www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vandaag leggen ambtenaren in diverse Nederlandse gemeenten het werk neer. De vakbonden willen met de stakingen een betere cao afdwingen. In Almere leidt de staking er toe dat er twee dagen geen vuilnis wordt opgehaald. Ook in Tilburg en Rotterdam zijn werkonderbrekingen gepland. Naast stadsreinigers, onderhoudsmonteurs en vuilnisophalers staken ook medewerkers van gemeentekantoren en opsporingsambtenaren. Komende maandag leggen ambtenaren in Amsterdam het werk neer. Vakbond FNV zet in op een loonsverhoging van 12 procent terwijl de werkgevers 8 procent boden. Vakbond CNV gaat voor koopkrachtbehoud. De bonden hadden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisatie een ultimatum gesteld. Er vallen 187.000 ambtenaren onder de huidige CAO.

Uit onderzoek van het NRC blijkt dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meerdere geweldsincidenten tegen alleenstaande minderjarigen heeft verzwegen voor hun voogden en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het COA erkent in twee gevallen niet juist te hebben gehandeld. Zo werd onterecht stilgehouden dat een minderjarige een zak over zijn hoofd kreeg om hem onder controle te houden. Er vonden op de locatie twintig geweldsincidenten plaats. De jeugdinspectie laat weten dat het nergens van op de hoogte was en heeft het COA om opheldering gevraagd.

Persbureau Reuters maakt bekend dat de nieuwe opperbevelhebber van het Russische leger, Valery Gerasimov, nieuwe militaire hervormingen voor het Russische leger aangekondigd dat rekening houdt “met een mogelijke NAVO-uitbreiding met Finland en Zweden en het gebruik van de Oekraïne door het westen tegen Rusland”. Gerasimov zei dat het plan goedgekeurd is door president Vladimir Poetin  en kan worden aangepast als bestaande en nieuwe gevaren voor Rusland veranderen.”

Foxnews meldt dat de voormalige Amerikaanse vice-president Mike Pence het Congres gisteren heeft laten weten dat hij op 16 januari geheime documenten heeft ontdekt in zijn huis in Carmel, Indiana. Een advocaat deed de vondst van een tiental als geheim gemarkeerde documenten. De documenten zijn overgedragen aan de FBI.

NAVO secretaris generaal Jens Stoltenberg heeft aangegeven dat alle landen die Leopard tanks hebben ze klaar kunnen maken voor overdracht aan de Oekraïne. Door deze uitspraak van Stoltenberg  komt de Duitse kanselier Olaf Scholz verder onder druk te staan. Alle landen met tanks van Duitse makelij moeten Duitsland om toestemming vragen. Het Poolse ministerie van Defensie heeft Duitsland inmiddels om toestemming gevraagd om zijn Leopard tanks over te dragen aan Oekraïne. De Poolse premier Morawiecki eist wel een compensatie van de EU voor de kosten van het overgedragen van de tanks. Premier Mark Rutte heeft laten weten dat Nederland graag 18 Leopard tanks van Duitsland wil kopen om naar de Oekraïne te sturen. De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius heeft in een verklaring aangegeven dat hij vindt dat de  NAVO geen partij moet worden in het conflict in de Oekraïne. De Verenigde Staten hebben nu openlijk de betrouwbaarheid van Duitsland als lid van de NAVO in twijfel getrokken. Mogelijk kondigt het Witte Huis deze week de overdracht van een aanzienlijk aantal Abrams-tanks aan Kiev aan.

Een nieuwe online petitie roept de Britse regering op om een minimumniveau van 416,80 pond per week vast te stellen voor ieder die met pensioen gaat. Er wordt ook gevraagd om de officiële pensioenleeftijd te verlagen van 66 naar 60 jaar voor zowel mannen als vrouwen. De indiener van het verzoekschrift, Michael Thompson, zei dat een verhoging van het uitkeringspercentage voor iedereen boven de 60 tot 416 pond per week zou leiden tot een jaarlijks inkomen van 21.673,60 pond. De huidige pensioenuitkeringen bedragen tot 185,15 pond voor mensen met het nieuwe staatspensioen en tot 141,85 pond voor mensen die het basisstaatspensioen ontvangen. De premiegebonden uitkering wordt beheerd door het Department for Work and Pensions (DWP) en zal in april met 10,1 procent stijgen, in het kader van de Triple Lock-regel, waardoor het nieuwe staatspensioen £ 203,85 per week zal bedragen en het basispensioen £ 156,20.

