www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vaak ontvang je brieven van de gemeente of instanties namens het team Belastingen, een Inspecteur Belastingen, maar eigenlijk nooit van iemand die zich naar jou toe identificeert met voor- en achternaam. Er wordt ook vaak een onleesbare digitaal geprinte handtekening gezet. Daar zijn meerdere redenen voor waarom ze dit doen.

Op het moment dat iemand een brief ondertekent en daarbij zijn naam, achternaam, functie en natte handtekening plaatst, is diegene ook hoofdelijk aansprakelijk. Doordat de bescherming van de ambtseed is vervallen zijn organisaties overgestapt op het digitaal ondertekenen namens een team of dienst. Daardoor blijft het voor jou als ontvanger van de brief onbekend wie jou die brief nu precies gestuurd heeft.

Zo’n brief heeft dan ook geen enkele rechtsgeldigheid, want de brief wordt naar jou als persoon gestuurd (te herkennen aan het feit dat ze je naam vaak in hoofdletters schrijven). Maar bedenk je goed: heb jij een contract met je gemeente of met de belastingdienst afgesloten? Nee, dat heb je niet.

Gemeenten en de Belastingdienst sturen je een brief en gaan op die manier een contract aan met jou. En dan niet met jou als mens, maar met jou als persoon. Een persoon is een juridische entiteit. En er staat bovenaan die brieven ‘aanslag’, maar bedenk dat de Belastingdienst sinds 2012 een ANBI is, ofwel een goed doel. Dus eigenlijk krijg je niet een aanslag, maar een verzoek tot donatie.