www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Treinreizigers in Groningen, Friesland, Drenthe en delen van Overijssel en Flevoland zullen vandaag de gevolgen merken van de staking van het NS-personeel. Er worden geen vervangende bussen ingezet. De treinen van Arriva en Keolis rijden wel.

Gistermiddag vond in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats over de stikstofaanpak van het kabinet. Geert Wilders had de Kamerleden van reces terug laten komen na aanleiding van de uitspraken van Minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra. Die zei afgelopen vrijdag dat hij vond dat het jaar 2030 als tijdspad van de stikstofreductie niet heilig was. Volgens de premier hebben alle leden van het kabinet nog steeds voldoende vertrouwen in elkaar om met elkaar door te kunnen. Bovendien heeft Hoekstra als Minister van Buitenlandse Zaken enige ruimte om uitspraken te doen die tegen het coalitieakkoord in gaan. Hoekstra schaart zich achter het regeerakkoord, maar houdt vast aan zijn eerdere woorden. De minister van Financiën, Sigrid Kaag, schitterde door afwezigheid. Zij twitterde voor het debat dat ze onwel was geworden en naar het ziekenhuis ging. Minister president Mark Rutte wist later te melden dat het gelukkig allemaal erg meeviel en dat minister Kaag inmiddels weer thuis was.

In de Gelderlander staat te lezen dat de leverancier PrikEnergie uit Oosterhout failliet dreigt te gaan. Enkele duizenden klanten van het bedrijf ontvingen daar een brief over. Klanten moeten onder meer voor 31 augustus laten weten of ze akkoord gaan met hogere tarieven. Als tachtig procent daar niet in mee gaat, dan gaat het bedrijf failliet. Klanten gaan door de prijsverhogingen anderhalf tot twee keer meer betalen. Mensen kunnen kiezen om de hogere tarieven direct in te laten gaan of vanaf 1 januari 2023. Als klanten geen keuze maken, schrijft PrikEnergie, dan zal PrikEnergie failliet gaan en gaat u alsnog veel meer betalen bij een andere energieleverancier. De deadline voor het al dan niet aanvragen van een faillissement is 12 september.

In de Gelderlander staat te lezen dat het een beladen debat was gisteravond in het gemeentehuis van Tubbergen over het asielhotel in Albergen. De vijf fracties van de Tubbergse gemeenteraad zijn unaniem over de handelswijze van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Hij heeft de lokale democratie om zeep geholpen en die willen de raadsleden terug. De fractievoorzitters geven aan dat de gemeente onterecht als weigergemeente is weggezet. De gemeenteraad erkent het vluchtelingenprobleem en wil ook zijn bijdrage leveren, maar wel in overleg met gemeente en bewoners. De publieke tribune zat bomvol en nog eens honderden inwoners volgden de raadsvergadering in een videozaal in Tubbergen. Er is een petitie gestart, die 3500 keer ondertekend is, die werd gisteravond aan staatssecretaris overhandigd.

Noordernieuws schrijft dat gistermiddag asielzoekers geprotesteerd hebben voor het asielzoekerscentrum in Drachten. Tijdens de protestactie werd de slagboom bij de ingang geblokkeerd. De vluchtelingen vinden dat de asielprocedure en het verkrijgen van een BSN-nummer te lang duurt. Zolang ze dat nummer niet hebben, kunnen ze niet werken en komen ze ook niet in aanmerking voor een woning. Ze vroegen aandacht voor hun situatie met kartonnen borden met tekst. Volgens hen kan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de IND en de gemeente Smallingerland niets voor hen doen.

In het radioprogramma Sven op 1 heeft Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, gezegd dat het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel vrijdag weer leeg moet zijn. Al wekenlang slapen honderden asielzoekers buiten voor het aanmeldcentrum omdat er binnen en elders in het land geen plek voor ze is. Schuiling wil nu in de buurt van Ter Apel plekken gaan creëren waar de asielzoekers kunnen verblijven tot ze aan de beurt zijn om de aanmeldprocedure te doorlopen. Om alles eerlijk te laten verlopen krijgen de asielzoekers een nummer.

Jarenlang heeft een groep van onafhankelijke experts namens het kabinet 300 zoogdieren onderzocht op hun geschiktheid als huisdier. Daaruit is een lijst van 30 zoogdieren ontstaan die je thuis mag houden. Vanaf 1 januari 2024 mogen dieren die de experts ongeschikt achten niet meer als huisdier aangeschaft worden. Een chinchilla, egel, een Russische dwerghamster, een stokstaartje of servalkat zijn niet langer goedgekeurd als huisdier. Mensen die op dit moment dieren houden die niet op de positieflijst staan mogen ze houden zolang als de dieren leven. Minister van Landbouw Henk Staghouwer hoopt dat deze lijst een stap gaat zetten in de verbetering van het dierenwelzijn. Sommige dieren worden verboden omdat ze gevaarlijk zijn, anderen omdat het wilde dieren zijn en niet thuis horen in een hok. Later dit jaar zal er ook een lijst opgesteld worden van toegestane reptielen.

