www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De komende vier jaar krijgen de 56 Nederlandse Regenboogsteden jaarlijks € 1,24 miljoen om hun lokale lhbtiq+ emancipatiebeleid te voeren. Dat heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, bekend gemaakt. De Regenboogsteden en de minister willen zich met het geld en hun beleid inzetten voor de veiligheid, weerbaarheid en verdere sociale acceptatie van lhbtiq+ inwoners. Er zal extra aandacht komen voor jongeren, ouderen en mensen in kringen waarin LGBTQ+ nog een taboe is. Het Regenboogbeleid bestaat uit verschillende onderdelen, elke gemeente mag afhankelijk van de behoefte in de eigen plaats kiezen welke onderdelen ingezet en gefinancierd gaan worden.

De één noemt het een dwangwet, de ander noemt het wetsvoorstel de spreidingswet. Eén ding is duidelijk gemeenten worden straks verplicht om opvang voor statushouders te regelen. Staatssecretaris Van der Burg van Asiel veronderstelt dat de wet er deze week echt gaat komen. Het eerder gestelde doel om voor januari 51.000 opvangplekken beschikbaar te hebben voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de crisisnoodopvang geheel af te bouwen, noemt het Veiligheidsberaad ’niet realistisch’. De nieuwe termijn voor afbouw van de crisisnoodopvang is nu gesteld op (uiterlijk) 1 juli.

Nadat gistermiddag Thierry Baudet voor een week werd geschorst in de Tweede Kamer is gisteren ook de fractievoorzitter van de PVV, Marjolein Faber van de Eerste Kamer het woord ontnomen.

Australië heeft een besluit van vier jaar geleden, om West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, teruggedraaid. Het besluit van Canberra in 2018 had de vrede ondermijnd en Australië uit de pas doen lopen met andere landen, zei minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong. Ze benadrukte dat Australië een “standvastige vriend” van Israël blijft en dat haar ambassade in Tel Aviv blijft. De status van Jeruzalem is een van de meest betwiste kwesties tussen Israël en de Palestijnen.

Het hoofd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Hongarije heeft aangekondigd dat zijn land het enige EU-land is dat het initiatief om het Oekraïense leger in Europa te trainen niet heeft gesteund. De EU heeft haar militaire steun aan Kiev opgevoerd door een missie te starten om 15.000 Oekraïense soldaten op te leiden en 500 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor wapens. Het opleiden van ongeveer 15.000 soldaten gaat de EU nog eens 450 miljoen euro kosten. Per soldaat wordt gerekend op een training van 2 maanden. Voor de kosten van voedsel, accommodatie, uitrusting, uniformen, het inhuren van instructeurs, ziektekostenverzekering en aanverwante kosten heeft de EU 15.000 euro per soldaat begroot. 

De plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, Medvedev, heeft aangekondigd dat de Russische president Poetin vandaag een vergadering van de Russische Veiligheidsraad gaat houden via een videoconferentie.

Der Spiegel schrijft dat het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken het hoofd van zijn cyberbeveiligingsagentschap ontslagen heeft na beschuldigingen van vermeende banden met Rusland.

De Israëlische minister van Diaspora Zaken, Nachman Shai heeft op Twitter aangekondigd dat hij van mening is dat Israël zou moeten beginnen met het leveren van militaire hulp aan Oekraïne. Hij beweerde dat Iran naar verluidt ballistische raketten aan Rusland zou overdragen. “Er bestaat geen twijfel meer over waar Israël moet staan in dit bloedige conflict,” twitterde de politicus. “De tijd is gekomen dat ook Oekraïne militaire hulp krijgt, net zoals de VS en de NAVO-landen die bieden.” Iran heeft ontkend dat het wapens levert aan beide partijen, met het argument dat “de bewapening van elke kant van de crisis de oorlog zal verlengen.”

Real raw news meldt dat de voormalige Amerikaanse ambassadeur in de Oekraïne, Bridget Brink, afgelopen vrijdagmiddag werd opgehangen, slechts enkele uren nadat een militair tribunaal in Guantanamo Bay haar schuldig had bevonden aan verraad. Het korte, onaangekondigde tribunaal begon om 9.00 uur, toen vice-admiraal Darse E. Crandall van het korps van de advocaat-generaal van de Amerikaanse marine foto’s en video’s presenteerde waarop te zien was dat Brink $ 2,2 miljard in Amerikaanse valuta overhandigde aan luitenant-generaal Serhiy Shaptala van het Oekraïense ministerie van Defensie .

 Economie

De Britse Minister van Financiën, Jeremy Hunt, draait bijna alle belastingverlagingen van zijn voorganger, Kwasi Kwarteng, terug. Ook wijzigt hij de plannen van premier Truss om de energiecrisis aan te pakken. De rust lijkt terug te keren op de financiële markt, maar de positie van de Britse premier Lis Truss is wankel.

Rapper Kanye West, die zijn naam veranderde naar Ye, neemt het sociale netwerk Parler over. Parler is een Twitter-alternatief dat zijn gebruikers niet censureert.

Het kabinet wil het mogelijk maken dat banken meer (transactie)gegevens van cliënten met elkaar kunnen uitwisselen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. De ministerraad heeft ingestemd met een aantal maatregelen blijkt uit de besluitenlijst. Banken zijn al verplicht om verdachte transacties met betrekking tot (deze) misdrijven te signaleren en actie te ondernemen.  Toezichthouders controleren of banken zich hieraan houden. Volgens de banken is er veel geld gemoeid met de transactiemonitoring. Als er een gezamenlijke monitoring is, zou dat schelen in tijd, energie en kosten.  Ook andere instellingen zoals makelaars, belastingadviseurs, notarissen en advocaten zouden bepaalde informatie moeten gaan uitwisselen in het kader van het cliëntenonderzoek. Daarnaast komt er een verbod voor handelaren op contante betalingen voor goederen vanaf 3000 euro.

Gezondheid

In de Andere Krant staat te lezen dat in ons land in korte tijd 45 holistische herstelcentra zijn opgezet en er zijn plannen voor meer. Initiatiefnemer fysiotherapeut Annemarijn Oosterwelder wil hiermee plekken creëren waar iedereen altijd terecht kan voor goede zorg. De holistische herstelcentra werken samen met de Free Spirits Community. Het idee achter de complementaire holistische herstelcentra is zorg aanbieden, van peri-natale zorg tot en met respectvol sterven”, vertelt Annemarijn Oostwelder. “Holistisch wil zeggen: je kijkt naar de hele mens. Een gezonde leefstijl vormt de basis. Bij enkele centra bevinden zich tuinen waar eigen groente en fruit geteeld worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft bij monde van unithoofd Tim Nguyen toe dat iedereen die vlees van gevogelte en eieren eet, die zijn gevaccineerd tegen “vogelgriep”, onderdeel uitmaakt van een “klinische proef” om gegevens te verzamelen over de doeltreffendheid ervan.

Het weer

En dan het weer. Vandaag wordt het een droge dag met zonnige perioden. De wind komt uit het oosten en is meest matig. In de middag bereikt het kwik zo’n 15 graden.