www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vanmiddag vergadert de Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met de bestrijding van een epidemie van infectieziekten behorend tot groep A1, of een directe dreiging daarvan. Deze zogenoemde permanente Coronawet heeft tot doel om de coronamaatregelen juridisch te verankeren in de Wet publieke gezondheid. De wijziging stuit bij veel mensen op verzet omdat er nog geen grondige evaluatie is geweest van de destijds genomen coronamaatregelen en de effectiviteit van de maatregelen sterk wordt betwijfeld. Het Artsen Collectief vindt de schadelijke gevolgen van de coronamaatregelen voor mensen hun psychische gezondheid, de vermindering van sociale contacten, het minder bewegen en de financiële problemen waarvoor mensen zich gesteld zagen zodanig groot zijn dat zij vinden dat dat niet in verhouding staat tot het beoogde doel.

Het is onrustig in Brazilië nadat oud-president Luiz Inácio Lula da Silva uitgeroepen werd als winnaar van de presidentsverkiezingen. Volgens berichten op social media van mensen uit Brazilië wordt WhatsApp in sommige regio’s van het land geblokkeerd om de coördinatie van pro-Bolsonaro demonstranten te verstoren. De weg tussen Rio de Janeiro en São Paulo en vele andere hoofdverkeerswegen zijn geblokkeerd door demonstranten. Zij geven aan de wegen pas te ontruimen als het leger het land overneemt. Het lijkt er op dat de Nationale Verkeerspolitie zich aangesloten heeft bij de demonstranten die de internationale luchthaven van São Paulo blokkeren. Naar verluidt heeft de politie hen geholpen het hek van de luchthaven te doorbreken. Youtube Brazilië heeft aangekondigd dat het afwijkende inhoud over de verkiezingsuitslag in Brazilië actief zal censureren.

Wales online meldt dat scholen in een deel van Wales in het Verenigd Koninkrijk overwegen om hun leerlingen één dag per week thuis online les te laten volgen om de stijgende energiekosten te beteugelen. Volgens een briefing aan schoolhoofden in Powys worden ook het dragen van jassen in de klas en het niet invullen van personeelsfuncties als kostenbesparende maatregelen beschouwd. Door de huidige economische crisis zien de scholen dat hun budgetten steeds meer onder druk komen te staan. Ook het inzetten van vrijwilligers behoort tot de mogelijkheden.

Economie

Bloomberg meldt dat Twitter de toegang van sommige werknemers tot interne tools die worden gebruikt voor het modereren van inhoud en andere beleidshandhaving bevroren heeft, waardoor het personeel minder mogelijkheden heeft om “desinformatie” tegen te gaan in de aanloop naar belangrijke Amerikaanse verkiezingen.

Gezondheid

Report24 News meldt dat de Amerikaanse arts Dr. James Thorp, die gespecialiseerd is in gynaecologie en verloskunde signaleert dat steeds meer pasgeboren baby’s van gevaccineerde moeders last hebben van immuunsysteemstoornissen. Deze kinderen hebben een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van auto-immuunziekten, infecties of zelfs kanker. Ook zien de artsen een toename van trombose en hartziekten bij de nakomelingen. Wereldwijd is een trend te zien dat het geboortecijfer drastisch daalt, dat komt deels doordat vrouwen steeds meer problemen ondervinden om zwanger te worden, maar er wordt ook een enorme toename van miskramen en doodgeborenen vastgesteld. Bovendien worden veel kinderen veel te vroeg geboren, de baby’s die de vroeggeboorte overleven hebben vaak meerdere gezondheidsbeperkingen.

Weer

En dan het weer. Het noorden van het land krijgt vanochtend te maken met enkele regenbuien. Ook waait er aan de kust en op de Waddeneilanden een stevige zuidwestenwind met windstoten van 80 kilometer per uur. In de rest van het land is het droog met zonnige perioden. ’s Middags zien we een afwisseling van zon en wolken in het hele land en de temperatuur komt uit op zo’n 15 graden.