De Argentijnse openbaar aanklager heeft twaalf jaar cel geëist tegen de huidige vicepresident van Argentinië: Cristina Fernández de Kirchner. De 69-jarige politica staat terecht in een corruptieproces voor vermeende frauduleuze toekenning van tientallen openbare aanbestedingen in de periode tussen 2007 en 2015. In die periode was zij president van Argentinië. De openbaar aanklager eiste ook dat Kirchner de rest van haar leven geen publiek ambt meer mag bekleden.

De nieuwe voorzitter en CEO van CNN, Chris Licht, heeft een virtuele bijeenkomst gehouden met de werknemers van de zender om hen te waarschuwen dat er veranderingen op komst zijn. “Ik wil erkennen dat dit een tijd van grote veranderingen is, en ik weet dat velen van jullie onzeker zijn,” zei hij. “Er zullen meer veranderingen komen, en jullie zullen het misschien niet begrijpen of leuk vinden.” De make-over komt op een moment dat de winst van CNN naar verwachting voor het eerst in jaren onder de 1 miljard dollar zal zakken, omdat de zender steeds minder kijkers trekt.

In de Verenigde Staten heeft JD Power een studie gedaan naar de beschikbaarheid van openbare laadpunten voor elektrische auto’s. Dan blijkt dat 20% van de elektrische autobezitters konden hun voertuig niet kan opladen bij openbare oplaadpunten. In de studie werden 11.554 autobezitters van elektrische auto’s en plug-in hybride voertuigen ondervraagd. Van degenen die niet konden opladen, gaf 72% aan dat dit te wijten was aan een defect of een buiten dienst zijn van het station. Verder zijn de beschikbaarheid van openbare laadstations een probleem. Daarnaast klagen de autobezitters over de lange wachttijden. Zij hopen dat bij toekomstige laadpunten er ook iets ontworpen wordt zodat zij iets te doen hebben tijdens het opladen.

Bondskanselier Olaf Scholz wordt onder de loep genomen omdat hij tijdens zijn ambtstermijn als burgemeester druk zou hebben uitgeoefend op de gemeentelijke belastingdienst om buitenlandse investeerders vrijstelling van dividendbelasting te verlenen. De voormalige minister van Financiën heeft elk vergrijp ontkend, maar zal voor een parlementaire onderzoekscommissie in Hamburg moeten verschijnen. Het ‘CumEx’-schandaal kwam voor het eerst aan het licht in 2017 en er waren 10 landen en tientallen bankiers, handelaren en financieel adviseurs bij betrokken.

Een nieuw rapport van de wapenblog website AmmoLand Shooting Sports News beweert dat agenten van het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) zijn opgedoken bij de huizen van meerdere mensen om voorheen legale geforceerde reset trekkers in beslag te nemen voor AR-15 stijl geweren die pas recentelijk werden geclassificeerd als “machinegeweren”. Paul Britton Finch is een van de legale wapenbezitters die naar verluidt bezoek kreeg van de ATF. Hij postte het volgende bericht op een wapenforum: “Ik kreeg vandaag bezoek van de AFT voor een trekker die ik bij gunbroker heb gekocht en een die ik rechtstreeks bij Rare Breed heb gekocht… Verstop uw honden, dames en heren. Ze komen aankloppen.” Samen met het bericht uploadde hij een visitekaartje van de ATF-agent die hem een bezoek bracht en een kopie van de schriftelijke waarschuwing die hij kreeg.

Kort nieuws

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, noemt de moord op Daria Dugina een barbaarse misdaad. Volgens de diplomaat is er geen vergeving voor een dergelijke gruweldaad, en mag er geen genade zijn voor de organisatoren, opdrachtgevers en daders van de moord.

Bondskanselier Olaf Scholz zei dat Canada en Duitsland het eens zijn geworden over een nieuw pakket “militaire bijstand” aan Kiev, waaronder luchtverdedigingssystemen, raketsystemen en “tonnen” aan munitie. De mededeling van Scholz is opmerkelijk omdat de Bundeswehr niet langer wapens en militair materieel uit eigen voorraden aan Oekraïne kan leveren. Dat heeft het Duitse ministerie van Defensie verklaard in reactie op een gezamenlijke verklaring van drie Bondsdagafgevaardigden die opriepen tot meer leveringen, zelfs ten koste van het eigen leger. Toch verschijnen er steeds vaker filmpjes van Oekraïense militairen die aangeven dat alle uitrusting, uniformen en ook de voertuigen die ze gebruiken gekocht zijn met eigen geld. Blijkbaar bereikt de militaire hulp de gewone militairen niet ondanks alle hulppakketten uit Europa en de Verenigde Staten.

