www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In de Provinciale Zeeuwse Courant staat te lezen dat de haven van Vlissingen opnieuw gebruikt gaat worden voor het transport van Amerikaans legermaterieel naar Oost-Europa. Nederlandse militairen zullen vanaf volgende week het transport gaan ondersteunen. Tot begin februari zullen gevechtsvoertuigen van de Amerikaanse landmacht via de weg, het spoor of over het water vervoert worden van de kade bij de Verbrugge Terminals naar Polen en Litouwen. Het gaat om de verplaatsing van 1275 voertuigen.

Op de website van verbiedfossielereclame.nl is te lezen dat de provincie Noord-Holland geen reclames voor vlees, vis en producten met fossiele brandstoffen als energiebron meer toestaat in de bushokjes. De actiegroep Reclame Fossielvrij weet te melden dat het weren van reclame voor vis zelfs een wereldprimeur is. De maatregel werd ingevoerd nadat een motie van PvdA en GroenLinks eind december werd aangenomen in de Provinciale Staten. Als het aan het provinciebestuur ligt gaan de wijzigingen direct in en zullen er in de ruim 500 bushaltes dus ook geen reclames voor vliegvakanties of benzineauto’s te zien zijn. Het gaat om reclamezuilen langs wegen en busbanen waar de provincie wegbeheerder is. Binnen de bebouwde kom gaan de gemeenten over de bushaltes.

De Republikeinen in de Verenigde Staten namen gisteren het Huis van Afgevaardigden over. De verwachting was dat de fractievoorzitter van de Republikeinen, Kevin McCarthy gekozen zou worden tot Speaker of the House. Toch lukte het hem gisteren in de eerste twee stemrondes niet om voldoende stemmen te krijgen om voorzitter van het Huis te worden. De Republikeinen brachten ook nog een blanco stembiljet in. Ze zwegen tot het laatst over de tweede naam. Dat is opmerkelijk al hoeft een voorzitter van het huis geen gekozen lid van het huis te zijn. Matt Gaetz droeg Jim Jordan voor als voorzitter nadat McCarthy de eerste stemming had verloren. Het is voor het eerst sinds honderd jaar dat een kandidaat er bij de eerste stemronde niet in slaagt om genoeg stemmen te winnen om de voorzittershamer in handen te krijgen. In 1923 duurde het negen stemrondes voordat er een voorzitter gekozen was en in 1856 lag het Congres zelfs twee maanden stil omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden over wie de voorzitter moest gaan worden.

De Britse Conservatieve Partij had na Brexit gezworen ongeveer 4000 van de EU afgeleide wetten te zullen schrappen. De Britse ministers zullen nu moeten gaan beslissen welke wetten ze willen behouden, welke ze willen schrappen en welke ze willen wijzigen. Toch verwachten politici dat de Britse premier Rishi Sunak gedwongen zal worden om zijn plannen te vertragen omdat de deadline eind 2023 onmogelijk lijkt om te halen. The House of Lords heeft al aangegeven dat ze willen dat de deadline verschoven wordt omdat duizenden ambtenaren nu fulltime bezig zijn om de wetgeving te herzien.

The Post Millennial meldt dat Twitter zijn kantoor in Seattle sluit en werknemers de opdracht geeft om thuis te werken. Het socialemediabedrijf wordt naar verluidt uit de Century Square Tower gezet omdat de techgigant is gestopt met het betalen van de huur. Twitter zit sinds 2014 op de locatie en de ruimte biedt plaats aan 200 werknemers.

Weer

En dan het weer. Naar verwachting is het vandaag bewolkt en valt er regelmatig regen. Er waait een krachtige zuidwestenwind, windkracht vijf tot zeven. De wind neemt in de loop van de middag in kracht af. De middagtemperatuur komt uit rond de dertien graden.