www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Inwoners van veertien gemeenten in de regio’s Zaanstad-Waterland, Amstelland-Meerlanden en Amsterdam krijgen vanaf morgen te maken met een nieuw puntensysteem als ze zich willen vestigen in een sociale huurwoning. Op de site socialehuurwoningzoeken.nl staat een uitgebreide beschrijving. Het nieuwe systeem werkt met punten. Er zijn vier soorten punten: wachtpunten, zoekpunten, situatiepunten en startpunten. Wachtpunten bouwt iemand jaarlijks op, één punt per jaar. Zoekpunten bouwt iemand op door actief naar een woning te zoeken. Voor situatie- en startpunten geldt dat de potentiële huurder aan voorwaarden moet voldoen. Afbouw van punten is ook mogelijk. Dat gebeurt als de woningzoeker langere tijd niet reageert of afspraken voor een bezichtiging niet nakomt. Volgens de site komen deze nieuwe regels om  mensen die het hardst een nieuwe woning nodig hebben, een betere kans te geven om een woning te vinden. Het gaat vaak om mensen die nu geen kans maken omdat zij niet of te kort staan ingeschreven als woningzoekende. Door de nieuwe regels kunnen deze mensen zelf punten gaan opbouwen. 

De Braziliaanse president Lula da Silva heeft tegen de krant O Estadão gezegd dat hij “het vertrouwen in een deel van de militairen heeft verloren”. Vandaar dat de president voor het eerst in de geschiedenis militairen in uniform afgewezen heeft als zijn persoonlijke assistenten. Normaal gesproken escorteren militairen een president altijd, zowel tijdens privé-vergaderingen als in de presidentiële auto. Tijdens een ontbijt met journalisten gaf de president aan dat hij deze functie gaat overdragen aan beveiligers die sinds 2010 met hem samenwerken. Da Silva’s uitspraken over de militairen beveiligers versterkten de ontevredenheid bij de top van het leger, de marine en de luchtmacht.

Amerikaanse conservatieven op social media bekritiseerden de regering Biden voor de onthulling dat er meer geclassificeerde documenten waren gevonden in de Bidens huis in Delaware. Ze willen weten waarom de FBI geen onderzoek heeft ingesteld naar het bewaren van geheime documenten door Joe Biden, terwijl de FBI wel een inval deed afgelopen augustus bij Donald Trump.

De Republikeinse gouverneur van Nevada, JosephMLombardo, tekende zijn allereerste uitvoeringsbesluit om alle COVID-19 mandaten die eerder onder de Democratische gouverneur Sisolak werden uitgevoerd, in te trekken en te herroepen.

De voormalige minister van Justitie en Openbare Veiligheid onder Jair Bolsonaro, Anderson Gustavo Torres, is gearresteerd in verband met de plundering van overheidsgebouwen tijdens de “Capitoolrellen” van 8 januari.

De Peruaanse premier Alberto Otarola heeft de voormalige Boliviaanse president Evo Morales de toegang tot het land ontzegd. De Peruaanse regering heeft in de nacht van zaterdag op zondag de noodtoestand aangekondigd voor de hoofdstad Lima en drie andere regio’s. In het Zuid-Amerikaanse land vinden al wekenlang grootschalige demonstraties plaats, waarbij in de afgelopen vijf weken zeker 42 mensen om het leven zijn gekomen.

Iran heeft een voormalige onderminister van Defensie, Alireza Akbari, opgehangen omdat hij volgens de Iraanse justitie vanaf 2004, vijf jaar lang zou hebben samengewerkt met de Britse inlichtingendienst en informatie deelde over hoge ambtenaren. Het Verenigd Koninkrijk beweert dat de voormalige Iraanse procureur-generaal geen inlichtingenbron voor hen was zoals wordt beweerd, zoals blijkt uit een verklaring van de Britse premier Rishi Sunak.

Zoals Bild, Süddeutsche Zeitung en ntv vrijdag meldden, wil minister van Defensie Lambrecht (SPD) blijkbaar aftreden. Het ministerie van Defensie heeft dit echter niet bevestigd toen de Deutsche Presse-Agentur ernaar vroeg. Een woordvoerder verklaarde ’s avonds dat het om geruchten ging waarop niet zou worden ingegaan. Woordvoerders van de federale regering en het EPD weigerden ook commentaar te geven op de berichten. BILD meldt dat het initiatief om af te treden van Lambrecht zelf kwam. Volgens de krant wordt haar opvolger ook intern besproken. Haar vertrek kan tot problemen leiden voor kanselier Olaf Scholz nu hij voorzichtig probeert de militaire steun aan Oekraïne op te voeren.

Gezondheid

Een superfitte lerares met een hartkwaal was geschokt toen ze in haar medisch dossier aantrof dat paramedici geen reanimatie mochten toepassen als ze een hartstilstand kreeg. Fiona McVey, 44, eist nu te weten of gezondheidsautoriteiten routinematig dossiers markeren met dergelijke instructies vanwege de huidige NHS-crisis. Onderwijzeres Fiona, uit Clydebank, werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht nadat een infectie een hartritmestoornis had veroorzaakt. Ze was stomverbaasd toen een paramedicus opmerkte dat haar medisch dossier in februari 2020 was gemarkeerd als DNACPR (do not attempt cardiopulmonary resuscitation), wat zou betekenen dat ze bij een hartstilstand zou sterven. Fiona beval echtgenoot Scott de ambulance te volgen naar het Queen Elizabeth Hospital in Glasgow voor het geval het nachtmerriescenario zich zou voordoen. Uiteindelijk kreeg Fiona een routinebehandeling en mocht ze zes uur na haar opname naar huis.