www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de betrokkenheid van voormalig  Minister van VWS, Hugo de Jonge, bij de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Hij komt daarbij steeds verder in het nauw, zeker nu zowel de oppositie als de coalitie twijfelen of De Jonge wel de waarheid spreekt. Zelf zegt De Jonge dat hij zich niet met de mondkapjesdeal bemoeid heeft. Vorige week bleek uit appjes die vrijgegeven waren aan De Volkskrant dat De Jonge een topambtenaar persoonlijk verzocht had om contact op te nemen met Van Lienden. De mondkapjes-deal met Sywert van Lienden zorgde voor veel ophef nadat bleek dat de ondernemer 9 miljoen euro aan de deal overgehouden had, terwijl hij aangegeven had de 100 miljoen mondkapjes te willen verkopen via een “initiatief zonder winstoogmerk”.

Op de website van omroepwest is te lezen dat de Haagse woningcorporatie Staedion van plan is om een datingevenement te organiseren om vrijgezelle huurders met elkaar te matchen. Volgens bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk is het nog steeds ontzettend moeilijk om een woning te krijgen, maar als vrijgezellen gaan samenwonen, dan komt er een huurwoning vrij. Volgens hem is dit een ludieke actie met een serieuze ondertoon, want het valt de woningcorportatie op dat het aantal eenpersoonshuishoudens toe blijft nemen. Woordvoerder Priscilla Bossaert zou graag zien dat er voor alle leeftijden een oplossing komt op de woningmarkt, die je niet alleen middels liefde hoeft op te lossen. Studenten zouden ook met bejaarden kunnen gaan samenwonen om elkaar op die manier tot hulp te zijn.

Kredietverzekeraar Allianz Trade heeft een rood signaal afgegeven voor dit jaar en volgend jaar als het gaat om winkeliers in de modebranche. Volgens de verzekeraar is dit segment extra kwetsbaar voor faillissementen. Allianz Trade geeft aan dat de sector nog verzwakt is door corona en te maken heeft met afnemend consumentenvertrouwen en veranderd gedrag van winkelend publiek. Ook de oplopende inflatie zet een rem op de bestedingen van consumenten. Daarnaast merkt de branche dat consumenten de afgelopen jaren steeds meer online zijn gaan bestellen. Met name gespecialiseerde modewinkels zullen hier last van gaan krijgen. Ook is er meer vraag naar tweedehands kleding. Wat betreft schoeisel gaat de verkoop van sportschoenen beter dan die van traditionele leren schoenen.

In de Gelderlander is te lezen dat de Gelderse D66-partij de provincie voorstelt om de maximumsnelheid op de provinciale auto- en snelwegen terug te brengen naar 90 kilometer per uur. Dat is niet alleen goed tegen de uitstoot, volgens D66 kan de provincie op die manier ook bijdragen aan het minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen uit Rusland.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema pleit voor een nieuwe demonstratie-etiquette. Ze roept organisatoren van demonstraties op na te denken over manieren om manifestaties vreedzaam en ordelijk te laten verlopen. Zowel de gemeente als het Openbaar Ministerie en de politie constateerden dat het aantal demonstraties in de hoofdstad enorm was toegenomen en steeds meer deelnemers had. De burgemeester en de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie willen vooral de organisatiegraad van demonstraties verbeteren. Organisaties moeten hun manifestaties eerder aanmelden en eigen ordediensten meenemen, zodat er minder politiebegeleiding nodig is.

Het Oekraïense parlementslid Ilya Kiva onthult in een filmpje de waarheid over het bloedbad in Bucha. Volgens Kiva was de operatie georkestreerd door de Oekraïense inlichtingendienst SBU in samenwerking met de Britse inlichtingendienst MI6. 

Mediabronnen hebben bekendgemaakt dat de premier van Koeweit het ontslag van de regering officieel heeft ingediend bij de kroonprins. Arabische bronnen maakten bekend dat de Koeweitse kroonprins Mashal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah zal instemmen met het aftreden, maar mogelijk Sabah Khalid al-Sabah opnieuw zal aanstellen als kabinetslid.

De World Health Organisations adviseert dat abortus tot aan de geboorte op verzoek beschikbaar moet zijn voor iedere vrouw, ieder meisje of zwangere persoon in geval van een transseksueel. Op dit moment eindigen wereldwijd drie van de tien zwangerschappen in een abortus. Bovendien stelt de WHO dat kinderen en jonge tieners geen toestemming van hun ouders nodig zouden moeten hebben om een abortus te ondergaan.  

