www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Autoriteit Consument & Markt heeft gisteren de energiemaatschappijen Eneco, Essent en Vattenfall bezocht om meer informatie te verkrijgen over de opbouw van hun energietarieven. De bezoeken zijn onderdeel van de aangescherpte controle van de toezichthouder op de energiemaatschappijen vanwege het prijsplafond.

De Turkse president Erdogan heeft voor drie maanden de noodtoestand uitgeroepen voor tien provincies in het land. Er zijn plannen om hotels te openen in Antalya voor de overlevenden. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 3549 mensen. Er zijn ruim 50.000 hulpverleners in het gebied en zeventig landen hebben hun hulp aangeboden. Om sneller humanitaire hulp te kunnen bieden, roept de minister van Buitenlandse Zaken, Baerbock, op om alle grensovergangen tussen Turkije en Syrië te openen. Experts waarschuwen dat de Atatürk-dam na aardbevingen in kritieke toestand lijkt te verkeren. De dam zou veel scheuren bevatten en bewoners uit de omliggende gebieden zijn geëvacueerd. De Atatürk-dam is het belangrijkste bouwwerk van het GAP-project voor Zuidoost-Anatolië (Güneydou Anadolu-project), dat tot doel heeft de watervoorraden van de Tigris en de Eufraat te benutten. Er is inmiddels een tweede Nederlandse vlucht gearriveerd in aardbevingsgebied van Zuid-Turkije met aan boord reddingswerkers en 15 ton materiaal. Ook donaties voor het getroffen gebied stromen binnen.

The Financial Times meldt dat bankiersfamilie Rothschild de bank Rothschild & Co van de beurs haalt met een miljardenbod. Als de financiering rond is, betekent dat het bedrijf na 185 jaar van de beurs van Parijs verdwijnt. De familieholding Concordia zou 48 euro per aandeel willen bieden, waarmee de bank 3,7 miljard euro waard is. In een verklaring schrijft de holding dat geen van de activiteiten van de groep toegang tot kapitaal nodig heeft via de beurs waardoor privé eigendom van de groep geschikter is dan een openbare notering. De bank is actief in veertig landen en er werken 3800 mensen voor Rothschild & Co.

In Wenen heeft gisteren een demonstratie plaatsgevonden om neutraliteit te eisen in het conflict tussen de Oekraïne en Rusland.  De demonstranten protesteren tegen de betrokkenheid van de Oostenrijkse regering bij het conflict.

De ‘Bank of England’ heeft de lancering van de CBDC bevestigd tegen 2025. Kanselier Jeremy Hunt deelde mee, dat de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) een nieuwe “vertrouwde en toegankelijke” manier van betalen zal gaan worden. Jeremy Richard Streynsham Hunt is een Brits politicus en voormalig zakenman. Hij is sinds 2005 lid van het Lagerhuis voor de Conservative Party voor het kiesdistrict Zuidwest-Surrey. Hij bekleedde verschillende ministersposten in de kabinetten van David Cameron en Theresa May.

De Japanse premier, Fumio Kishida, heeft in Tokio laten weten dat Japan streeft naar een vredesverdrag met Rusland. Dit ondanks de wankele relatie tussen beide landen. De premier vindt het uiterst betreurenswaardig dat 77 jaar na het einde van de oorlog de kwestie van de noordelijke gebieden (Kuril-eilanden) nog steeds niet is opgelost en er nog geen vredesverdrag is gesloten. Eerder verbrak Rusland de overeenkomst dat Japanners de Koerilen voor het eerst sinds 1991 zonder visum kunnen bezoeken, omdat Japan anti-Russische sancties steunt.

Slechts 39 procent van de kiezers in de Verenigde Staten wil dat vice-president Kamala Harris in 2024 de running mate van president Joe Biden blijft, blijkt uit een peiling van Rasmussen Reports.

Het World Economic Forum heeft een nieuw initiatief gelanceerd: de Giving to Amplify Earth Action (GAEA). Het initiatief is bedoeld om verschillende onderdelen van de Great Reset-agenda te promoten en de elite meer macht te geven over de samenleving, zei schrijver Justin Haskins. Het nieuwe initiatief  wil 3 biljoen dollar per jaar inzamelen. Daartoe heeft GAEA overeenkomsten gesloten met 45 organisaties, waaronder het Bezos Earth Fund van Jeff Bezos, de Open Society Foundations (OSF) van George Soros, de Rockefeller Foundation en de United Nations Foundation. De organisatie gaat klimaatverandering’ bestrijden, duurzame energie promoten en grond opkopen voor ‘natuurbehoud’. Sinds enige tijd kopen bedrijven als Blackstone en BlackRock grond en woningen op, wat een belangrijk onderdeel is van de Great Reset.

Het weer

En dan het weer. Vandaag gaan we waarschijnlijk veel zon zien vanwege een groot hogedrukgebied in de nabijheid van ons land. Het blijft droog en de middagtemperatuur komt uit rond de vijf graden.