www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Een enorme karavaan van zo’n 11.000 migranten trekt door Mexico richting de Amerikaanse grens in aanloop naar Biden’s topconferentie in Los Angeles. De stoet vertrok begin deze week uit Tapachula aan de Mexicaans-Guatemalteekse grens en zal naar verwachting onderweg nog toenemen tot een groep van 15.000 mensen. Veel van de migranten komen uit Venezuela, Cuba en Nicaragua. De Mexicaanse president Manuel Lopez Obrador heeft bevestigd dat hij de bijeenkomst van Biden niet bijwoont uit protest tegen het feit dat de leiders van Cuba, Nicaragua en Venezuela niet zijn uitgenodigd.

De Britse premier Boris Johnson heeft een motie van wantrouwen inzake de Partygate overleefd. Tijdens een stemming bleken 211 stemmen voor zijn aanhouden te zijn en 148 stemden tegen hem. Maandagavond vond er tussen zes en acht uur ’s avonds Britse tijd een geheime stemming achter gesloten deuren plaats, waarbij de afwezige parlementsleden bij volmacht mochten stemmen. Johnson had 180 stemmen nodig om de motie te overleven. De motie van wantrouwen werd ingediend door conservatieve parlementsleden, zij vertegenwoordigde in ieder geval 15% van het voltallige parlement (54 leden van de 359). Boris Johnson wist niet wie er op die lijst stond. De stemmen werden direct na sluiting van de stemming geteld. Aanleiding voor de stemming was dat de parlementsleden afgelopen weekend veel kiezers spraken in hun districten tijdens de viering van het Platinum jubileum van Koningin Elizabeth. Daar ondervonden ze hoe impopulair de leider van hun Conservatieve Partij geworden was. Johnson overleefde de motie ternauwernood en zijn positie blijft kwetsbaar, maar de partij mag het komende jaar niet opnieuw een motie van wantrouwen indienen om hem weg te stemmen.

De NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie gaat militaire oefeningen met 7.000 manschappen in de Baltische staten houden. Bij de oorlogsoefeningen worden ook Zweden en Finland betrokken. Stockholm fungeert als gastheer van de oefeningen nadat het vorige maand het lidmaatschap van de NAVO heeft aangevraagd. De oorlogsoefeningen, die de naam Baltic Operations (BALTOPS 22) dragen, vinden plaats in Stockholm. BALTOPS 22 zal voornamelijk bestaan uit marineoperaties en lopen van 5-17 juni. Aan de oefeningen nemen 45 schepen en 75 vliegtuigen deel. Zestien landen nemen deel, waaronder België, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Zweden, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Op de site van Opera News is te lezen dat 300 wetenschappers vrezen dat het EU-parlement een verbod op nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren vanaf 2035 zal goedkeuren. Zij hebben zich verenigd in een “International Association for Research on Sustainable Propulsion and Vehicle Technology” (IASTEC). In een open brief aan de Europarlementariërs schrijven de deskundigen, met name uit de vakgebieden werktuigbouwkunde, procestechniek en chemie, dat ze van mening zijn dat de CO₂-balans van accu-elektrische auto’s (BEV) veel slechter is dan vaak wordt beweerd. De eenzijdige focus op deze vorm van mobiliteit zou kunnen leiden tot een grotere afhankelijkheid van China. De ondertekenaars van de open brief (PDF) pleiten voor de verdere ontwikkeling van elektromobiliteit, maar tegelijkertijd voor het gebruik van biobrandstoffen en synthetische brandstoffen, de zogenaamde reFuels. Het onderzoek naar en het gebruik van deze brandstoffen zou echter worden verhinderd door een verbod op verbrandingsmotoren. Een verbod op verbrandingsmotoren gaat voertuigen duurder maken in bepaalde toepassingsgebieden, zoals civiele bescherming, het leger, brandweer, ziekenauto’s en landbouwmachines.

Een recente studie toont een verband aan tussen de Covid-vaccinaties en een nieuwe vorm van de ongeneeslijke Prionziekte, die agressiever is en sneller begint te ontstaan. Er zijn bijna 400 duizend meldingen van psychiatrische stoornissen en psychoses na de covid injecties, waaronder hallucinaties, delirium, schizofrenie, ernstige depressie, persoonlijkheidsstoornissen en zelfmoord. Het register EudraVigilance vermeldt onder Psychiatrische stoornissen: 77.458 totaal en 523 met dodelijke afloop. 1.123 meldingen zijn van kinderen. In het Verenigd Koninkrijk zijn 31.670 meldingen gedaan waarvan  10 met een dodelijke afloop. Het register VigiAccess van de Wereldgezondheidsorganisatie spreekt van 274.638 meldingen.

Pfizer/BioNTech heeft goedkeuring gevraagd aan de Food and Drug Administration (FDA) om gezonde kinderen vanaf zes maanden en jonger dan vijf jaar een startpakket aan te bieden van drie corona-injecties. De FDA heeft de aanvraag geaccepteerd en zal naar verwachting deze maand een definitief  besluit nemen. De farmaceut claimt dat drie dosissen een effectiviteit van 80,3 procent boden in een periode dat omikron de overheersende variant was. Ondertussen weten we 100% zeker dat aanhoudende mRNA-injecties de adaptieve immuniteit verzwakt. Pfizer heeft wederom aangegeven geen verantwoordelijkheid te zullen nemen voor bijwerkingen.

The Associated Press weet te melden dat ambtenaren van de Europese Unie overeenstemming hebben bereikt over nieuwe regels die een uniform oplaadsnoer voor smartphones en andere apparaten verplicht stellen. Dit zou het leven gemakkelijker maken voor consumenten die het beu zijn om in een wirwar van kabels op zoek te gaan naar het juiste snoer.

Niet alleen Elon Musk wil weten hoe het zit met bots en fake accounts die Twitter de afgelopen jaren heeft ingezet voordat hij overgaat tot de definitieve aankoop van het bedrijf. Ook de procureur-generaal van Texas kondigt een onderzoek aan naar Twitter wegens het vervalsen van gebruikersaantallen en het misleiden van klanten. Daarmee heeft het social mediabedrijf de Texas Deceptive Trade Practices Act overtreden. Twitter zal de komende weken onderworpen worden aan uitgebreide audits. Mocht blijken dat Twitter inderdaad gebruik heeft gemaakt van bots en fake accountants dan zullen ze geen andere keuze hebben dan de prijs van het bedrijf te verlagen en hun verlies te nemen, mocht Musk dan nog belangstelling voor het bedrijf met het blauwe vogeltje hebben.

En dan het weer. Het blijft vandaag een wisselvallige dag en valt er geregeld regen, waarbij er lokaal flink wat water uit de hemel kan vallen. De middagtemperatuur wisselt tussen de 15 en 19 graden. Vanochtend hebben we te maken met een wind uit het zuiden, die zwak tot matig is. Vanmiddag draait de wind naar het zuidwesten en wordt krachtig. Aan het eind van de middag kan het in het zuidwesten van het land opklaren en zien we mogelijk nog wat zon. In de nacht naar donderdag valt er lokaal nog een bui.