Het Amerikaanse leger gaf deze week toe dat het problemen heeft met het rekruteren van nieuw personeel. Als gevolg daarvan kondigde leger een ongekende vermindering van haar aantallen aan. Dat zorgt er voor dat het actieve dienstdoende leger krimpt tot de kleinste omvang sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens ingewijden heeft het leger moeite om rekruten te vinden die onder Joe Biden willen dienen. Dat is niet zonder reden. De regering Biden zette verschillende VS-veteranen gevangen omdat ze deelnamen aan de protesten op 6 januari 2021, waaronder VS-veteranen die die dag nooit het Capitool van de VS betraden. Joe Biden werd geconfronteerd met een massale class-action rechtszaak over zijn vaccinatiemandaten voor het Amerikaanse leger. In 2021 richtte het Amerikaanse leger zich op Republikeinse marineofficieren met neponderzoeken om hen uit het Amerikaanse leger te laten zetten. Democratische wetgevers gebruikten de anti-Amerikaanse haatgroep SPLC en de “cancelcultuur” om leden van het Amerikaanse leger aan te vallen.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen zoekt zeshonderd vrijwilligers om een boosterprik van een nieuw vaccin tegen het coronavirus te testen. Het gaat om het kandidaat-vaccin AKS-452 van het bedrijf Akston Biosciences uit de Verenigde Staten. Bij dit vaccin wordt geen gebruik gemaakt van het coronavirus. Het vaccin is opgebouwd uit een spike-eiwit dat is samengevoegd met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. Het is geen mRNA-vaccin zoals Pfizer en Moderna. Het doel van de nieuwe studie is om bij mensen die al gevaccineerd zijn met Pfizer, Moderna, Janssen of AstraZenica de reactie van het immuunsysteem op de boosterprik te onderzoeken. Tevens wordt gekeken of dit vaccin mensen langdurig effectief tegen het virus kunnen beschermen, zodat periodieke vaccinatie voorkomen kan worden.

Een netwerk van kritische rechters en openbare aanklagers heeft een open brief geschreven aan de leden van de Duitse Bondsdag. Dit met het oog op de verwachte stemming van morgen over de wetsontwerpen inzake verplichte vaccinatie. De brief werd toegezonden aan de voorzitter van de Bundestag met het verzoek hem door te zenden aan de leden van het parlement.

Argentinië zal binnenkort alle Covid-gerelateerde toelatingseisen voor internationale bezoekers en reizigers afschaffen. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft bevestigd dat het land “in de komende dagen” zal terugkeren naar de inreisprotocollen van vóór de pandemie.

Elon Musk is gevraagd om toe te treden tot de raad van bestuur van Twitter. In een reactie zegt hij uit te kijken naar de samenwerking met de CEO en de Raad van Bestuur om de komende maanden het platform aanzienlijk te verbeteren. Twitter-gebruikers hebben Musk gevraagd om Donald Trump terug te halen naar het platform na zijn benoeming in de raad van bestuur. Nadat Musk afgelopen maandag Twitter’s grootste aandeelhouder werd, heeft kort nadat hij zijn aandeel in het platform aan de toezichthouders bekend had gemaakt, een enquête geplaatst waarin hij zijn 80 miljoen volgers vroeg of ze een edit-knop willen. De onveranderlijke kwaliteit van berichten op Twitter is een kenmerk van het platform sinds de lancering in 2006, ondanks terugkerende, zij het gedempte, verzoeken om verandering. Het is niet duidelijk of het een echt verzoek om feedback over het beleid was of gewoon een grap. De opties van de poll – “yse” en “on” – waren typefouten voor “ja” en “nee”.

De Centrale Bank van Brazilië heeft zijn voorraad Chinese Yen verviervoudigt.

Kevin Jenkins heeft officieel de lancering van FreedomMed aangekondigd. FreedomMed is een gezondheidszorgmodel op abonnementsbasis dat Amerikanen in staat stelt de controle over hun gezondheid terug te nemen. Het bedrijf wordt niet gecontroleerd wordt door de overheid, Big Pharma of zorgverzekeraars. FreedomMed werkt uitsluitend met artsen die nog geloven in de Eed van Hippocrates en die waarde hechten aan het leven.

En dan het weer. Ook vandaag zal er sprake zijn van wisselvallig weer. Het wordt opnieuw tien tot dertien graden. Er trekt een regengebied over ons land van west naar oost en er waait een stevige wind. Aan zee kan de wind toenemen tot windkracht zeven.