www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In januari 2021 kondigde viroloog Marion Koopmans (lid van of werkzaam voor o.a. het OMT, het Erasmus MC, de WHO en het World Economic Forum) aan dat er een Pandemic Preparedness Center moest komen. Ofwel een centrum dat zich moet gaan bezighouden met voorbereidingen op toekomstige pandemieën.

Gisteravond heeft ze in het praatprogramma Op1 bekend gemaakt dat het centrum zich niet alleen met pandemieën gaat bezighouden, maar ook met natuurrampen: het pandemie en natuurrampen onderzoekscentrum. Marion Koopmans legde samen met waterbouwdeskundige Bas Jonkman van de TU uit dat de dreiging van pandemieën en overstromingen niet los van elkaar gezien kunnen worden. Daarom startten ze het Pandemic & Disaster Preparedness Center, een onderzoekscentrum dat ons moet gaan voorbereiden op infecties, natuurrampen en de gevolgen daarvan.

Beiden gaan kijken naar verwachtte nieuwe virusproblemen gerelateerd aan muggen als gevolg van de klimaatverandering en de toenemende temperaturen. Ze willen daarbij vanuit verschillende perspectieven (techniek, medische kant en sociaalwetenschappelijke kant) naar het probleem gaan kijken. Dit maakt weer eens te meer duidelijk dat de agenda steeds verder uitgerold wordt, weet je het nog: pandemie, klimaatveranderingen, invasie van buitenaardsen.