www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Staatssecretaris van Asiel, Eric van der Burg, hield gisteravond een spoedoverleg met Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen en Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, over grootschalige opvang van asielzoekers. Volgens Bruls moeten er nog deze week grote opvanglocaties komen omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel overstroomt met asielzoekers. Afgelopen weekend sliepen een recordaantal mensen buiten. Gisteren stuurde het Veiligheidsberaad een brief naar het kabinet. Daarin belooft elke regio aan de staatssecretaris tot 1 oktober extra inspanningen te zullen leveren. Zij zullen ieder voor 225 extra crisisnoodopvangplekken gaan zorgen.

Per 1 oktober zullen gemeenten en veiligheidsregio’s het kabinet niet meer steunen in de asielcrisis. Het Veiligheidsberaad vindt dat het hier niet om een crisis gaat maar om een structureel probleem. Volgens voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsberaad zijn gemeenten en veiligheidsregio’s niet opgericht om vluchtelingen op te vangen. Dat is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de gemeenten en veiligheidsregio’s dragen de verantwoordelijkheid over aan het Rijk.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Eindhoven is gistermiddag bekend gemaakt dat Jeroen Dijsselbloem de nieuwe burgemeester van de lichtstad wordt. Dijsselbloem volgt John Jorritsma op die sinds 2016 burgemeester van Eindhoven was. Dijsselbloem werd uit 18 kandidaten geselecteerd. Gistermiddag werd achter gesloten deuren de keuze uit de twee laatste kandidaten gemaakt. De aanbeveling voor Dijsselbloem gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als die akkoord is, wordt Dijsselbloem voor zes jaren benoemd als burgervader van Eindhoven.

Vanochtend is om 4 uur de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan. Daarmee is het de eerste keer sinds de eerste editie in 1909 gelopen werd, dat de Vierdaagse een Driedaags evenement is geworden. De maatregel werd genomen uit vrees voor tropische temperaturen. Toch wil de organisatie de Vierdaagse niet gaan verplaatsen naar de lente of de herfst. De Vierdaagse wordt traditioneel in de derde week van juli gelopen.

Op de site van De Utrechtse Internet Courant staat te lezen dat vandaag in Utrecht de eerste kassaloze Aldi de deuren opent. Bij binnenkomst en bij het verlaten van de winkel moet de klant een QR-code scannen. Camera’s en sensoren registreren wat klanten in hun tas stoppen. Het systeem werkt op basis van artificiële intelligentie en leert met elke klant weer een beetje bij. In de winkel hangen 475 camera’s. Die registreren welke producten een klant meeneemt. Alle producten staan in de schappen op een weegschaal, die ook registreert wat er afgehaald wordt. Klanten die bij de kassaloze Aldi willen winkelen, moeten een app downloaden. Die app vraagt om je e-mailadres en creditcardgegevens en laat vervolgens een QR-code zien die toegang geven tot de winkel. Het systeem geeft iedere klant een digitaal nummer en volgt daarna de bewegingen van de klant. De producten die je meeneemt uit de winkel worden automatische verrekend op je creditcard, de kassabon krijgt de klant per email toegestuurd.

In Suriname zijn vele mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering van president Santokhi. Aanleiding is onder meer een financieel schandaal waarbij bijna 1,8 miljoen euro van een rekening van het ministerie van Financiën verdween. De demonstranten liepen onder meer naar het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Betogers hebben elf eisen: ze willen onder meer dat president Santokhi de minister van Financiën Achaibersing op non-actief stelt. Verder willen ze dat hij de benoeming van familieleden op belangrijke posten terugdraait.

