www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vandaag wordt in het hele land Koningsdag gevierd. Koning Willem Alexander wordt 55 jaar. De Koninklijke familie brengt een bezoek aan de Limburgse hoofdstad Maastricht. Het programma start om 11 uur op de Sint Servaasbrug en eindigt om 13 uur op het Vrijthof. Na twee jaar van beperkingen kan iedereen weer naar Vrijmarkten, festivals of de Koningskermis. Veel Oranjeverenigingen hebben speciale activiteiten georganiseerd in buurt- en speeltuinen. De NS zet extra treinen in omdat er naar verwachting zo’n 200.000 mensen naar Amsterdam zullen gaan.

Op de 61e dag van de oorlog zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat de voortdurende leveranties van voorraden en wapens aan Oekraïne betekenen dat het NAVO-bondgenootschap zich “in wezen in oorlog met Rusland” heeft gepositioneerd en beschuldigde de organisatie ervan olie op het vuur te gooien. De diplomaat waarschuwde ook voor het uitlokken van een derde wereldoorlog en zei dat de dreiging van een nucleair conflict “niet moet worden onderschat”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft laten weten dat Washington het besluit van de Oekraïne zal respecteren als het een overeenkomst sluit met Rusland, om afstand te doen van het NAVO-lidmaatschap en om het conflict te beëindigen.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft Fox News vertelt dat hij niet zal terugkeren naar social media-platform Twitter, zelfs niet als zijn account weer wordt hersteld na de aankoop van het platform door miljardair Elon Musk. Trump zal zich zoals gepland de komende week formeel aansluiten bij zijn eigen Truth Social startup.

Vlak nadat Elon Musk Twitter gekocht heeft, heeft Witte Huis woordvoerster Jenn Psaki gezegd dat de regering-Biden voorstander is van de hervorming van sectie 230. Door deze sectie te herzien zouden de Verenigde Staten net als de Europese Unie meer zeggenschap krijgen over wat er op het internet gezegd en geschreven mag worden. In de Financial Times is te lezen dat ook Brussel Elon Musk al gewaarschuwd heeft dat Twitter onder zijn eigendom moet voldoen aan de nieuwe digitale regels van de EU. Anders loopt het bedrijf het risico op fikse boetes of zelfs een verbod. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor een wereldwijde regelgevingsstrijd over de toekomst van het sociale mediaplatform.

De regeringen van Zweden en Finland zijn overeengekomen hun aanvragen tot toetreding van de NAVO in de week van 22 mei tegelijkertijd in te dienen. Dat is te lezen in de Finse krant Iltalehti en de Zweedse tabloid Expressen. De Zweedse regering heeft aan Finland de wens geuit om de aanvraag samen in te dienen. Beide Scandinavische landen werken al nauw samen met de NAVO. Daarnaast hebben Helsinki en Stockholm hun bilaterale samenwerking op defensiegebied de afgelopen jaren aanzienlijk geïntensiveerd. De 73-jarige Finse president Sauli Niinisto, werd gisteren in het ziekenhuis onderzocht wegens COVID.

Ook in de Verenigde Staten lijken veel minder mensen bereid geweest te zijn een covid19 vaccin te halen, dan dat de overheid gecommuniceerd heeft. Nieuwszender ABC News nam contact op met ambtenaren van gezondheidsdiensten in alle 50 staten en bij het analyseren van de door de staten verstrekte gegevens, ontdekte de nieuwszender dat vele miljoenen doses COVID-19 vaccin ofwel zijn weggegooid, ongebruikt zijn gebleven of waarvan de houdbaarheid in de komende weken/maanden zal vervallen. De federale staten ontvingen afgelopen winter maar liefst 720 miljoen doses. Hoewel de Amerikaanse overheid aangeeft dat er meer dan 570 miljoen prikken zouden zijn gezet, blijkt uit dit onderzoek dat vele miljoenen vaccindoses ongebruikt in koelkasten liggen of weggegooid worden.

Bij de Belgische kaasfabriek Milcobel in Moorslede is de listeria bacterie ontdekt. Omdat de bacterie voedselvergiftiging kan veroorzaken ligt de productie in het bedrijf stil. De besmetting kwam twee weken geleden aan het licht toen tijdens een kwaliteitscontrole in één van de zeven pekelbaden de bacterie werd aangetroffen. De kaasfabriek is bekend van de kazen: Oud Brugge, Nazareth en Brugse Blomme. Er zijn geen besmette kazen in de handel geraakt. De productiestop betekent mogelijk dat bepaalde kazen even niet verkrijgbaar zullen zijn, omdat nu ook de huidige voorraad in de fabriek wordt gecontroleerd. De producten zullen weer vrijgegeven worden na goedkeuring van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Speciaal raadsman John Durham heeft proces dagvaardingen uitgegeven voor Hillary Clinton’s 2016 campagne, het Democratisch Nationaal Comité (DNC), het particuliere inlichtenbedrijf Fusion GPS en advocatenkantoor Perkins Coie. Durham gaat door met zijn onderzoeken. Hij beschuldigde onlangs cybersecurity advocaat Michael Sussmann, die in 2016 de Clinton campagne vertegenwoordigde, van liegen tegen de FBI. De aangeklaagde proberen ondertussen Durhams pogingen af te weren om hen te dwingen eerder achtergehouden documenten te overhandigen. Durham kreeg rond maart-mei 2019 de taak om de oorsprong van het 2016-2017 FBI-onderzoek naar het nu weerlegde Trump-Rusland heimelijke verhaal te herzien. De speciaal raadsman zegt zijn onderzoek hem heeft doen geloven dat de Clinton-gelieerde groepen een coördinerende rol hebben gespeeld bij het pushen van de valse beweringen.

En dan het weer. Na een frisse Koningsnacht wordt het vandaag een aangename dag en is het prima weer om buiten iets te ondernemen. Er staat weinig wind en het blijft droog. De temperatuur zal in het noorden zo’n dertien graden zijn, terwijl het in het zuiden van het land 17 graden kan worden. Er schuiven mogelijk wel wat wolkenvelden over het land, maar doordat de zon regionaal doorbreekt wordt het een aangename dag.