De Oekraïense president Zelensky kondigde aan volgende week een superdocument vrij te geven dat de veiligheid van zijn land zal waarborgen.  Het kabinet van de Oekraïne heeft aangekondigd dat het eerste document over garanties voor de veiligheid van het land wordt voorbereid.  Het zou op 29 of 30 augustus moeten verschijnen.

De Australische site Shepp News kondigt aan dat er een fabriek van Moderna ondergebracht gaat worden in de Monash University in Melbourne. De farmaceut tekende een tien-jarige overeenkomst met zowel de staats- als de federale regering. In het kader van het productiepartnerschap, dat ondertekend werd door premier Anthony Albanese en de Victoriaanse premier Daniel Andrews, zullen elk jaar tot 100 miljoen doses mRNA-vaccin worden geproduceerd.

Donald Trump heeft besloten de federale overheid aan te klagen over de inval in Mar-a-Lago. Hij zegt dat zijn rechten op het Vierde Amendement zijn geschonden en vraagt om een speciale toezichthouder om toezicht te houden op het onderzoek. De voormalige president diende de rechtszaak in bij de Amerikaanse districtsrechtbank in het zuidelijke district van Florida.

Economie

Elon Musk heeft naast voormalig Twitter-topman Jack Dorsey ook dagvaardingen laten sturen naar Kayvon Beykpour, het voormalig hoofd consumentenproducten bij Twitter en Bruce Falck, die ook een belangrijke rol in het bestuur van het bedrijf bekleedde. Op 17 oktober begint het proces van Musk tegen Twitter. Musk beschuldigt Twitter van misleidende verklaringen over het aantal nepaccounts. De rel is inmiddels uitgegroeid tot een groot juridisch gevecht. Twitter wil dat de rechter Musk dwingt alsnog de afspraken over de overname na te komen, terwijl Musk vindt dat het bedrijf contractbreuk heeft gepleegd. Uit de juridische stukken van Twitter blijkt dat het platform meent dat Musk een verhaal heeft verzonnen om te ontsnappen aan de overname, die hij in hun ogen niet langer aantrekkelijk vond toen de aandelenmarkt, en daarmee ook zijn enorme persoonlijke rijkdom, in waarde daalde.

Op Nu.nl staat te lezen dat Japanse vestigingen van Pizza Hut er voor kiezen om voor zes weken lang hun minipizza’s aan te bieden met een rijstbodem in plaats van een deegbodem. Door de stijgende graanprijzen zijn verschillende bedrijven gaan zoeken naar alternatieven als basis voor brood, gebak, pasta en andere voedingsmiddelen. Als de pizza’s met rijstbodem in de smaak vallen, dan zullen ze waarschijnlijk standaard op het menu komen te staan. Pizza Hut koopt de rijst bij lokale producenten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat het consumentenvertrouwen nog nooit zo slecht scoorde als deze maand. Het statistiekbureau meet het consumentenvertrouwen sinds 1986. Een oorzaak van het lage vertrouwen wordt niet genoemd, maar het consumentenvertrouwen daalde naar -54 en dat is nog eens drie punten lager dan vorige maand.  

Lithiumcarbonaat is de afgelopen maanden enorm in prijs gestegen en wordt sinds februari constant boven de 450.000 Chinese yuan/ton verhandeld. Producenten van elektrische voertuigen staan onder enorme druk om hun prijsmodellen te handhaven, terwijl ze voor aanzienlijke hindernissen staan om hun productiedoelstellingen te halen. De vraag naar lithiumbatterijen zal naar verwachting tegen 2030 zijn uitgegroeid tot een industrie van $116 miljard. Sommige deskundigen maken zich zorgen over het vermogen van de industrie om het afval dat hierdoor ontstaat op de juiste manier te verwerken. Onjuist weggegooide lithiumbatterijen kunnen zeer instabiel zijn. Dit leidt tot stortplaatsbranden die jaren kunnen aanslepen en tot het vrijkomen van giftige chemicaliën in de lucht. Speciale recycling en gevaarlijk afval faciliteiten zijn nodig om de toestroom van elektrische batterijen te verwerken.

