www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vandaag vindt in Stroe een groot boerenprotest plaats aan de Heetkamperweg. Vanaf twaalf uur tot ongeveer half drie is er een programma georganiseerd met diverse sprekers van verschillende partijen waaronder: LTO Nederland, De Nederlandse Melkveehouders vakbond, de Nederlandse vakbond Pluimveehouders, Farmers Defence Force, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Dutch Dairymen Board en de Producentenorganisatie Varkenshouderij. Ook de politici Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging en Roelof Bisschop van de SGP zullen de aanwezigen toespreken. De organisatie verwacht zo’n 20.000 boeren. De gemeente Barneveld voorziet grote verkeersproblemen in de regio en heeft inwoners en bedrijven aangeraden thuis te blijven. Ook scholen blijven vanwege de verwachte verkeersdrukte dicht. Daarnaast heeft de gemeente een alcoholverbod afgekondigd voor de openbare ruimte in het hele dorp en de omgeving.

In een gezamenlijke verklaring van zeven boerenorganisaties die allen vertegenwoordigd zijn in Stroe, (LTO Nederland, Farmers Defence Force (FDF), Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Dutch Dairymen Board, Producentenorganisatie Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders) staat te lezen dat zij willen dat het kabinet juridische stikstofspecialisten levert, die samen met de boeren gaan werken aan een oplossing voor de stikstofcrisis. Doel van de agrarische sector is om voor volgend jaar 1 juli een plan op tafel te hebben liggen, waarin vastgelegd is welke investeringen en innovaties in de diverse sectoren uitvoerbaar zijn en welke effecten dat zal hebben. Het stikstofplan van minister Christianne van der Wal blijven ze intensief bestrijden. De boeren twijfelen ernstig aan de cijfers in het stikstofplan van de overheid en willen elk rapport opvragen en na laten rekenen.

Op de site bbbdebat.nl staat te lezen dat het burgerinitiatief Build Back Better  42.000 handtekeningen heeft verzameld. Gistermiddag werden de volledig ingevulde en gecontroleerde ondertekeningen aangeboden aan de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer. Het aantal handtekeningen is genoeg om een debat af te dwingen in de Tweede Kamer over de invloed van het World Economic Forum op de Nederlandse politiek. Binnenkort zal het debat in de plenaire zaal gevoerd gaan worden. Het burgerinitiatief stelt dat het WEF niet zomaar een ‘praatclubje’ is, maar een belangrijke organisatie in een netwerk dat naar een mondiaal gecoördineerde politiek streeft.

Naar verwachting gaat het wetsvoorstel dat PvdA, GroenLinks, VVD en D66 samen indienden om de bedenktijd voor abortus af te schaffen in per 1 januari 2023. Nadat de Tweede Kamerleden in februari al voor stemden, stemde de Eerste Kamer gisteren ook voor het wetsvoorstel. Hierdoor hoeven vrouwen die een abortus willen plegen na januari niet meer verplicht vijf dagen te wachten voordat zij hun zwangerschap af kunnen laten breken. Een vrouw mag straks in overleg met de arts zelf bepalen hoeveel bedenktijd er nodig is. Dat kan per situatie verschillen.

In The Connection staat te lezen dat de Franse president Emmanuel Macron  geweigerd heeft het aftreden van premier Elisabeth Borne te aanvaarden. Hij zal deze week vertegenwoordigers van verschillende partijen ontvangen in een poging “constructieve oplossingen” te vinden voor het gebrek aan een parlementaire meerderheid.

Ook in ons land moeten treinreizigers rekening houden met vertragingen of het uitvallen van treinen. Door personeelstekorten en werkzaamheden aan het spoor zullen er regelmatig geen treinen rijden of zullen er hele trajecten langdurig uit liggen. NS raadt mensen dan ook aan om rekening te houden met minimaal een half uur extra reistijd.

De site Upday Nederland meldt dat de FIOD vorige week meer dan tien locaties in Nederland, Duitsland en op Curacao zou hebben bezocht omdat een groep medisch specialisten ervan verdacht wordt miljoenen euro’s te hebben ontvangen van een leverancier van medische hulpmiddelen. De FIOD heeft niet gemeld waar de medisch specialisten werken en om welke leverancier het gaat, maar heeft wel beslag gelegd op onroerend goed. In ruil voor het geld gaven de medisch specialisten de leverancier een voorkeursbehandeling bij bestellingen.

