www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de apenpokken als A-ziekte bestempeld zo schreef hij op social media. Vanaf nu moeten artsen en GGD-medewerkers een melding doen als ze de aandoening bij iemand vaststellen om snel maatregelen te kunnen nemen. Het virus kan leiden tot griepachtige klachten en huiduitslag. Door de aandoening als A-ziekte te bestempelen kunnen er wettelijke maatregelen genomen worden zoals gedwongen opname tot isolatie, thuisisolatie, gedwongen onderzoek, quarantaine (inclusief medisch toezicht) of een verbod van beroepsuitoefening. België voert als eerste land een verplichte “quarantaine van 21 dagen” in voor mensen die positief getest zijn op apenpokken.

De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel om kinderopvangorganisaties meer mogelijkheden te bieden om ongevaccineerde kinderen te weigeren niet goedgekeurd. Alleen D66 stemde nog voor. In de Tweede Kamer was er nog wel een grote meerderheid voor het wetsvoorstel, maar de Eerste Kamer lag dwars, omdat de coronavaccinatie inmiddels ook onder het voorstel valt.

Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Vanaf 1 januari mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag naar 23 cent. Het kabinet geeft hiermee gehoor aan de wens van de Tweede Kamer om de vergoeding te verhogen.

Voormalig president van de Republiek Moldavië, Igor Dodon, is gearresteerd en door het openbaar ministerie in staat van beschuldiging gesteld wegens 4 aanklachten, waaronder hoogverraad.

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft onmiddellijk na de installatie van zijn nieuwe regering de noodtoestand afgekondigd. De noodtoestand, een nieuw instrument dat het parlement gisteren goedkeurde, gaat om middernacht in en geeft de regering “manoeuvreerruimte en de mogelijkheid om onmiddellijk te reageren” op de neerslag van de oorlog in buurland Oekraïne, zei Orban in een videoboodschap op zijn Facebook-pagina. De regering zal vandaag haar eerste noodmaatregelen aankondigen.

De kersverse Franse minister van Solidariteit en Gehandicapten, Damien Abad, die afgelopen vrijdag benoemd werd, is nu al in opspraak geraakt wegens seksueel geweld. Afgelopen weekend lag de politicus onder vuur nadat twee vrouwen in de Franse pers aangaven in 2010 en 2011 door Abad te zijn verkracht. Een collega vertelde dat hij Abad in 2020 aansprak op ongepast gedrag met medewerksters.

De Russische afgevaardigde van de Doema, Pjotr Tolstoj heeft aangegeven dat de Russische regering zich gaat terugtrekken uit een aantal internationale organen, waaronder de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Doema een lijst van internationale verplichtingen en verdragen toegezonden die geanalyseerd gaan worden. Voor alle verdragen die het land niet ten goede komen of het schaden zal een voorstel tot intrekking worden gedaan door Rusland.

In navolging van McDonalds die Rusland heeft verlaten, gaat ook de Amerikaanse keten Starbucks het land volledig verlaten en sluit 130 cafés.

Koningin brengt voor het eerst in 70 jaar geen saluut voor Trooping the Colour omdat ze verantwoordelijkheid delegeert aan hooggeplaatste leden van de koninklijke familie. De prins van Wales, de hertog van Cambridge en de prinses rijden mee op de Horse Guards Parade als kolonels van de Welsh Guards, de Irish Guards en de Blues and Royals.

Koningin Elizabeth II wil haar 70-jarige troonjubileum vieren met een groot concert waar de grootste sterren van over de hele wereld zullen optreden. Het mega-optreden – “Platinum Party At The Palace” genoemd – vindt plaats in Buckingham Palace in Londen op 4 juni en duurt ongeveer twee en een half uur. Sterren die onder meer zullen optreden op het koninklijk podium zijn: Alicia Keys, Hans Zimmer, Rod Stewart en Duran Duran. Het optreden van Elton John zal van te voren worden opgenomen omdat hij op tournee in Europa is. Ook de actieve leden van Queen zullen optreden, soul legende Diana Ross sluit het concert af met een medley van haar grootste hits.

Vorige week maakte het Departement van Binnenlandse Veiligheid van de regering Biden bekend dat de Disinformation Governance Board op pauze gezet zou worden. Reden voor Nina Jankowicz om haar ontslag in te dienen. Inmiddels is duidelijk geworden dat de Biden administratie Michael Chertoff in dienst heeft genomen om de Disinformation Board van de regering te leiden. Chertoff heeft gewerkt als advocaat bij Covington & Burling en is de mede-auteur van de Patriot Act die de federale overheid in staat stelde haar burgers te bespioneren.

In The Guardian is te lezen dat Youtube de afgelopen tijd meer dan 70.000 video’s en 9.000 kanalen verwijderd heeft die spraken over de Russische speciale operatie. YouTube heeft ongeveer 90 miljoen gebruikers in Rusland en volgens YouTube’s directeur van product Neil Mohan, “blijft YouTube de grootste video sharing site in Rusland.” The Guardian, die Mohan citeert, meldt dat het blokkeren en verwijderen van content het gevolg is van een overtreding van de regels, waarbij het Russische leger in Oekraïne de bevrijdingsmissie werd genoemd. Eerder zei de Russische minister van Digitale Ontwikkeling Maksut Shadayev dat YouTube niet geblokkeerd zou worden in Rusland. De leiding van het Amerikaanse platform blijft echter kanalen blokkeren die het Westen de waarheid vertellen over het verloop van de speciale operatie.

Een van de grootste vermogensbeheerders van Groot-Brittannië voert de druk op McDonald’s op vanwege het gebruik van antibiotica in de industriële veehouderij. Legal & General Investment Management (LGIM) zal deze week op de jaarvergadering van de hamburgerketen voor een motie stemmen waarin het bedrijf wordt opgeroepen een rapport te publiceren over de kosten van de geneesmiddelen voor de volksgezondheid. Het bestaan van de motie, die is ingediend door Trinity College Cambridge, werd vorige week voor het eerst onthuld door The Mail on Sunday.

En dan het weer. De wind waait deze dagen vanaf de Noordzee, waardoor de temperatuur lager uitkomt dan normaal rond deze tijd van het jaar. Vandaag en morgen op Hemelvaartsdag schijnt de zon regelmatig door het wolkendek. Naar verwachting blijft het op beide dagen droog. Vanavond kan er nog een enkele bui vallen als er een regenfront langstrekt. Er waait een frisse wind uit het zuidwesten met langs de kust kracht 5 of 6.