Vandaag zal duidelijk worden of de Italiaanse premier Mario Draghi aan zal blijven of niet. Vorige week diende Draghi zijn ontslag in bij president Mattarella, maar die weigerde zijn ontslag. Vandaag spreekt Draghi het Italiaanse parlement toe. Naar verluidt hebben Europese regeringsleiders  Draghi gevraagd om aan te blijven. Ook hebben meer dan 1500 Italiaanse burgemeesters een appèl ondertekend waarin ze de premier vragen om verder te regeren. Draghi diende zijn ontslag in nadat regeringspartij Vijf Sterrenbeweging zich onthield tijdens een vertrouwensstemming in het parlement.

De Verenigde Staten hebben Vietnam, Cambodja, Brunei en Macau toegevoegd aan een zwarte lijst van mensenhandelaren waar Maleisië al op staat.

Ondanks dagenlange protesten heeft de Hongaarse president Novak de fiscale hervorming bekrachtigd. Daardoor moeten zelfstandigen en freelancers vanaf 1 september veel meer belasting gaan betalen. Betogers blokkeerden zes dagen lang de bruggen over de Donau in Boedapest en grote doorgaande wegen. Voor de komende dagen zijn nieuwe protesten aangekondigd. De oppositiepartijen hebben zich bij de protesten aangesloten en de regerende Fidesz-partij van premier Orban gevraagd de belastinghervorming te heroverwegen.

Vandaag wordt in een katholieke kerk in de Upper East Side in New York de 73-jarige Ivana Trump begraven. De ex-vrouw van Donald Trump werd vorige week donderdag dood in haar woning aangetroffen, vermoedelijk is zij overleden na een val van de trap. Ivana is de moeder van drie van Trumps kinderen: Donald Jr., Eric en Ivanka.

Een explosie heeft de Hoover Dam op zijn grondvesten doen schudden met dikke zwarte rook die uit het historische monument opsteeg. Op sociale media geplaatste beelden tonen een gigantische vuurbal die oprijst bij het monument in Nevada. Het politiebureau van Boulder City bevestigde dat er eenheden onderweg waren naar de plaats van de explosie. Een toerist die de plaats bezocht heeft een video opgenomen waarop te zien is dat de brand zich mogelijk heeft voorgedaan in een gebouw in de buurt van de basis van de dam. Een tweede video op Twitter toont sirenes terwijl bezoekers de brand bekijken vanaf een brug met uitzicht op de dam.

Economie

Iran en Turkije gaan hun economische samenwerking verder uitbouwen. In een toespraak heeft president Ebrahim Raisi aangegeven dat het doel is om het jaarlijkse handelsvolume tussen beide landen te verhogen tot 30 miljard dollar. Zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Erdogan hoopt de samenwerking vooral in de defensie-industrie uit te breiden. Het huidige handelsvolume bedraagt 7,5 miljard dollar.

De koffieketen Starbucks overweegt het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Het bedrijf is zwaar getroffen tijdens de pandemie en verliest het in de strijd tegen de concurrentie. Volgens het financiële verslag zijn er in het land meer dan 1.000 Starbucks-filialen actief. Daar werken ongeveer 4.000 mensen.

De Europese Centrale Bank gaat donderdag voor het eerst in jaren de rente verhogen. Mogelijk wordt de rente versneld verhoogd en overweegt het ECB nu een verhoging van een half procentpunt in plaats van een kwart procentpunt. De Raad van de ECB komt vrijdag 22 juli bijeen om te beslissen over de toekomstige richting van het monetaire beleid. Tijdens de  Raadsvergadering in juni kondigde ECB-president Christine Lagarde een renteomslag aan, de eerste in elf jaar. Daarmee zou de tijd van de negatieve rentevoeten voorbij zijn. Veel banken hebben de strafrente voor deposito’s van hun klanten volledig afgeschaft.

In de Frankfurter Allgemeine staat te lezen dat China banken oproept tot spoedvergaderingen. Chinese vastgoedontwikkelaars zijn in de afgelopen 12 maanden in financiële moeilijkheden geraakt en hebben bouwprojecten moeten stopzetten. Nu weigeren kopers van onvoltooide eigendommen hun schulden af te lossen. Het ministerie van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling heeft vergaderd met financiële regelgevers en grote Chinese banken om deze boycot te bespreken. De banken zijn bang dat een groeiend aantal huizenkopers in het land zal gaan weigeren hun hypotheken op vastgelopen bouwprojecten af te lossen.