De Belgische regeringspartijen hebben na eerder uitstel alsnog een wetsontwerp in de Kamer gebracht dat de verplichte coronavaccinatie in de zorg moet afdwingen. Ondanks dat hun eigen experts het ‘niet meer nodig achten’, dreigen vele mensen hun baan te verliezen. Ongeveer 160.000 mensen uit de zorg hebben hun vaccinatie of boosterprik geweigerd. De organisatie Samen voor vrijheid roept samen met de zorg iedereen op om op 26 juni een witte mars te houden voor de zorg en zich om 13.00 uur te verzamelen in Brussel-Noord. Op 29 juni wordt in België gedebatteerd over de vaccinatieplicht voor de zorg.

Duitsland beschouwt de vermindering van de gasleveringen via Nord Stream als een aanval en bereidt zich voor om de noodtoestand uit te roepen.

Het Ministerie van Defensie in de Verenigde Staten heeft zijn grootste niet-geclassificeerde cyberverdedigingsoefening voltooid. In het Army National Guard Professional Education Center in Arkansas waren meer dan 800 burgers en militairen uit 20 staten betrokken bij de oefening. Doel was om interne netwerkverdedigingsmaatregelen en respons op cyberincidenten te oefenen. Na een week van training werden de leden van de cyberveiligheidsdienst ingezet tegen een team van hackers in oefeningen in de “hedendaagse realiteit” van cyberinbraakoorlogsvoering.

Uit officiële gegevens die begin deze week zijn vrijgegeven, blijkt dat de Duitse productiekosten vorige maand met 33,6% zijn gestegen, de sterkste stijging sinds het begin van de prijsregistraties in 1949. In vergelijking met vorige maand stegen de prijzen met 1,6%, na in april met 2,8% te zijn gestegen. De stijging was vooral het gevolg van de sterk gestegen energiekosten, die vanaf 2021 met 87,1% stegen – inclusief aardgas, dat een buitensporige stijging van 148,1% kende. Zelfs exclusief energie stegen de Duitse producentenprijzen in mei met 16,5% ten opzichte van vorig jaar, terwijl de piek van de consumentenprijsinflatie volgens het Federale Bureau voor de Statistiek nog niet is bereikt.

Een rechtbank in het Japanse Osaka heeft beslist dat het verbod op het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet ongrondwettelijk is. Het is de tweede zaak van dit type Japan, nadat een rechtbank in Sapporo in maart 2021 had geoordeeld dat dit wel het geval was. Drie koppels eisten actie van de centrale overheid en elk een schadevergoeding van $7.400. De rechtbank verwierp beide en oordeelde dat het huwelijk gedefinieerd is als een huwelijk tussen de twee tegengestelde geslachten. Japan kent geen wettelijke rechten om elkaars bezittingen te erven, de ouderlijke rechten over kinderen te delen of te trouwen. Uit een opiniepeiling van de regering in Tokio bleek vorig jaar dat 70% het homohuwelijk wil legaliseren.

Het afgelopen jaar hebben in Rome geruchten de ronde gedaan dat paus Franciscus mogelijk binnenkort met pensioen gaat, en de afgelopen dagen zijn die geruchten in een stroomversnelling geraakt. Een van de redenen voor de speculaties is de zwakke gezondheid van de 85-jarige paus.  Naast last van zijn knie heeft de paus ook last van ischias. Sinds zijn operatie voor diverticulitis vorig jaar, zouden Vaticaanse verslaggevers op “conclaaf wacht” hebben gestaan. De geruchten kwamen eerder deze maand op gang toen paus Franciscus een concilie van kardinalen aankondigde om op 27 augustus 21 nieuwe kardinalen te benoemen. Het houden van een consistorie in augustus wordt als hoogst ongebruikelijk beschouwd omdat dat een maand is waarin traditioneel niets gebeurt in Rome omdat de mensen dan op vakantie zijn.  

De Republikeinse wetgevers in het Michigan House eisen dat de procureur-generaal van de staat een onderzoek instelt naar de staatssecretaris van Michigan vanwege beschuldigingen van kiezersfraude en bewijsmateriaal uit de documentaire “2000 Mules”.

Amerikaanse overheidsgegevens bewijzen dat Covid-19 vaccins het risico op gordelroos met minstens 4925% verhogen. Volgens de Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) database heeft de CDC 18.026 rapporten verwerkt met betrekking tot herpes en gordelroos infecties die zijn opgetreden als bijwerkingen van de Covid-19 injecties.

En dan het weer. Naar verwachting wordt het vandaag een zomerse dag met middagtemperaturen tussen de 23 en 29 graden. De zon zal flink wat ruimte krijgen en het blijft veelal droog.