www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Ook gisteren waren er weer diverse protesten van boeren bij distributiecentra en op andere locaties. Bij een blokkade in Heerenveen heeft de politie gisteravond zes schoten gelost. Een aantal provincies keert zich nu tegen het stikstofbeleid van minister Christianne van der Wal. Gisteren gaf de provincie Drenthe aan dat het de veelbesproken stikstofkaart niet gaat gebruiken. Ook Brabant, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Limburg hebben hun bezwaren geuit. Toch is het goed als mensen zich realiseren dat het zogenaamde stikstofprobleem alleen in ons land bestaat. De reden dat het vissers en boeren zo moeilijk gemaakt wordt is omdat het World Economic Forum ons voedselsysteem wil transformeren. Wereldwijd worden voedselinnovatiehubs opgezet. In Nederland is Wageningen aangewezen als de European Food Innovation Hub. Als ons voedsel straks grotendeels wegvalt doordat vissers en boeren verdwijnen, ontstaat er hongersnood. En dan wordt iedereen afhankelijk van het World Economic Forum voor de voedselvoorziening.   

Zoals verwacht heeft de NAVO gisteren het startschot gegeven voor de toetredingsprocedures van Zweden en Finland, met als doel de militaire alliantie uit te breiden tot 32 landen als reactie op de oorlog van Rusland in Oekraïne. Stoltenberg sprak na de ondertekening van de protocollen waarmee het vereiste ratificatieproces in de landen van de alliantie op gang werd gebracht van een historische dag. De Turkse president Erdogan hield de toetreding lange tijd tegen, maar nadat onderhandelingen tot concessies hadden geleid en de Verenigde Staten nieuwe gevechtsvliegtuigen aan Turkije beloofde liet Erdogan zijn bezwaren tijdens de NAVO-top in Madrid vallen.

De Europese Commissie gaat deze mogelijk nog een oordeel vellen over het Nederlands mestbeleid. Nederland dreigt de mestderogatie te verliezen, waardoor er per direct minder mest uitgereden mag worden. Veehouders zouden dan moeten gaan betalen voor het afvoeren van de mest of hun veestapel moeten gaan verkleinen.

De Britse minister van financiën Rishi Sunak heeft gisteren net als zijn collega minister Sajid Javid van Volksgezondheid plotseling ontslag genomen. Beide ministers zijn opgestapt uit onvrede over het functioneren van premier Boris Johnson. Zij hebben geen vertrouwen meer in hem na een reeks schandalen. Nadat beide ministers hun ontslag genomen hadden, schaarden andere ministers zich juist achter de beschadigde premier. Buitenlandminister Liz Truss sprak voor “100 procent” haar steun in Johnson uit. Volgens oppositieleider Keir Starmer zijn deze ontslagen het signaal dat de Britse regering bezig is om in te storten.

Der Spiegel meldde gisteravond dat er brand uitgebroken is in een park in het noordwesten van Rome op slechts een paar kilometer van het Vaticaan. Een helikopter ondersteunde de eenheden op de grond bij het blussen van de brand. In het centrum van de stad regende er deels as uit de lucht en was een hoge rookkolom te zien. Er waren aanvankelijk geen meldingen van gewonden. Volgens persbureau dpa hebben de hulpdiensten ook enkele woongebouwen ontruimd. Kinderen moesten worden geëvacueerd uit twee sportcentra.

De Russische zender RT meldt dat Turkije zich ook bij de BRICS-landen aan wil sluiten. Turkije probeert al jaren lid te worden van de Europese Unie. Volgens de zender is president Erdogan dermate teleurgesteld in de EU en de NAVO dat hij besloten heeft het buitenland beleid van Ankara op deze manier te diversifiëren.

De waarnemend Israëlische Naftali Bennett is afgetreden. Hij is daarmee de kortst zittende waarnemende Israëlische premier. Afgaand op de reacties op social media is de bevolking van Israël is er niet rouwig om.

Op een conferentie in het Italiaanse Lugano dat gewijd is aan de wederopbouw van de Oekraïne, liet premier Shmygalj een kaart zien die moet voorstellen wat de Europeanen zullen herbouwen:  Italië – Rovno, Duitsland – Chernigov,  Canada – Sumy, VS en Turkije – Kharkiv, Tsjechië, Finland en Zweden – Luhansk, België – Nikolaev, Zweden en Nederland – Cherson, Zwitserland – Odessa, Noorwegen – Krivin Rog, Letland – Zaporozhye en Polen en Italië – Donetsk.

De justitiecommissie van het Turkse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat voorziet in een gevangenisstraf tot drie jaar voor burgers die “desinformatie” verspreiden op het internet. Door in te stemmen met dit wetsvoorstel komt er een verscherpte controle op internetmedia. Professor Yaman Akdeniz, een vooraanstaand academicus en deskundige op het gebied van cyberrechten, zei dat de regering met deze maatregel een “klimaat van angst” wil creëren in de aanloop naar de verkiezingen van 2023.

Het wordt steeds duidelijker dat gastekorten bewust gecreëerd worden in de wereld. Zo heeft Duitsland zelf genoeg gas in de bodem voor de komende 20 jaar. Onze oosterburen hebben meer dan 2,3 triljoen kubieke meter aardgas opgeslagen in schaliegesteente, dat is genoeg voor meer dan 20 jaar. Minister van Milieu, Olaf Lies, van de SPD in Nedersaksen, waar 90% van het gas ligt opgeslagen, heeft fracking opnieuw categorisch uitgesloten. Als gevolg van deze gecreëerde tekorten is de prijs van aardgas in Europa sinds vorig jaar met 700% gestegen aldus Bloomberg. 

In de categorie als je denkt dat je alles hebt gehad: Het Zweedse bedrijf Oumph! heeft een veganistische hamburger ontwikkeld die smaakt als mensenvlees. De veganistische burger won zilver bij het Cannes Lions Festival in de categorie Brand Experience and Activation. De burger, zo zeggen de makers, reproduceert perfect de textuur van mensenvlees en bestaat nog steeds uit soja, champignons, tarwe-eiwit, plantaardige vetten en een “geheime mix van specerijen.”

Zimbabwe introduceert gouden munten nu de lokale munteenheid in waarde daalt. De Zimbabwaanse centrale bank zegt deze maand te beginnen met de verkoop van gouden munten als waarde opslag om de uit de hand gelopen inflatie te beteugelen, die de lokale munt aanzienlijk heeft verzwakt.

En dan het weer. Vandaag wordt ons weer beïnvloed door een lage druk gebied ten zuiden van Noorwegen. Daardoor is er veel bewolking en in het noorden van het land kans op een bui. Er waait een matige west/noordwestenwind en de middagtemperatuur komt uit tussen de 19 en 22 graden.