Volgens de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Pekka Haavisto, overweegt Helsinki momenteel om zonder Zweden tot de NAVO toe te treden. Dat komt omdat Zweden waarschijnlijk door Turkije zal worden afgewezen. Pekka Haavisto verwees naar de recente verklaring van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de Zweedse regering niet langer kan rekenen op de steun van Ankara voor het lidmaatschap van het bondgenootschap. De aanleiding voor een dergelijke reactie van het staatshoofd was een demonstratie in Stockholm waarbij de Koran werd verbrand. Turkije blokkeert al maanden de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Ankara beschuldigt Stockholm ervan terroristische organisaties te steunen die in Turkije verboden zijn en eist de uitwijzing van mensen die het als terroristen beschouwt. Voor de ratificatie van de toetreding van nieuwe landen tot de NAVO is de instemming vereist van alle 30 leden van het bondgenootschap, waarvan er 2, Turkije en Hongarije, tegen zijn.

Chris Hipkins, de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland heeft de toon gezet en denkt dat hij begin volgend jaar gaat optreden tegen mensen die het Covid-19 vaccin niet hebben genomen. Hij wil dat elke Nieuw-Zeelander komt opdagen voor de prikafspraak, maar zo zegt hij menselijk gedrag suggereert dat er mensen zullen zijn waar we echt achteraan zullen moeten gaan.

Op de site Makegreatnow.com doet Josh Sigurdson verslag van het recente nieuws dat de Wereldgezondheidsorganisatie met toestemming van de regering van de Verenigde Staten hun internationale medische classificatiesysteem heeft bijgewerkt en nieuwe diagnosecoderingen voor niet-gevaccineerden heeft toegevoegd. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de regering van de Verenigde Staten een volgsysteem voor ziekten dat de regering ook het “recht” gaf om die mensen op te pakken en in quarantaine te plaatsen, of zelfs medicijnen te geven. Tegenwoordig heeft de WHO dit systeem, bekend als de “International Classification Of Disease” (ICD), veranderd om er ook de niet-gevaccineerden in op te nemen, waardoor in wezen degenen die niet met gif geïnjecteerd willen worden “ziek” worden genoemd. “Code Z28.310” geeft regeringen toestemming om niet-gevaccineerden niet alleen op te sluiten, maar hen ook een digitale kredietscore te geven op basis van hun naleving, die medische privégegevens onthult en in de toekomst kan worden gebruikt om verzekeringen niet uit te betalen. Het is ook mogelijk dat mensen geen medische zorg krijgen wanneer ze die nodig hebben door deze systeemupdate en dit geldt niet alleen voor de Verenigde Staten. Dit systeem kan gezien worden door medische “professionals” overal ter wereld.

De Daily Mail meldt dat het nummer Natural Woman van zangeres Aretha Franklin onder vuur ligt bij transvrouwen. Zij ervaren het nummer als beledigend en eisen dat het nummer wordt verwijderd van Spotify en Apple Music. Ondanks de positieve boodschap over vrouwen en vrouwelijkheid. De Queen of Soul bracht de liefdesballade uit in 1967.

Gezondheid

Negen maanden na de uitrol van de coronaprikken is het geboortecijfer in 13 Europese landen, Engeland en Wales, Australië en Taiwan schrikbarend gedaald, blijkt uit onderzoek van arts Robert Chandler. In Zwitserland is sprake van de grootste daling in 150 jaar, ontdekte Chandler. Het geboortecijfer daalt daar nog harder dan in de twee wereldoorlogen en de Grote Depressie. In drie kwartalen van 2022 daalde het geboortecijfer in Duitsland met 8,3 procent. Tot juni 2022 was het geboortecijfer in Engeland en Wales met 12 procent gedaald. Daarna stopte de overheid met het publiceren van data.

Het weer

En dan het weer. Vandaag hebben we een bewolkte dag waarin regen en zon elkaar kunnen afwisselen. De middagtemperatuur komt uit tussen de vier en zes graden. In het oosten van het land is ’s nachts kans op vorst, aan de kust blijft het enkele graden boven nul.