www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen om de lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren van het toeslagenschandaal snel door het kabinet te laten herzien is aangenomen. De Tweede Kamer vind dat het Ondersteuningsteam de rechter moet kunnen vragen om opnieuw naar lopende uithuisplaatsingen te kijken. Het team kan de ouders aanmerken als slachtoffer in het toeslagenschandaal en dat als geldige reden opgeven om de rechter het dossier opnieuw te laten beoordelen. De beoordeling van de uithuisplaatsing zou op verzoek van de ouders binnen een half jaar moeten gebeuren.

De Eerste Kamer is tegen een nieuwe verlenging van de tijdelijke coronawet. Daardoor heeft het kabinet geen wettelijke grondslag meer om beperkende maatregelen af te kondigen. Veertig van de 75 senatoren lieten gisteren in het debat over de vijfde verlenging van de tijdelijke wet al weten tegen te zullen stemmen in de officiële stemming. Die stemming vond gisteravond plaats. De oppositie vindt de wet niet meer nodig nu het aantal nieuwe coronabesmettingen niet groot is. De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm) werd in het begin van de coronacrisis in het leven geroepen om coronamaatregelen een juridische grondslag te geven. De wet moet iedere drie maanden verlengd worden en loopt nu officieel tot 1 juni.

De stikstofaanpak van het kabinet heeft geleid tot het beleggen van een crisisberaad. Aanleiding is het feit dat steeds meer provincies, die zelf plannen zouden maken voor een gebiedsgerichte aanpak voor het terugdringen van stikstofuitstoot, de ene na de andere rechtszaak verliezen. De provinciebesturen geven aan dat ze bang zijn dat diverse vergunningen voor woningbouw, landbouw, luchtvaart en projecten op het gebied van infrastructuur zullen sneuvelen in de rechtbank. Het stikstofbeleid loopt ondanks dat er miljarden euro’s voor beschikbaar zijn gesteld vast op rekenmodellen en wet- en regelgeving.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft meer dan twintig ondernemers aangehouden op verdenking van fraude. De hoofdverdachten zijn vijf mannen tussen de 26 en 59 jaar die TLV-steun aanvroegen in naam van 20 ondernemers. De mannen gaven valse omzetgegevens op om zo een deel van hun vaste lasten betaald te krijgen door de overheid. Na verhoor werden de meeste ondernemers weer vrijgelaten, zij krijgen een hoge werkstraf en moeten het hele bedrag terugstorten op de rekening van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Naar drie verdachten loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat het RIVM geen nut of noodzaak meer ziet in een nieuwe herhaalprik op dit moment. Als reden wordt aangevoerd dat het gezondheidsinstituut meent dat de herhaalprik kort na het toedienen korte tijd bescherming biedt tegen corona, maar dat het nog niet bekend is of en in welke mate die bescherming weer afneemt.

Minstens 7 bussen met leden van de Oekraïense strijdkrachten hebben zich gisteren overgegeven. De strijdkrachten hadden zich wekenlang verschanst in de staalfabriek Azovstal. De stoet bussen werd begeleid door een escorte van  pro-Russische militairen.

Gasprijzen dalen fors nu Europese Commissie betalingen via Gazprombank toestaat. Bedrijven kunnen betalen voor Russisch gas zonder de sancties te schenden, meldt EU.

Vele gebruikers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kregen gisteren te maken met uitval van de Meta apps: Facebook, Instagram en Whats-App.

Voor het eerst in twintig jaar staat de euro op het punt om een gelijke waarde te vertegenwoordigen als de dollar. Dat komt omdat de euro naar een vijfjarig dieptepunt gezakt is, wat zeker ook gevolgen zal hebben voor de eurozone.

En dan het weer. Vandaag is net als gisteren een prachtige dag en het wordt nog een stuk warmer Van 24 graden in het noordwesten tot soms 30 graden in het zuidoosten van het land. Het blijft droog met veel zon en in de loop van de dag verschijnen er sluierwolken in de lucht. Morgen wordt het drukkend warm met temperaturen tussen de 25 en 29 graden. Mogelijk in de middag gevolgd door stevige regen- en onweersbuien.