zweeg. De FDA wist door dit rapport dat 22 vrouwen van de 50 zwangere vrouwen hun baby’s verloren. Als je dit gegeven wereldwijd extrapoleert naar alle zwangere vrouwen die werden geïnjecteerd, dan zou dat de babysterfte kunnen verklaren.

Dr. Naomi Wolf is tijdens haar onderzoek er achter gekomen dat Pfizer miskramen noteerde als ernstige ongewenste voorvallen met een matige of ernstige toxiciteitsbeoordeling. Daarna werden alle miskramen in de interne documenten opnieuw gecategoriseerd en kwamen miskramen terecht in de categorie ‘opgeloste’ of ‘herstelde’ ongewenste voorvallen. Volgens Wolf beschouwde Pfizer het krijgen van een baby als een probleem. Op het moment dat je je baby verloor, herstelde je van dat probleem. Het loste het ongewenste voorval op. De miskraam valt in dezelfde categorie als hoofdpijn die overging. Inmiddels blijkt dat er een stijging van 200 procent is in neonatale sterfgevallen of spontane abortussen en miskramen in Schotland. In Ontario Canada stierven 86 baby’s stierven in één kwartaal terwijl dat er gewoonlijk vijf of zes per kwartaal zijn. In Israël is een stijging van 34% van spontane abortussen en miskramen geregistreerd na de invoering van het vaccin.

Het weer

En dan het weer. De ochtend start op de meeste plaatsen droog en zonnig. Het kwik loopt in het noorden en oosten van het land op naar 25 tot 28 graden. In de loop van de ochtend neemt vanuit het zuiden de buienkans toe. Plaatselijk kunnen de buien voor flinke neerslag zorgen. De felste buien vallen waarschijnlijk later in de middag in het oosten en noorden. Daarbij is ook kans op fikse windstoten. In de loop van de avond doven de buien uit en in de nacht naar morgen is het op de meeste plaatsen droog. De minima liggen rond 17 graden. Morgen is er kans op een enkele bui, maar veel vaker is het droog, en de zon schijnt geregeld. Het wordt 23 graden in het noordwesten en 25 tot 27 graden in het binnenland.