www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op een conferentie over de toekomst van Europa is er overeenstemming over 49 gedetailleerde voorstellen bereikt. De onderwerpen van de voorstellen gingen van klimaatverandering tot gezondheid, van migratie tot de positie van de Europese Unie in de wereld.  De vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad, de Commissie en vertegenwoordigers van de nationale parlementen waren eensgezind over de voorstellen. De Conferentie over de toekomst van Europa wordt officieel afgesloten op 9 mei, Europadag, in Straatsburg. De covoorzitters van de raad van bestuur van de conferentie bieden de voorzitters van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie dan het eindverslag met deze voorstellen aan. De drie instellingen bespreken dan hoe deze voorstellen doeltreffend kunnen worden opgevolgd, elk binnen hun eigen bevoegdheden en in overeenstemming met de Verdragen.

In de Verenigde Staten is de documentaire “2000 Mules” uitgekomen van Dinesh D’Souza. Hieruit blijkt dat er onweerlegbaar bewijs is dat Donald Trump de verkiezingen van 2020 heeft gewonnen, zelfs zonder rekening te houden met het omwisselen van stemmen. Informanten zijn naar voren gekomen om te beschrijven wat er is gebeurd. In Arizona verdienden de verzamelaars en koeriers tussen de 10 en 40 dollar per stembiljet. Mules verwijst naar deze verzamelaars en heeft 2000 misdrijven op camera vastgelegd. Inmiddels is er over duidelijk bewijs dat Trump gewonnen heeft in Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Georgis, Nevada en Arizona. In de Verenigde Staten hebben rechters bij de filmmakers gevraagd naar de identiteit van deze mules/koeriers. Het is namelijk bij wet verboden meer dan 1 stembiljet in te dienen en deze mules zie je in de documentaire overduidelijk stapels biljetten in de dropboxen gooien.

De Europese Commissie wil dat er een EU-breed medisch patiëntendossier komt, de zogeheten European Health Data Space (EHDS). Dat moet het voor burgers van EU-lidstaten makkelijker maken om in een ander EU-land te worden geholpen als ze daar ziek worden of een ongeluk krijgen. Een arts of andere hulpverlener kan in het dossier in zijn of haar eigen taal de medische geschiedenis van de patiënt inzien en daar het behandelplan op afstemmen. Medische hulp kan zo sneller en doeltreffender worden geleverd, zo is de bedoeling. Buitenlandse artsen krijgen dus alleen toegang tot de gegevens als de patiënt daarmee instemt, zo is het idee. Het Europese medische patiëntendossier zou in 2025 in werking moeten treden. Het Europese Parlement en de regeringsleiders van de lidstaten moeten nog akkoord gaan.

Een vacature van de gemeente Zaanstad heeft veel stof doen opwaaien. Vlak na het inwerking treden van de Wet Openbaar Overheid waarbij overheden documenten uit eigen beweging openbaar moeten maken, is de gemeente op zoek naar iemand die documenten kan zwartlakken voordat documenten openbaar gemaakt worden. Inmiddels is de functieomschrijving aangepast, maar screenshots van de oorspronkelijke vacature circuleren nog. Toch is dit niet nieuws want data analist Wouter Aukema ontdekte dat de Rijksoverheid 50 extra juristen ingehuurd heeft voor de som van 10 miljoen euro per jaar om documenten zwart te lakken, het gaat daarbij om de afhandeling van coronagerelateerde WOB-verzoeken.

De premier van Turks-Cyprus, Faiz Sucuoğlu, heeft voor de tweede keer in de afgelopen 10 dagen het ontslag van zijn coalitieregering ingediend. Daardoor neemt de kans op nieuwe verkiezingen toe. Op 21 februari vormde de premier  een coalitieregering tussen zijn Nationale Eenheidspartij (UBP), de Democratische Partij (DP) en de Wedergeboorte Partij (YDP). Door een meningsverschil tussen premier Sucuoğlu en minister van Financiën Sunat Atun werd de coalitie echter onlangs ontbonden. Op 25 april werd met goedkeuring van president Ersin Tatar de 39ste regering gevormd. De premier had dezelfde leden van de 38ste regering opnieuw aangesteld behalve de minister van Financiën. Op 1 mei trokken de coalitiepartners hun steun voor de regering in.

