www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Gisteren vond in Den Haag een kort geding tegen de lockdown plaats. Advocaat Bart Maes verzocht de rechter de lockdown onmiddellijk op te heffen vanwege het spoedeisende belang. Landsadvocaat Jannetje Bootsma gaf aan dat dat volgens het Ministerie van Volksgezondheid een slecht idee is. De landsadvocaat zei dat niemand zal ontkennen dat de maatregelen zwaar zijn, maar was van mening dat er rechtvaardiging is voor de inbreuk die op rechten van mensen wordt gemaakt. De rechtbank doet 4 januari uitspraak.

De Raad voor de rechtspraak is kritisch over de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. In een spoedadvies over de inzet van 2 en 3G op de werkvloer worden vraagtekens gezet bij de noodzaak en proportionaliteit van de maatregelen. De Raad velt een hard oordeel over de onderbouwing. Het is volgens de Raad onduidelijk wanneer de actuele epidemiologische en maatschappelijke omstandigheden een noodzaak creëren voor de uitbreiding van het toegangsbewijs. Ook het feit dat de besluitvorming grotendeels gebaseerd wordt op adviezen van het Outbreak Management Team zorgt voor vraagtekens. De Raad wijst er op dat het niet de taak van het OMT is, maar van de wetgever om te toetsen aan mensenrechten.

De Belgische regering heeft gisteravond besloten de theaters en bioscopen weer te openen, dat melden Belgische media op basis van bronnen binnen de regering. Gisteren oordeelde de Raad van State dat de sluiting van de cultuursector disproportioneel is en niet op adequate motieven steunt. De autoriteiten zouden niet hebben aangetoond waarom juist theaters en concertzalen dicht moeten en het is de Raad onvoldoende duidelijk waarom het bezoeken van voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid. Met deze uitspraak zouden de coronaregels van voor 22 december weer van kracht moeten worden. Dat betekent dat maximaal 200 toeschouwers met mondmasker en coronatoegangsbewijs in een Belgisch theater of een bioscoop zouden mogen zitten.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden Nederland heeft gisteren beslist dat de burgemeester van Hilversum niet mag eisen dat ouders die hun kind naar zwemles in zwembad ’t Gooische Bad brengen, gecontroleerd worden op het coronatoegangsbewijs. De voorzieningenrechter is van oordeel dat het hoofddoel van zwemles onderwijs is en geen sport. Kinderen gaan naar zwemles om te leren zwemmen. Het zwembad is met name geschikt om die zwemlessen te geven en daarom is het volgens de voorzieningenrechter geen binnensportlocatie.

En dan het weer. Vandaag ligt de temperatuur rond de zeven graden. Er trekt een regengebied van zuidwest naar noordoost over het land. Als de regen verdwenen is, zal de temperatuur verder oplopen. Aan het begin van de avond is het 8 of 9 graden in Groningen tot 13 graden in Zuid-Nederland. De wind draait van zuid naar (zuid)west en is matig, langs de kust krachtig. Vannacht is het overwegend droog en komt de temperatuur op gemiddeld tien graden uit.