www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In het FD staat te lezen dat in de Rotterdamse haven voor het eerst een kwantuminternetverbinding ingezet wordt bij bedrijven. Een aantal bedrijven in de haven gaan de onaftapbare verbinding gebruiken om informatie met elkaar uit te wisselen. Bij kwantuminternet communiceren gewone computers met elkaar over een verbinding die is beveiligd met kwantumencryptie. Kwantumversleuteling is een nieuwe technologie die gebruikmaakt van de wetten van de kwantummechanica. De versleuteling is niet te kraken. De Rotterdamse verbinding wordt opgezet door Q*Bird. Dat is het eerste bedrijf dat voortkomt uit QuTech, het kwantumonderzoeksinstituut van de TU Delft en TNO.

De 57-jarige Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De oud-voorzitter van de ChristenUnie volgt zijn partijgenoot Henk Staghouwer op. Die legde begin september zijn taken neer, omdat hij zichzelf niet als de juiste persoon op de juiste plaats zag. Adema was tussen 2013 en 2021 partijvoorzitter van de ChristenUnie. Daarnaast was hij lid van de Gedeputeerde Staten van Friesland en was hij waarnemend burgemeester in onder meer Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn.

In Le Figaro is te lezen dat de eerste universiteiten in Frankrijk aangekondigd hebben dat zij hun cursussen aanpassen om het aantal deelnemers en dus de energiekosten te beperken. De universiteit van Straatsburg gaat de kerstvakantie met een week verlengen en gaat in februari nog een week dicht om afstandsonderwijs te geven. Ook andere universiteiten geven aan na te denken over soortgelijke oplossingen omdat door de huidige energieprijzen hun kosten vaak meer dan verdubbelen. De eerste energie lockdowns lijken daarmee een feit.

Op de site van FCCED is te lezen dat de voormalige minister van Justitie van China kan levenslang krijgen nadat een rechtbank hem een voorwaardelijke doodstraf heeft opgelegd voor het aannemen van steekpenningen en het “ombuigen van de wet”. Het Intermediaire Volksgerechtshof in de stad Changchun zei dat de voormalige politicus Fu zijn macht had misbruikt toen hij tussen 2005 en 2021 een aantal hoge functies bekleedde.

Economie

Volgens officiële gegevens is de inflatie in Turkije gestegen naar 83,45% en staan de banken Credit Suisse en Deutsche Bank op het punt om te vallen. Als dat gebeurt gaat dat een enorm domino effect geven in de Europese bankenwereld.

Venezuela heeft een nieuwe munt ingevoerd en heeft daarbij 6 nullen geschrapt. De wijziging van de bolivar is bedoeld om zowel contante transacties als boekhoudkundige berekeningen in bolivars, waarvoor nu bijna eindeloze reeksen nullen moeten worden ingevuld, te vergemakkelijken. Vóór de aanpassing was een biljet van 1 miljoen bolivar, iets minder dan een kwartje waard. De nieuwe munt is maximaal 100 bolivar waard, iets minder dan 25 dollar.

Britten die zich geconfronteerd zien met steeds hogere kosten voor levensonderhoud hoeven op weinig sympathie te rekenen van de voorzitter van de conservatieve partij. Hij zei in een interview dat mensen dan hun consumptie maar moeten verminderen of op zoek moeten naar een beter betaalde baan. Dat is de aanpak van de regering om groei te creëren, aldus Jake Berry.

Gezondheid

The Environmental Health Trust schrijft dat de fabrikant van hartpacemakers Medtronic de dragers van hun pacemakers heeft aanbevolen om tenminste 30 centimeter afstand te houden van oplaadstations van elektrische voertuigen. Daarnaast waarschuwt de fabrikant zijn gebruikers om uit de buurt te blijven van elektrische hekken, elektrische omheiningen voor huisdieren en transformatorkasten. Voorwerpen die stroom uitzenden via een antenne kunnen voor problemen zorgen bij de geïmplanteerde hartapparaten.

In de Andere krant staat te lezen dat advocaat Niels Vanaken van Open Legal Advocaten namens slachtoffers van coronavaccinatieschade een collectieve rechtszaak tegen de Nederlandse Staat voorbereidt. Getuigenissen van slachtoffers, ambulanceverpleegkundigen en begrafenisondernemers schetsen een alarmerend beeld. Ook tonen steeds meer wetenschappelijke studies aan dat er serieuze schade optreedt na de coronavaccinaties. Volgens de advocaat zijn de voorlopige goedkeuring en adviezen door instanties als het Europese Medicijn Agentschap (EMA), het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) en de Gezondheidsraad gebaseerd op onvolledig en onjuist onderzoek.

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) unaniem aangenomen. Door de Wegiz wordt het verplicht voor zorginstellingen om patiëntgegevens digitaal uit te wisselen. Voor het zover is moet de wet nog langs de Eerste Kamer, maar die kan de wet alleen aannemen of verwerpen.

De site heatandeat.nl is een prachtig initiatief van horecaondernemers. Hun missie is om duidelijk te maken dat de horeca in alle opzichten een warme plek is. Op hun site is te lezen: er is eten genoeg, laten we het delen. De horecaondernemers op deze site bieden bezoekers de gelegenheid om warm te zitten, zonder de verplichting om iets te bestellen. Zij schrijven op de site, bij ons staat de verwarming toch aan, dus pak je breiwerk of je laptop en kom bij ons zitten. Klanten die het financieel iets ruimer hebben kunnen een consumptie voor een ander doneren.

Het weer

En dan het weer. Vandaag waait er een stevige zuidwestenwind die boven land windkracht vijf kan bereiken. Daardoor wordt er zachte lucht aangevoerd en gaat de temperatuur vanmiddag naar een graad of 20/22. In de namiddag en avond neemt de bewolking toe en is er kans op lichte regen. Morgen en vrijdag is het naar verwachting droog en dan zien we geregeld de zon.