www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Gisteren is er in Istanboel een gesprek gevoerd tussen onderhandelaars van Rusland en Oekraïne. Volgens het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken is er flinke vooruitgang geboekt. Na vier uur van overleg maakte de Russische toponderhandelaar Vladimir Medinsky de belangrijkste punten van de onderhandelingen bekend: Oekraïne is bereid een neutrale staat te worden, die geen kernwapens kan bezitten, met internationaal gegarandeerde onafhankelijkheid. Garanties zullen niet worden uitgebreid tot de Donbass-regio en het Krim-schiereiland, dat in handen is van Rusland – waardoor Kiev formeel zou afzien van het idee om ze militair te annexeren. Kiev stelde voor om in de overeenkomst op te nemen dat Moskou niet tegen de toetreding van Oekraïne tot de EU zou zijn. Oekraïne zou geen militaire aanwezigheid mogen hebben – ook niet van de NAVO en de Russische strijdkrachten. Kiev wil dat het definitieve verdrag wordt geformaliseerd door de Russische en Oekraïense staatshoofden.

Het belastingonderzoek naar de zoon van Joe Biden, Hunter Biden, komt in een stroomversnelling. Het Amerikaanse Openbare Ministerie in Delaware probeert de bron van zijn inkomsten uit het buitenland te achterhalen en te ontdekken wat zijn relatie met de Oekraïense energiegigant Burisma is geweest. De aanklagers zijn vooral bezorgd over overtredingen van de belastingwetgeving en of Bidens transacties met buitenlandse regeringen en buitenlandse investeringen ertoe hebben geleid dat hij zich niet aan de Amerikaanse belastingwetten heeft gehouden.

In het Dagblad van het Noorden is te lezen dat de eerste ’spijt-opvanggezinnen’ zich melden bij gemeenten. Het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne wordt door velen onderschat en is niet voor iedereen weggelegd. Om toekomstige problemen tussen gastgezinnen en hun gasten te voorkomen, wordt er gewerkt aan betere screening en meer advies.  

Op nu.nl is te lezen dat bij de politie de eerste meldingen binnenkomen over mensenhandel met Oekraïense vluchtelingen. Volgens een woordvoerder van de korpsleiding worden de meldingen onderzocht, maar zijn er nog geen arrestaties verricht. Ook heeft de politie nog geen verdachten in het vizier. Doordat de opvang over talloze locaties verspreid is, lopen de vluchtelingen een verhoogd risico om slachtoffer te worden van mensenhandel en andere misdrijven.

De Britse hoofdstad is gisteren getroffen door stroomuitval. Daardoor zaten zo’n 38.000 klanten in 37 postcodegebieden zonder elektriciteit, internet en water. De stroomstoring vond plaats in het oosten van Londen en veroorzaakte flinke chaos.

BlackRock CEO en voorzitter Larry Fink heeft toegegeven dat de elites er niet in zijn geslaagd een ‘Nieuwe Wereldorde’ in te luiden. Hij schrijft in een brief aan zijn aandeelhouders dat na de invasie van president Poetin in Oekraïne de  wereld een transformatie ondergaat. Volgens hem heeft de brute aanval van Rusland op Oekraïne de wereldorde die sinds het einde van de Koude Oorlog, meer dan 30 jaar geleden, bestond, op zijn kop gezet. Fink schrijft: de omvang van de acties van Rusland zal zich de komende decennia uitstrekken en een keerpunt markeren in de wereldorde van geopolitiek, macro-economische trends en kapitaalmarkten.

In de krant Het Laatste Nieuws is te lezen dat de topman van PostNL in België, Rudy van Rillaer is opgepakt door de Belgische politie. De krant schrijft dat het OM de leiding van PostNL ervan verdenkt om onderaannemers te dwingen tot criminele feiten. Bij de invallen zijn negen mensen opgepakt, van wie er nog drie vastzitten. Dat zou gaan de topman, de operations manager en een derde medewerker. Ze worden alle drie beschuldigd van het leiding geven aan een criminele organisatie. Er zou sprake zijn van mensenhandel en valsheid in geschrifte. De depots in Wommelgem en Willebroek blijven voorlopig verzegeld. Vrijdag wordt over hun detentie beslist. Belgische autoriteiten hebben het bedrijf al langer op de radar vanwege vermeende misstanden rond zwart werk en deeltijdwerk. Een reporter van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws toonde in november vorig jaar aan dat er sprake was van zwartwerken en kinderarbeid. Dat zorgde er destijds voor dat het depot in Wommelgem ook enkele dagen werd verzegeld.

En dan het weer. Vandaag wordt gekenmerkt door wolkenvelden. In de ochtend zal hier en daar een bui vallen. Af en toe is ook de zon te zien. De maximumtemperatuur ligt rond de negen graden. In de avond neemt de bewolking toe en zal het vooral in het midden en zuiden van het land gaan regenen of is er kans op natte sneeuw. De wind komt uit noord tot noordoostelijke richting en is matig tot krachtig.