Just the news meldt dat top econoom, Jason Furman, die een belangrijke rol speelde tijdens de regering van Obama waarschuwt tegen de kwijtschelding van de studieschuld nu de deadline nadert. Furman, hoogleraar economie aan Harvard en voormalig voorzitter van de raad van economische adviseurs van president Barack Obama, zegt dat het kwijtschelden van studieschulden alleen ten goede zal komen aan afgestudeerden, terwijl het alle anderen “zowel rijk als arm” schaadt. Voormalig president Donald Trump schortte voor het eerst de betalingen van studentenleningen op vanwege de COVID-19 pandemie in maart 2020. Die opschorting is talloze keren verlengd, maar zal binnenkort aflopen, waardoor Joe Biden de optie heeft om de terugbetaling van de studentenlening te verlengen, verlichting te bieden in de vorm van het kwijtschelden van studieleningen of toe te staan dat de betalingsverplichtingen van de leningen opnieuw beginnen.

Western Journal heeft uitgezocht dat een bedrijf dat gelieerd is aan Paul Pelosi meer dan een miljoen aan PPP-leningen kreeg, maar hoeft ze niet af te betalen. Deze Paycheck Protection Program (PPP) leningen waren opgezet om kleine bedrijven te helpen tijdens de pandemie. Nu blijkt dat ze een goudmijn zijn geweest voor bedrijven die banden hebben met de rijken en beroemdheden.  ProPublica heeft een doorzoekbare database van de leningen gemaakt en de media hebben deze onderzocht om te weten te komen hoeveel rijke ontvangers nooit een cent zullen hoeven terug te betalen. De sleutel is het kennen van de bedrijfsnamen van bedrijven waarin de rijken en beroemheden opereren of een aandeel in hebben. Paul Pelosi heeft een aandeel van 8,1% in een bedrijf genaamd EDI Associates. Het restaurantbedrijf kreeg leningen van meer dan $1,7 miljoen van de federale overheid, die niet hoeven te worden terugbetaald. EDI Associates kreeg twee leningen . Een voor $711.708 en de andere voor $996.392. Zoals de database laat zien, zijn beide leningen kwijtgescholden.

Gezondheid

Op de site van fysiotherapiewetenschap.com is op het forumgedeelte een petitie opgenomen die zich hard wil maken om patiënten de regie over hun eigen zorg te laten behouden en er voor te zorgen dat zorgverleners niet gedwongen worden om de contracten van zorgverzekeraars te tekenen. Want na minister Edith Schippers en minister Hugo de Jonge wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers de keuzevrijheid van de patiënt schrappen. Met dit besluit dreigt de patiënt niet meer naar zijn vertrouwde zorgaanbieder te kunnen. Het huidige hinderpaalcriterium zorgt ervoor dat patiënten die niet-gecontracteerde zorg afnemen ongeveer 75% vergoeding krijgen. Bij het aankomende wetsvoorstel kan die vergoeding lager worden. De macht van de zorgverzekeraar wordt hiermee groter en zorgverleners worden daarmee verder afgekneld.

Gevaccineerden in de Verenigde Staten wordt aangeraden om hun verzekeringspolissen goed te bekijken. Er komen steeds vaker berichten naar buiten van gevaccineerden die na een ongeluk met de auto niets uitgekeerd krijgen omdat hun verzekering de kosten niet dekt omdat het coronavaccin onder een medisch experiment valt en daarmee treedt hun medische procedure clausule in werking. Ook steeds meer ziektenkostenverzekeraars in de Verenigde Staten blijken clausules ingebouwd te hebben waardoor je kosten voor de behandeling van bijwerkingen van de covid-vaccinatie niet gedekt blijken te zijn.

De analyse van Pfizer’s eigen recent vrijgegeven gegevens laat zien dat er voor elke ziekenhuisopname die door de prik wordt voorkomen, het maar liefst vijf ziekenhuisopnames veroorzaakt door ernstige bijwerkingen. Bij de proeven met Pfizer stierven er meer mensen in de vaccingroep dan in de placebogroep, en er zijn 22.000 vaccins nodig om één leven te redden van COVID.

Voordat jonge meisjes het Covid-19-vaccin kregen aangeboden, lag het sterftecijfer in deze leeftijdsgroep in de lijn van het verwachte vijfjaarlijkse gemiddelde. Maar uit een analyse van officiële gegevens die door het Office for National Statistics zijn gepubliceerd, blijkt dat het aantal sterfgevallen onder vrouwelijke kinderen met 57% is gestegen onmiddellijk nadat zij voor het eerst het Covid-19-vaccin kregen aangeboden.

Het weer

En dan het weer. Vandaag zien we volop zomers weer. De temperatuur stijgt naar 26 graden op de Waddeneilanden terwijl het in het oosten van het land wel 31 graden kan worden. Kijken we naar de dag van morgen dan komen de temperaturen uit tussen de 27 en 32 graden. Vooral in het zuiden en oosten van het land zal het warm worden. Verder zien we zon en wolken. Vanaf vrijdag draait de wind van het zuiden naar het noorden en zal het weer wat koeler gaan worden.