www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De inwoners van de Canadese regio British Columbia kampen met de gevolgen van grote overstromingen. Door extreme regenbuien zijn er grote modderstromen waardoor wegdelen zijn verschoven. Vele wegen en bruggen in het gebied zijn onbruikbaar. Inwoners van het stadje Merritt zijn opgeroepen om te evacueren. Het leger is ingezet om hulp te bieden.

Het westen van Schotland is opgeschrikt door drie aardbevingen op rij. Het episch centrum lag zo’n 140 kilometer ten noord westen van Glasgow. De aardbevingen bevonden zich volgens de Britse Geologische Dienst op een diepte van 7 kilometer en scoorden gemiddeld 3.3 op de schaal van Richter.

Google Cloud Platform kampte gisteravond en vannacht met grote uitval. Door de storing werkten onder meer Spotify en Snapchat niet. Op het piekmoment van de uitval waren wereldwijd bijna 29000 websites uit de lucht.

Tijdens een persconferentie in Downing Street heeft de Britse premier Boris Johnson aangekondigd dat Britten naast de oorspronkelijke twee vaccinaties nog een extra vaccinatie moeten krijgen om in het Verenigd Koninkrijk als “volledig gevaccineerd” te worden beschouwd. Johnson zei dat de regering plannen zal maken om de booster toe te voegen aan het digitale COVID-19 paspoort.

Ander nieuws uit Groot Britannie: Buckingham Palace laat weten dat alle publieke verplichtingen van Queen Elizabeth uit haar agenda verwijderd zijn. De koningin zal de rest van het jaar op Windsor Castle doorbrengen.

In het NRC is te lezen dat afgelopen weken politici zonder geldige QR-code geweigerd zijn bij diverse bijeenkomsten. Volgens minister Grapperhaus had dit niet gemogen omdat volksvertegenwoordigers een uitzondering vormen op de regel.

Aan de Pools- Wit russische grens is het hectisch. Duizenden migranten staan daar bij de grens om Europa binnen te treden. Inmiddels zijn er vele eenheden van de Poolse politie en militairen naar het grensgebied gekomen om te zorgen dat de situatie niet escaleert. President Putin heeft na de inzet van parachutisten nu ook Russische commando’s ingezet voor de nacht. En Amerikaanse verkennings- en spionagevliegtuigen hebben een uitgebreide bewakingsoperatie uitgevoerd.

En dan het weer. Het is bewolkt en van tijd tot tijd valt er regen of motregen. In de loop van de ochtend kan de zon doorkomen in het noordwesten van het land. Het wordt vandaag maximaal 11 graden.