www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

D66 is in grote verlegenheid gebracht na de onthullingen over het grensoverschrijdende gedrag van Frans van Drimmelen. Hart van Nederland deed een peiling onder 170 mensen die op D66 hadden gestemd tijdens de laatste verkiezingen. Twee derde van deze ondervraagden vindt dat Sigrid Kaag moet opstappen als partijleider als zij wist van het grensoverschrijdend gedrag binnen de partij.

Voorzitter Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond geeft aan dat een peiling onder de leden heeft aangetoond dat driekwart van de leden niets ziet in het voorstel van het kabinet om de zomervakantie te verkorten en de kerstvakantie te verlengen. Het onderwijs zou volgens de AOb meer gebaat zijn bij kleinere klassen en goede ventilatie in de klaslokalen.

De Poolse Minister van Volksgezondheid, Adam Niedzielski heeft de Europese Commissie en Pfizer ervan in kennis gesteld dat Polen weigert de contractueel vastgelegde vaccins te aanvaarden en te betalen. Niedzielski deed zijn uitspraak op TVN24. Hij erkent dat deze situatie tot een juridisch conflict zal leiden.

Het hoofd van de Tsjetsjeense Republiek, Ramzan Kadyrov heeft op Telegram laten weten dat hij er van overtuigd is dat Rusland één dezer dagen een einde zal maken aan het Zelensky-regime. Hij reageerde daarmee op de woorden van de Oekraïense president Vladimir Zelensky die gezegd heeft dat Oekraïne nog wel tien jaar met Rusland zou kunnen vechten. Kadyrov twijfelde aan de verklaring van Zelensky en sprak het vertrouwen uit dat het regime in Kiev de komende dagen uitgeschakeld zal worden. “Ik lees hier dat Zelensky zich bereid verklaarde om tien jaar lang te vechten”, zei Kadyrov in zijn telegramkanaal. “Zoveel tijd hebben we niet, we zijn een dezer dagen klaar met je.”

In de Verenigde Staten wordt gestopt met de handhaving van de maskerplicht op binnenlandse vluchten en in treinen. Rechter Kathryn Kimball Mizelle verklaarde de door de CDC opgelegde maskermandaten onwettig. Mizelle werd voor het leven benoemd door toenmalig president Trump en bevestigd door de Senaat vlak voor de verkiezingen. Ze was de voormalig griffier van rechter Clarence Thomas.

In haar programma WNL in de Kantine op NPO radio 1 liet presentatrice Fidan Ekiz weten het zat te zijn dat bijna niemand meer wat durft te zeggen aan tafel in haar talkshow Op1. “Bij ons en de meeste andere programma’s is het gewoon Noord-Korea-tv. Vanwege de felle reacties op het internet merkt Ekiz dat mensen op televisie steeds voorzichtiger worden met hun uitlatingen, áls ze al willen aanschuiven. Ze vindt het heel erg jammer omdat op die manier de discussie verstomt. “Ik word daar heel erg moe van”, aldus Ekiz. Ze heeft besloten om zich voortaan he-le-maal te laten gaan en zich niets meer aan te trekken van de kritiek die ze zou kunnen krijgen.

Het Witte Huis heeft stilletjes zijn nachtelijke chartervluchten van minderjarige migranten hervat. De kinderen worden naar een voorstedelijk vliegveld ten noorden van New York City gebracht. Na een onthulling in de New York Post werden de vluchten lange tijd geschorst. The Post zag hoe een groep tienermigranten uitstapte uit een vliegtuig van Avelo Airlines dat aankwam op de luchthaven van Westchester County bij White Plains. De groep stapte vervolgens in drie wachtende bussen die ongeveer 50 minuten later wegreden. Eén bus reisde naar het Walt Whitman Service Area in Cherry Hill, NJ, net over de Delaware River van Philadelphia. Nadat de bus de volgende dag was gestopt, stapten verschillende tieners uit, haalden hun tassen uit de bagageruimte en vertrokken met volwassenen die daar stonden te wachten om hen te ontmoeten. De bus verliet de rustplaats rond 1:05 uur en reed verder naar het zuiden op de New Jersey Turnpike. Het vliegtuig van Avelo Airlines dat in Westchester landde, vloog van El Paso International Airport in Texas en maakte een tussenlanding in Jacksonville,zo blijkt uit online vluchtgegevens.

Het Internationaal Energieagentschap schat dat de Europese energieleveranciers dit jaar zo’n 200 miljard euro winst zullen maken. Het gaat dan om speculatieve winsten die de sector verwacht te behalen. Consumenten hebben hun energierekening de afgelopen maanden soms zien vervijfvoudigen. Als reden wordt de oorlog in de Oekraïne aangevoerd. Het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW) heeft berekend dat de Duitse burgers 1,7 miljard euro minder aan elektriciteitsprijzen hadden hoeven betalen zonder de absurde winsten.

De regering Biden heeft bij monde van Secretaris Xavier Becerra toegegeven dat Afro-Amerikanen onevenredig veel meer door de Covid-vaccinatie sterven dan blanke Amerikanen. Hij deed deze uitspraak in Washington Convening on Equity.

De Centrale Bank van Portugal heeft de eerste crypto-licentie van het land afgegeven, aan een entiteit die eigendom is van een bank. Daardoor kan Bison Bank optreden als een virtual asset service provider. Dit betekent dat de in Hong Kong gevestigde private equity-groep in staat zal zijn om cryptocurrency handel en diensten aan te bieden. De stap volgt op de eerste volledige VASP-licentie die vorige maand werd afgegeven aan het in Portugal gevestigde cryptobetalingsbedrijf Utrust, en drie exchanges die afgelopen zomer licenties ontvingen.

De financieel directeur van Moderna David Meline treedt terug en geeft het stokje door aan inkomend financieel directeur Jorge Gomez. Meline die werd overgehaald om zijn baan bij Amgen te verruilen voor een baan bij Moderna blijft aan als consultant tot juli 2024. Zijn baan heeft hem geen windeieren gelegd, zijn aandelen hebben op het moment een waarde van $42 miljoen. Jorge Gomez was voorheen de financieel directeur bij Cardinal Health.

En dan het weer. Vandaag wordt een droge dag met een mix van wolkenvelden en de zon. De temperatuur doet een klein stapje terug. Zo wordt het in het noorden zo’n veertien graden, in Brabant kan het nog 18 graden worden. Ook de komende dagen zullen we droog voorjaarsweer houden met regelmatig perioden met zon. Pas in het weekend neemt de kans op neerslag toe.