Denemarken gaat zijn kabinet herschikken nadat minister van Justitie Nick Haekkerup ontslag heeft genomen om het nieuwe hoofd van de Deense brouwersvereniging te worden. Haekkerup begint per 1 juni aan zijn nieuwe baan als hoofd van de brancheorganisatie voor de Deense bierindustrie en hij treedt terug uit het parlement. Premier Mette Frederiksen van de sociaal-democraten koos minister van Integratie Mattias Tesfaye als de nieuwe minister van Justitie. De huidige Minister van Huisvesting Kaare Dybvad Bek wordt de nieuwe minister van Integratie. Parlementslid Christian Rabjerg  Madsen wordt de nieuwe minister van Huisvesting.

De Canadese Generaal Trevor Kadier is in de Oekraïne gearresteerd toen hij probeerde te ontsnappen uit Azovstal. Hij is naar Moskou gebracht om terecht te staan. De Generaal had de leiding over Biolab 1, waar 18 mensen werkten met dodelijke virussen.

De minister van Volksgezondheid van Queensland in Australië, Yvette D’Ath, is gevraagd om een verklaring te geven over de 40 procent stijging die de regio ziet in het aantal mensen met een hartaanval, pijn op de borst en ademhalingsproblemen. De organisatie AFIPN heeft verslag gedaan van de ernstige problemen waar de gezondheidsdiensten in het hele land momenteel mee kampen.

In het Verenigd Koninkrijk is een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat er een groeiend aantal volledig gevaccineerde mensen hun gezichtsvermogen verliest. Zowel mensen die geprikt zijn met Pfizer, als met AstraZenica of Moderna. Er zijn inmiddels 24.516 oogaandoeningen gemeld als bijwerkingen van de prikken. Het Yellow Card systeem van de MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) heeft momenteel 525 mensen geregistreerd die volledig blind zijn geworden. Daarnaast klagen mensen over klachten als centraal gezichtsverlies, plotseling gezichtsverlies of blindheid van voorbijgaande aard. Laatstgenoemden hebben verlies van het gezichtsvermogen in één oog gedurende enkele seconden of soms minuten per keer.

De Russische voetbalbond (RFU) en andere prominenten hebben gereageerd op de nieuwe verboden die de UEFA heeft opgelegd aan Russische nationale teams en clubs.

Tesla, ’s werelds grootste maker van elektrische voertuigen, werkt naar verluidt aan een futuristische smartphone, mogelijk Model Pi genaamd. Naar verluid werkt de telefoon op zonne-energie en zal worden geïntegreerd met de satellieten van Starlink. Ondanks wijdverspreide lekken en geruchten in de industrie, heeft het in Texas gevestigde bedrijf niets losgelaten over het vermeende apparaat. Het heeft de productieplannen nog niet bevestigd en houdt de productontwikkeling onder de pet. Insiders in de industrie verwachten echter dat het bedrijf zijn eerste smartphone eind volgend jaar of begin 2024 zal lanceren. Volgens het bedrijf is het bij uitstek geschikt voor gebieden waar connectiviteit onbetrouwbaar of helemaal niet beschikbaar is.

En dan het weer. Vandaag zijn de weersverschillen tussen het noorden en zuiden van het land iets minder groot. Wel hebben we nog te maken met wolkenvelden al blijft het overal zo goed als droog. De maxima liggen in het noorden rond de dertien graden, in het zuiden van het land wordt het beduidend warmer. Op plekken waar de zon doorbreekt tikt de thermometer de 18 graden aan. Later in de week gaat de temperatuur overal weer omhoog en ook in het weekend is het zeer zacht, maar neemt de kans op een enkele bui toe.