www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Tweede Kamervoorzitster Vera Bergkamp heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat president Vladimir Zelensky donderdag 31 maart graag de Tweede Kamer toe wil spreken. Het gesprek vindt plaats op verzoek van de Oekraïense ambassadeur. Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stemde afgelopen weekend al in met het voorstel om Zelensky da Kamer toe te laten spreken. Gisteren stemde de Kamer er formeel mee in. De afgelopen weken sprak Zelensky ook al met de parlementen van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Israël en het Europees parlement.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers is blij dat ons land binnen zeer korte tijd zo’n twaalfduizend Oekraïense vluchtelingen wist op te vangen, toch komt er ook nog steeds een onophoudelijke stroom van asielzoekers uit Syrië en Afghanistan en heeft het COA binnen anderhalve week nog plek nodig voor 1500 Syriërs en Afghanen. Op dit moment is er een schrijnend te kort aan opvangplekken. Volgens staatssecretaris voor Asielzaken Eric van der Burg slapen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel er inmiddels al mensen op stoelen en bankjes.

In het Verenigd Koninkrijk hebben 150.000 gezinnen zich aangemeld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat maakt dat de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, overweegt Britten ook te vragen hun huis open te stellen voor andere vluchtelingen dan Oekraïense. Het ministerie hoopt dat de Britten ook vluchtelingen uit Afghanistan, Somalië en Syrië willen opvangen, in een poging de kosten te drukken die gepaard gaan met het onderbrengen van deze mensen in hotels.

De animo onder zeventigplussers voor een tweede booster is minimaal. De GGD geeft aan dat inmiddels 64% van de doelgroep is opgeroepen voor een oppepprik, maar dat nog geen 21% gehoor gegeven heeft aan de oproep. Onder de 18 minners is de animo voor een booster ook slechts 0,7 procent.

Volgens Witte Huis woordvoerster Jen Psaki komt Joe Biden deze week naar Europa om te kijken of hij de Verenigde Staten en zijn Europese bondgenoten op één lijn kan brengen om samen harder op te treden tegen Rusland. Joe Biden bezoekt morgen een NAVO-topontmoeting in Brussel. Daarnaast is er een ontmoeting gepland met de Europese Raad en de commissie van de staats- en regeringschefs van de EU. Woordvoerster Psaki testte vandaag positief voor Covid19. Ze werkt de komende dagen vanuit huis.

Tijdens een persconferentie heeft de sheriff van Polk County bekend gemaakt dat bij een grote undercoveroperatie in Florida de politie 108 mensen heeft aangehouden op verdenking van onder meer mensenhandel en kindermisbruik. Onder de arrestanten zijn vier medewerkers van Disney. De undercoveractie had de codenaam Operation March Sadness Two en duurde zes dagen. Meerdere opsporingsdiensten werkten hierbij samen. De agenten deden zich online voor als prostituees en minderjarige meisjes.

Een kunstmatige intelligentie die geneesmiddelen ontwikkelt, had slechts zes uur nodig om 40.000 potentieel dodelijke chemische wapens te bedenken, zo blijkt uit een nieuwe studie. De auteurs, die hun artikel publiceerden in Nature Machine Intelligence hadden het gedachte-experiment uitgevoerd om te kijken of kunstmatige intelligentie misbruikt zou kunnen worden door kwaadaardige actoren. De resultaten van het onderzoek hebben bewezen dat het gevaar reëel is.

In België gaan supermarkten op eigen initiatief steeds vaker artikelen rantsoeneren. Inmiddels kunnen klanten bij Aldi maximaal drie flessen olie, 3 pakken tarwebloem of bakmix kopen. Lidl heeft ook een maximum gezet op groenteconserven en toiletpapier. Bij de grootste keten van het land, Colruyt mogen klanten maximaal twee stuks olie of bloem meenemen. Carrefour gaat de situatie per winkel bekijken.

En dan het weer. Het wordt vandaag opnieuw een vrij zonnige dag. De temperaturen komen uit tussen de 14 en 18 graden. De wind draait en komt uit noord, noord oostelijke richting. De komende dagen stroomt er wat koudere lucht over het land en zal het weer wat frisser worden. Met name in het noorden van het land kan de lucht bewolkt worden.