Vitol Group vertegenwoordigt een van ’s werelds grootste handelaars in energie, met alleen al in 2020 367 miljoen ton verscheepte ruwe olie en producten. Vorig jaar trad een continentaal vrijhandelsovereenkomst voor Afrika in werking, waarmee er nieuwe handelsmogelijkheden ontstaan zijn. Er zijn vereenvoudigde procedures en nieuwe projecten. Afrika zal een wereldwijde LNG-hub worden. Dat komt enerzijds door de toegenomen vraag vanuit Europa, nieuwe gasvondsten in Namibië, Mozambique en de Ivoorkust. En de toegenomen ontwikkeling van LNG en infrastructuur in de markten van Nigeria, Egypte, Algerije en Equatoriaal-Guinea.

Gezondheid

Begrafenisondernemer John O’Looney uit de Engelse stad Milton Keynes meldt dat er op dit moment veel baby’s sterven. Het aantal is zo groot dat hun lichaampjes bewaard moeten worden in koelcellen voor volwassenen. Ook blijkt de baby’s rechtstreeks van het Milton Keynes University Hospital naar de crematoria worden gebracht, zonder tussenkomst van een begrafenisondernemer. Op die manier worden de overlijdens stil gehouden.  Normaal gesproken zag de begrafenisondernemer één tot drie baby’s per maand, nu worden ze met zes of acht baby’s tegelijkertijd binnengebracht.

De 26-jarige renner Victor Lafay van de Franse ploeg Cofidis is afgestapt in de dertiende etappe van de Tour de France. In een interview met Eurosport geeft de renner aan dat hij zich niet goed voelt. Hij heeft grote moeite met ademhalen en hij heeft het idee dat hij niet genoeg zuurstof krijgt. Daarnaast heeft hij overal pijn en voelt hij per etappe zijn kracht afnemen. Volgens Lafay zijn er dit jaar veel renners die dezelfde klachten hebben als hij en worstelen op de fiets.

Op 1 juli is een nieuwe rapportage verschenen van VAERS, het Amerikaanse register dat de bijwerkingen van de coronaprikken bijhoudt. Er zijn inmiddels 4.954 baby’s overleden. 4.818 miskramen. 30.447 mentale stoornissen. 10.792 vaginale/baarmoederbloeding (alle leeftijden), 235 Keizersnede / Vroeggeboorte / Geboorteproblemen, 136 doodgeboorten.

Duitsland is van plan zijn maskermandaat in september opnieuw op te leggen, ondanks dat de COVID-golf volgens de recentste cijfers nu al op zijn retour is.

Alberta Health Services trekt haar COVID-19 vaccinatieplicht voor al haar werknemers in. Het agentschap kondigde aan dat zijn huidige personeel – evenals nieuw aangeworven personeel en studenten – niet langer ten minste dubbel gevaccineerd hoeft te zijn, aangezien de COVID-19-vaccins die momenteel beschikbaar zijn, nog steeds tegen de oorspronkelijke variant van SARS-CoV-2 gericht zijn.

Het weer

En dan het weer. Vandaag gaan we een omslag in het weer zien. Na twee warme dagen nadert er nu een front met koelere lucht. Daardoor neemt de bewolking toe en in de loop van de dag zullen er enkele buien over het land trekken. De zon schijnt nog geregeld, vooral in het oosten van het land kan het nog warm worden en door de hoge luchtvochtigheid is het dan drukkend warm. Later vandaag ontwikkelen zich landinwaarts enkele zware buien, daarbij is kans op onweer, hagel en windstoten. Er kan veel neerslag in korte tijd vallen.