www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De boeren zijn gestart met De Grote Leugen route. Gisteren vertrokken de boeren vanuit Leeuwarden waarna zij Lelystad bezochten en van daaruit naar Hierden reden, de woonplaats van Minister van der Wal. Voor vandaag staan Utrecht, Haarlem en Den Haag op het programma. Morgen willen de boeren Middelburg en Den Bosch bezoeken. Bij ieder provinciehuis staan de boeren ongeveer een uur om met de media en provincieambtenaren te praten. De boeren willen mensen vragen om zich voor een deel van de route aan te sluiten bij de rit.  

Op de site van het Witte Huis staat een verslag te lezen van het bezoek van premier Mark Rutte aan Joe Biden. Volgens het Witte Huis hebben Rutte en Biden de historische banden en de gedeelde waarden die Nederland en de Verenigde Staten verbinden bevestigd. Als NAVO-bondgenoten bespraken zij manieren om de samenwerking inzake trans-Atlantische en mondiale vraagstukken verder te verdiepen. De leiders bespraken een gezamenlijke visie op een vrije en open Indo-Pacific.  Voortbouwend op het handels- en investeringspartnerschap tussen de Verenigde Staten en Nederland bespraken de president en de premier het belang van veilige toeleveringsketens en kritische technologieën voor de nationale veiligheid en economische welvaart.

De Minister van Defensie van de Russische Federatie heeft bekend gemaakt dat het aantal strijdkrachten vergroot wordt tot 1,5 miljoen militairen. Er zullen twee nieuwe specifieke strategische territoriale formaties van de strijdkrachten worden gecreëerd: de militaire districten Moskou en Leningrad, evenals zelfvoorzienende groeperingen van troepen op het grondgebied van de onlangs toegetreden staten van de Russische Federatie. Russische media hebben bekend gemaakt dat president Vladimir Poetin vandaag een belangrijke mededeling naar buiten gaat brengen over de oorlog in Oekraïne.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen, Boris Pistorius, wordt de nieuwe Duitse minister van Defensie na het aftreden van Christine Lambrecht.

De Britse minister van Defensie, Ben Wallace, heeft aangekondigd dat meer dan 20.000 Oekraïense militairen zullen worden opgeleid in het Verenigd Koninkrijk. De trainingen worden gegeven in samenwerking met militairen van het Australische leger. In oktober bood het Verenigd Koninkrijk de 20.000 Oekraïense vrijwilligers al een training aan op het bedienen van Javelin grond-luchtraketten. Die trainingen vonden plaats nabij het dorp Durrington, Wiltshire.

De Deense politica Ida Auken en aanhanger van het World Economic Forum heeft in een speech aangegeven dat veel producten er op wachten om een dienst te worden. Want waarom, vraagt ze haar publiek, zou je een mobieltje willen bezitten als je hem ook kun leasen? Volgens de politica willen we de functie gebruiken, maar hoeven we het product daarvoor niet bezitten. Daarna vervolgt ze haar speech met de woorden: waarom zou je je koelkast, je wasmachine of je vaatwasser niet leasen. Waarom wil je het bezitten. Klinkt als de uitwerking van de World Economic Forum slogan: het is 2030, you”ll own nothing and be happy.

De site van Aljazeera meldt dat De Vietnamese president Nguyen Xuan Phuc heeft zijn ontslag ingediend nadat de regerende Communistische Partij hem verantwoordelijk achtte voor schendingen en wandaden van talrijke ambtenaren onder hem, aldus het officiële persagentschap van het land. Phuc, 68 jaar, heeft de grotendeels ceremoniële functie minder dan twee jaar bekleed. Het was niet meteen duidelijk wie hem zou vervangen.

De Verenigde Staten hebben in alle stilte het COVID-vaccinatiemandaat voor niet-burgerlijke internationale aankomsten verlengd tot 10 april van dit jaar. Amerika is een van de weinige landen ter wereld die nog steeds eist dat niet-burgers bij internationale binnenkomst ingeënt zijn tegen COVID.

Economie

Credit Suisse is van plan om dit jaar meer dan 10% van zijn Europese zakenbankmedewerkers te ontslaan, naast honderden ontslagen in Londen en Zürich.

Gezondheid

Uit een onderzoek van de Sunday People blijkt dat de helft van de Britse ziekenhuisartsen worstelt met hun eigen geestelijke gezondheid nu de crisis in de gezondheidszorg hen meer onder druk zet. De Eerste Hulp-artsen klagen dat ze regelmatig last hebben van paniekaanvallen tijdens hun dienst. Jonge artsen zijn bang om opgeroepen te worden omdat ze weten dat ze alleen ondermaatse zorg kunnen leveren.

De Canadese regering heeft het programma MAID geïntroduceerd. MAID staat voor Medical Assistance in Dying. Voor kinderen zijn er zelfs speciale activiteitenboeken ontwikkeld die kinderen helpen om na te denken over medische hulp bij overlijden bij iemand in hun nabije omgeving. Odessa Orlewicz die te gast was in het programma van Stew Peters vertelt dat artsen als ze de optie van “Medische Hulp bij Sterven” niet aanbieden bestraft zullen worden voor “het ontkennen van individuele rechten”. Dit gaat gelden voor consulten van iedereen van twaalf jaar en ouder. Daarnaast is ook de abortuswet uitgebreid. Die geeft vrouwen niet alleen de optie om de zwangerschap af te breken tot het moment van geboorte, moeders kunnen nu ook met een baby tot de leeftijd van een jaar naar het ziekenhuis gaan en vragen om euthanasie van de baby. 

Het weer

En dan het weer. De dag start koud met ruimte voor de zon. Gedurende de dag zien we enkele wolkenvelden en tegen het einde van de middag volgen er winterse buien. Landinwaarts valt vanavond mogelijk sneeuw. De wind is aan de kust hard tot stormachtig met kans op zware windstoten.